Arkivbilde: Høsten 2009 aksjonerte man for å berge Jennestad skole. Strukturdebatten hva gjelder skolene i Sortland er imidlertid langt fra over. Foto: Knut Ivar Aarstrein

Kommunelege Astrid B. Holm har ikke godkjent Holand skole i henhold til Forskrift om miljørettet helsevern for skoler og barnehager. Gjennomgang og befaring på skolen førte til blankt avslag på skolens søknad om godkjenning. Årsaken er i korte trekk at det rett og slett er en for liten skole til å huse de 60 elevene som går der.

For liten

Skolesjef Theodor Lind i Sortland sier til VOL at Holand skole ikke er i noen særstilling i kommunen.

- Vi har en lignende godkjenningssak gående når det gjelder Maurnes skole, og en antakelse fra min side er at heller ikke den skolen vil bli godkjent etter gjeldende norm. Representanter for Eiendom i Sortland har hevdet at den gamle delen av den skolen må rives, og bygges på nytt, sier skolesjefen.

- Hvordan vil du beskrive skolesituasjonen i Sortland per i dag?

Maurnes i faresonen

- Vi hadde jo en stor strukturdebatt gående i fjor, der analyse- og kostnadsdelen hva gjelder skolene i Sortland var viet stor oppmerksomhet. Holand skole er som vi vet for liten, samtidig som Jennestad har store utfordringer. Det samme gjelder som sagt Maurnes, og også skolen i Sigerfjord.

- Det er ikke bare Sortland kommune som opplever tilflytting i sentrum og sentrumsnære områder, og dertil press på skolene i området. Hva tror du om å sentralisere skoletilbudet?

Ny strukturdebatt

- Som sagt så ble det gjort et stort utredningsarbeide i fjor hva gjelder skolestruktur, og rådene fra fagetaten, det vil si undertegnede var at skolene Holand og Jennestad bør legges ned. Politikerne valgte å utsette saken. Jeg skal ikke foregripe noe, men det er lett å tenke seg at utfordringene i skolesektoren i Sortland totalt sett vil føre til at denne saken vil måtte fremmes på nytt, sier skolesjefen.

Kjemper for bygda

Veronica Hjelle sitter i Sortland kommuale foreldreutvalg, og har unger på Holand skole. Hun mener man i kommunen nå må prioritere bevilgninger til skolen sør for Sortland.

- Hva det betyr rent praktisk at Holand skole ikke er godkjent i forhold til denne forskriften vet jeg ikke. Men skolen er livskraftig, med 60-70 elever og gode lærekrefter. Rent teknisk mener jeg skolen holder mål, men det er som sagt et problem at det til tider er trangt der, sier Hjelle til VOL.

Spørsmål om lokalsamfunn

- For å være vanskelig: Det er flere skoler i Sortland som er livskraftige, og som samtidig ligger nært Sortland sentrum. Burde ikke politikere og administrasjon spares for å holde liv i alle skolene, og heller få lov til å prioritere å få på plass en større skole i sentrum?

- Jeg mener ikke at alle skolene bør holdes liv i for enhver pris, men mener at det i alle fall for Holand skoles del er snakk om å prioritere et lokalsamfunn, sier hun.