Ny meningsmåling: Kan bli historisk valg for Rødt i nord

Ifølge en fersk meningsmåling fra NRK, ligger Høyre og Frp an til å miste fire mandater i Nord-Norge.

Geir Jørgensen i Rødt Hadsel.  Foto: Tone M. Sørensen

Hadsel

Dersom det skulle bli tilfellet, vil Rødt Nordlands førstekandidat og hadselværing, Geir Jørgensen, bli historisk. Meningsmålingen viser at Jørgensen er 600-700 stemmer unna et fast mandat. Dette skriver NRK Nordland.

Meningsmålingen viser blant annet at Frp mister sitt ene mandat i Finnmark, mens Høyre mister sitt utjevningsmandat.

I Nordland mister Høyre og Frp et mandat hver. I Troms beholder partiene de to mandatene som de har i dag.

Ifølge målingen er Jørgensen inne med et utjevningsmandat, noe Rødt i Troms også er. Men dette er foreløpig bare en prognose og derfor usikkert. Han og partiet er kjempeglad for den gode målingen, og mener at den bekrefter en tendens som har vært i Nordland over tid.

– Jeg er ikke forbauset, men veldig glad for at nordlendingene har oppdaget Rødt, sier Jørgensen til NRK.

På spørsmål om hva som er den viktigste årsaken til den stigende oppslutningen til Rødt, mener han det handler om store forskjeller i det norske samfunnet. Etter mange år med borgerlig regjering, understreker Jørgensen at ulikhetene også øker i Nordland. Som eksempel nevnes ungdom som ikke kommer inn på boligmarkedet, verken i byen eller bygda.

Hadsel-politikeren sier til kanalen at partiet skal gjøre hva de kan for å få Rødt politikk ut til flest mulig før valget. Han tror at klima blir en sentral i valgkampen, og viser til FNs klimarapport som ble offentliggjort tidligere i inneværende uke.

– Rapporten må jo bli et endelig punktum for debatten om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har fortsatt regjeringspartier som ennå ikke har lagt bort den tanken, sier Jørgensen til NRK.