Professor Alf Ragnar Nielssen ved Høgskolen i Bodø er leder og hovedredaktør for utviklingsprosjektet som skal produsere bokverket Nordlands historie. Prosjektet er et langsiktig samarbeid mellom Nordland fylkeskommune og Høgskolen i Bodø.

- Ja, prosjektet er i rute. Forfatterne ble tilsatt fra 1.februar 2009. Manuskriptene skal være ferdigstilte innen 31.januar 2013, forteller Nielssen.

- Hvorfor er det behov for å skrive en ny historiefremstilling av Nordland fylke?

- Nordland fylkes historie har ikke tidligere vært skrevet i et helhetlig perspektiv. Fra tidligere finnes historieverk for regioner som Lofoten-Vesterålen og Helgeland. Disse dekker i hovedsak eldre historie, men det nye verket vil gå helt fram til 2010. Et annet poeng er at nye temaer og synsvinkler på historien stadig dukker opp, som krever nye framstillinger, for eksempel det etniske perspektivet og kjønnsperspektivet. Klimahistorie er også høyaktuelt i dag, hvordan har folk i Nordland tilpasset seg de stadige endringene som har vært i klima, fra eldre steinalder til i dag?

Lokalhistorisk

- Hvilken bakgrunn har forfatterne?

- Forfatterne har alle en vitenskapelig bakgrunn for å skrive historie, og de har i tillegg erfaring med å skrive populærhistoriske verk.

- Hvordan er oppslutningen fra historiemiljøene i fylket?

- Det har vært arrangert tre seminarer til nå for å skape kontakt med de lokalhistoriske miljøene, i Sulitjelma, på Vega og på Stokmarknes. Regionmuseene i fylket har også hatt et ansvar for disse seminarene.

Kontakten med verden utenfor

- Gir det historisk mening å si at "Vestfjorden er vendt mot Europa"?

- Jeg synes at formuleringa "Vestfjorden er vendt mot Europa" ikke er så god. Da er det bedre å si at "Nordland" var vendt mot Europa - gjennom handelen. Men Nordland var også alltid vendt mot øst, med relasjoner til samene i det svenske innlandet og til handelsfolk ved Bottenviken. Kontaktene gikk altså i flere himmelretninger, sier professor Alf Ragnar Nielssen, som er leder og hovedredaktør for utviklingsprosjektet "Nordlands historie".