- Rekk opp handa! befalte Roy Pettersen i Fabrikken Næringshage. Han holdt et kortkort foredrag om hvordan etablere bedrift. Pettersen brukte rekk opp-befalingen til å finne ut hvor mange i salen som jobbet i næringslivet, hvor mange som holder til i det offentlige, og om hvor mange som ønsker å etablere bedrift.

Pettersen trengte ingen håndsopprekning for å finne ut at det i Samfunnssalen var mange flere unge jenter enn unge gutter. - Det er bra, vi må satse på dere. Det var forresten 70 prosent jenter på næringshagens etablererkurs sist høst.

- Først av alt, støtt opp om de som lykkes i sin virksomhet. Når det gjelder startfasen, så er det mange usikkerhetsmomenter. Det er greit, for det skal og må stilles noen vanskelige spørsmål i starten: Har vi penger, er det kunder nok, greier vi å være synlige nok, har vi de rette leverandørene - i tillegg til mange andre spørsmål, innledet Pettersen.

- Det går an i små bygder å starte gode virksomheter, både små og store, sa Pettersen. Han pekte på Alveland på Dverberg, Cerpus i Alsvåg og Nordlaks Fpå Børøya ved Stokmarknes, sa Roy Pettersen.

- Vi har noen fellestrekk for de som lykkes. Man må tåle hardt arbeid i startfasen, og lenge etter det. Du må ha tro på egne evner, du må tørre og ville. Du må selvsagt ha lidenskap for det du driver med. Trua er viktigere enn pengene, mente Pettersen.

- Du må tåle nederlag, og du må få til endringer. Selvsagt må du ha nese for å tjene penger, og dette med magefølelsen skal ikke undervurderes. Du bør ha sans for pluss og minus, og du må ha evne til å følge med på markedsmuligheter og trender. Du må kunne ta valg og beslutninger, og absolutt ha fullt fokus på lønnsomhet.

Vi har et kurs som tar de fleste av de momentene som jeg nå har nevnt opp på grundig vis. Så ta kontakt, både med oss, og med andre som er garvede i næringslivet, sa Roy Pettersen.