– Det er bra og artig å være her. Det er gøy å komme hit, og det dårlig gjort å si nei, sier Sofia (4).

Livsglede for eldre

Barnehagen er med i et prosjekt i regi av folkehelseorganisasjonen «Livsglede for Eldre». De arbeider for at alle skal ha en god og meningsfull hverdag.

– Det er fireåringene, det vil si de som fyller fem dette året, som er med på dette, og vi har holdt på med det i et år, sier assistent Sissel Beate Pedersen.

De er syv barn fra Søndre barnehage som tar turen innom Stokmarknes sykehjem med jevne mellomrom. Og det ble liv da gledessprederne inntok stua på sykehjemmet, men det var ingen tvil om at beboerne satte pris på besøket.

– Til å begynne med sang vi sanger og sånt, men etter hvert begynte vi å bare snakke og være i lag med dem og sånt. Og nå har Ingeborg Rask et opplegg til oss. Så det er enten bingo eller boccia (kulespill hvor målet er å kaste kuler, og komme nærmest mulig ballen på midten. red.anm.), og da er også de eldre med, forteller Pedersen.

Bare positivt

Planen er å fortsette samarbeidet til høsten, men da blir det en ny gjeng med fireåringer.

Gledesspredere: Denne gangen var de to mindre enn vanlig som kom på besøk, men det var ingen hindring. Og det ble god stemning i stua på sykehjemmet.

– Vi har tenkt å fortsette med dette utover høsten, for det er viktig at ungene har kontakt med de eldre. Noen har også oldeforeldre her, så da er det ekstra hyggelig, sier Pedersen.

Hun forteller at de har snakket med barna på forhånd om ting de kan prate med de eldre om.

– Barna ser bare det positive med å komme hit. Det er hyggelig for både oss og de eldre. Vi er også nede på terapien, og der er det tatt initiativ til å lage et tau med løkker som de syv som er med kan holde i når vi går tur, smiler Pedersen.

Før barna gikk igjen ble det lunsj på sykehjemmet. De var fornøyd med besøket og gikk bort for å snakke med andre som var innom sykehjemmet denne dagen også.

– Det er koselig når oldemor kommer. Jeg spurte en om hva de gjorde når de var små. Hun fortalte at da var de mye ute og lekte, sier Isak (5).

Matpause: Til tross for lunsjpause stoppet ikke det barna fra å snakke med dem som var på sykehjemmet denne dagen.