NÅ HAR JEG hatt boka «På tur i Vesterålen» i to uker, og den er like god å holde i hver eneste gang.

Jeg kommer fortsatt ikke over hvor utrolig flott det er i denne regionen. Det blir intet annet enn klisjeer, det gir kanskje ikke mening lenger å si det, men ja, det er fantastisk vakkert her nord.

Og jeg innser at jeg slett ikke kjenner Vesterålen. Her er det hundrevis av fjelltopper, ruter og stier jeg aldri har gått på.

Så nå har jeg bare ett problem; jeg lurer på når jeg skal få tid til å gå alle disse turene.

DET ER BARE tolv år siden sist gang Vesterålen turlag kom med en bok som de kalte «På tur i Vesterålen». Når oppfølgeren nå kommer, er det ikke som i filmverdenen, der oppfølgeren bare er en dårlig kopi for å tjene mer penger. Her er det tvert i mot brukt mye penger.

Nær en million kroner i rene penger har boka kostet å produsere. I tillegg kommer et utall dugnadstimer i redaksjonen; Trond Løkke, Willy Vestå og Bjørn Eide, samt en rekke andre bidragsytere, til både tekster og bilder.

- I hvert fall 250 mennesker har bidratt på en eller annen måte, sa Vestå da boka ble lansert for en tid siden.

Og mye kom ikke med; Hele 1500 bilder fikk turlaget sendt inn fra turglade vesterålinger. 132 av disse er kommet med i boka.

FLYFOTOFANTASTISK. Ja, det er et ord som ikke eksisterer i det hele tatt, men det er det ordet jeg vil finne på for å beskrive det som er så spesielt med denne boka. Her er det nesten ingen kart.

Men det er 105 forskjellige flyfotos av nesten hver en minste krok i denne regionen. Innmerket med ruter og stier til de forskjellige turmålene. Dermed kan du se hvor du skal - og ikke bare som en tegning på et kart. Noen steder holder det med et blikk i boka. Til noen turer kan det være lurt å ha med seg et kart. Til sammen blir det alt du trenger for å komme deg dit du vil.

DET ER MYE jeg kunne ha sagt om denne boka, men det har jeg ikke tid til hvis jeg skal komme meg ut på alle disse turene jeg nå må gå på. Men det jeg må skrive om, når denne boka skal omtales, er det kanskje aller viktigste med den: Den sparker fra og tar sats for å virkelig markedsføre Vesterålen. Med et helt nytt ord:

Vesterålsalpene.

Det er bare å lære seg ordet men en gang, som Trond Løkke skrev i siste utgave av turlagets medlemsblad «På Ræk». Av samme årsak brukte vi i SortlandsAvisa hele forsida for snart to uker siden på dette ordet.

- Vi hadde en arbeidstittel «Sigerfjord-Raftsundet, men så dukket dette navnet opp. Og desto mer vi undersøkte det høyalpine landskapet fra Sigerfjord til Raftsundet og Trollfjorde, så vi at dette var et svart godt og dekkende begrep, sa Løkke da boka ble lansert .

VESTERÅLSALPENE er en fantastisk god idé, ja, så god at det er nesten rart ingen har tenkt på det før. Her ligger Møysalen, Snytindhytta, Trollfjorden, Stortinden, Tverrelvdalen og mange flere steder.

Dette er et av de vakreste turområdene i Norge.

Og det er tilgjengelig for folk flest.

Håpet må nå være at alle kjenner sin besøkelsestid for å markedsføre navnet. Det kan være et godt bidrag i markedsføringen av regionen, og en god drahjelper for reiselivet. Dette er ikke et navn som noen har eierskap til, det er et ord vi alle kan bruke på de måten vi selv vil.

IKKE MINST bør vi bruke selve området.

Jeg gleder meg allerede til snøen kommer, til skiturer i marka og på fjellet. Jeg gleder meg like mye til våren kommer igjen, med turer på barmark og tørre sko. I mellomtida skal jeg lese mer i denne boka.

Det håper jeg du også gjør. Kanskje får du den i julegave? Jeg er sikker på at en del vil få flere av den. Det gjør ingenting. Dette er en bok du aldri blir ferdig med å lese, og en bok du aldri kan få for mange av.

Til slutt har jeg vel bare en (to) ting å si:

Gratulerer til Vesterålen turlag med tidenes turbok.

Og til både turlaget og andre - god tur!