Torsdag ettermiddag møter VOL en oppstemt gjeng på Myre hotell. Selv om Arctic Race of Norway ikke ruller innom Øksnes denne gang, har øksnesværingene bestemt seg for å vinne den store sykkelfesten.

- Artic Race of Norway er gigantisk, større enn vi kan forestille oss. Så når festen ikke kommer til oss, må vi dra dit festen er. For Øksnes skal være med!, sier Torgeir Larsen.

- Det er selvfølgelig synd at sykkelruta ikke går over Frøskelandsfjellet. Men det er verst for de, sier næringskonsulent Inge-Dag Røkenes og ler.

Haill-tema

En engasjert gjeng har stått på i to uker - og nå er det lagt en slagplan for hvordan festens skal vinnes lørdag 10. august når syklister, følgebiler og presse ankommer Sortland og Hadsel.

- De tilreisende er kjempeheldig som får oppleve Vesterålen. Vi er kjempeheldige som får denne promoteringen. Dette er kanskje den eneste gangen Arctic Race of Norway kommer til oss i Vesterålen. Men gjør vi det jævlig godt tørr de kanskje ikke gå forbi oss neste gang, sier Torgeir.

Øksnes-festen får, kanskje ikke overraskende, haill-tema.

- Vi skal mobilisere masse øksnesfolk og øksnesbedrifter og dra i samlet tropp til Sortland for å markere at i Vesterålen skjer det mye spennende, og at i Vesterålen så finnes Øksnes som er minst like spennende. Og til Sortland tar vi med det fantastiske og royale haillet, sier Torgeir.

- Vi er stolte av begrepet haill. I det ligger et ønske om at ting skal gå utrolig bra, og det oser av energi - i tillegg til at det har en sensuell undertone, forklarer han.

Sykler til Sortland

Dagen skal starte med felles frokost på Myre - før øksnesværingene blir oppkledd i gule Øksnes-skjorter, eller ledertrøyer om du vil.

- Med ledertrøyene skal det ikke være noen tvil om hvem som skal lede festen til slutt!, slår Torgeir fast.

Og budskapet på t-skjortene?

"Fifty shades of haill" og "Haill from Øksnes: the legal drug for bikers".

Sykkelentusiastene i Øksnes er også med, og et sted mellom 20 og 40 gulkledde Øksnes-syklister skal sykle veien fra Myre til Sortland på den store sykkeldagen. Langs veien mellom Sortlandsbrua og Frøskeland - som er en del av sykkeltraseen - skal det males store hvaler på asfalten.

Erobret landområder

Med godkjenning fra Sortland har Øksnes erobret området utenfor Ekspedisjonen og Blåbrygga. Lørdag 10. august blir hjertet av Sortland omgjort til Øksnes Arctic Senter.

- Vi tar med oss Hvalborg, fiskebil med smaksprøver, varer og tilbud på haill - og Ekspedisjonen lager en egen Øksnes-meny. M/S Leonora legger til kai utenfor Blåbrygga fullastet med fjonge øksnesværinger, forteller Torgeir engasjert.

- Vi jobber også med å få til en kortesje av fritidsbåter og fiskebåter som går fra Myre til Sortland. Dette er selvfølgelig væravhengig, og midt i blåkveitfiske - så vi kan ikke garantere noe. Men vi håper å fylle opp hele Sortlandssundet med båter - slik at syklister og filmcrew skal få se et yrende liv også på sundet, sier han.

- Vi jobber på reint haill, full av energi, sier gjengen som jobber frivillig - før Øksil-spiller Hilde Haaheim avslører nok en godbit som blir å oppleve i lille-Øksnes på Sortland. Øksil-jentene skal nemlig kjøre haill-show.

- Før og etter volleyballkampene har vi hatt stor suksess med danseshow. Det lager god stemning, og vi er ikke redde for å drite oss ut. Så vi fyrer løs, og tar med oss noe vi vet funker til Sortland. Men denne gangen lager vi haill-dans!, forteller Hilde.

Skal huske Øksnes

Det gulkledde "Øksnes haill team" blir også svært synlig på hotspot'ene på Sortlandsbrua og i Vesterålsgata. Dagen avsluttes selvfølgelig med after-haill på Flanøren, med Scandinavia på scenen.

- Vi erter litt og utfordrer de andre kommunene - for nå må de komme på banen, sier Torgeir.

- Vi skal sørge for at folk husker Øksnes! Men vi er også en del av Vesterålen - denne folkefesten er vi sammen om. Vi skal fremstå som en samla region utad, selv om vi kniver litt innad. Vesterålen er fem fingre - eller fem kommuner - som utgjør ei hånd. Vi i Øksnes er kraftsenteret, så vi er antakeligvis tommelen, sier Torgeir med glimt i øyet.

- Og vi satser på godt vær. Vi skal be til haill-guden om det, avslutter Inge-Dag Røkenes.