Den siste uka har det blitt spekulert heftig rundt etappene til sykkelrittet Arctic Race of Norway, som går gjennom vill og vakker natur i Nordland og Troms i august, med verdenseliten på sykkel.

VOL har blant annet avslørt at gigant-arrangementet også kommer innom Vesterålen, med én målgang på Stokmarknes og etappestart dagen etter på Sortland.

Dette ble bekreftet da Arctic Race of Norway mandag formiddag holdt pressekonferanse i Oslo, for å offentliggjøre rittets trasé.

Rittet har målstart i småbåthavna i Bodø 8. august i år, og avsluttes 11. august i Harstad. 10. og 11. august bygger det opp til folkefest i Vesterålen, når rittet kommer innom vår region. Sykkelrittet teller 20 lag, hver av dem med seks syklister. 320 kjøretøy følger rittet gjennom Nordland og Troms, og TV-stasjoner vil overføre rittet til 110 land.

Slik blir etappene:

  • Første etappe: Start fra småbåthavna i Bodø sentrum. Løypa går videre til Fauske og Rognan. Deretter via Saltstraumen og tilbake til Bodø igjen. Innspurt og målgang ved kommunehuset.

  • Andre etappe: Rundløype med start og målgang i Svolvær. Løypa er på 156 kilometer, og blir den flateste i rittet. Går via Leknes og Stamsund.

  • Tredje etappe: Start i Svolvær klokken 12.40. Kursen går mot Stokmarknes, via Lofast. Spurt like før Sortland sentrum. Løypa tar en avstikker i retning Bø og Øksnes, før den vender tilbake via Holmstaddalen til Sortland igjen og videre mot Stokmarknes. Målgang ved sykehuset, avsluttes med en spurt på 280 meter.

  • Fjerde etappe: Avgang fra Sortland. 155 kilometer lang løype som avsluttes i Harstad. Første klatrepoeng før Lødingen. Kursen settes videre mot Kongsvika, da det kappes om poeng i kampen om den grønne trøya. Kurs videre mot Tjelsundbrua og videre til Harstad sentrum. Der konkurreres det i en runde på 6,3 km, som skal passeres seks ganger.

Reiselivssjef Roy Odd Schøyen var mandag på plass under pressekonferansen i Oslo for å presentere Vesterålen.

- Løypa går stort sett hele tiden langs havet, med høye fjell og fjorder på alle sider. Det er et eldorado for de som ønsker vill og vakker natur, sa Schøyen.