Før helgen avslørte VOL at den glemte polarhelten Helmer Hanssen fra Bjørnskinn på Andøya nå hedres med bok. Den glemte helten får med boka endelig fortalt sin historie. "Den trofaste toer" er tittelen på boka som er skrevet av Bård Borch Michalsen, som i det daglige er sjefredaktør i Harstad Tidende.

Om boka fortelles det om Hanssen at han fulgte Roald Amundsen lengre enn noen andre, i 18 år. Polarhelten fra Andøya fulgte Amundsen gjennom Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen og til Sydpolen. Det var Hanssen som ledet an mot polpunktet 14.desember 1911, men da målet nærmet seg, lot han Amundsen slippe til i front.

Hanssen ble ansatt og ansatt på nytt for sine fremragende evner som islos, skiløper og sledekjører – og for sin lojalitet. Likevel fikk han sparken til slutt – etter 18 års tjeneste for Amundsen. Les mer om hvorfor her:

Minneboka forteller Helmer Hanssens historie, og bringer han slik frem fra glemselen. Mens dagbøkene til de fleste andre polarheltene nå er publisert, mangler dagbøkene etter Helmer Hanssen. Minneboka for Hanssen forteller grunnen: Dagbøkene ble stjålet i Bergen og deretter brent av skuffede tyver.