- Dette blir en spennende konferanse - gode innledere medsolid faglig bakgrunn, innledere og kultur med ungdommelig trøkk og entusiasme.Og temaet er brennhett. Prisene er lave. Så her må folk kjenne sin besøkelsestid!

Det sier Rolf Olsen, regiondirektør for VOL og de HT-eidelokalavisene i Vesterålen. Han har lang erfaring fra Harstadkonferansen, og ernå med på den første Fløtt heim!-konferansen på Sortland, i samfunnssalentirsdag 18. juni. Den erfaringen gir han troen på Vesterålens nye, sprekekonferanse:

- Vi bør se hundre-tallet på antallet deltakere. Men vi harstøttespillere i ryggen med et langsiktig perspektiv, så «Fløtt heim» blir engjenganger.

- Men vil du være med å skrive historie, da er du med fra førstekonferansen!, sier Olsen, som sammen med redaktør Gard L. Michalsen skal væreprogramleder.

Engasjement og ungdommelighet

På programmet står erfarne og entusiastiske foredragsholderesom Ingebrigt Steen Jensen, Erlend Bullvåg og Phil Wood. Men vi møter ogsåunge, friske og lokale navn som Marianne Hansen (Lev Vesterålen) og JulieWillumsen. Det blir dessuten «etablererkurs på 30 min», fra Fabrikkennæringshage.

Målet er entusiasme og gode ideer:

- Dette skal bli flere ting på en gang. Konferansen skal bliet sted for å skape engasjement og optimisme for Vesterålen. Det skal i tilleggbli en møteplass for bedrifter, arbeidsgivere, studenter og ungdom - som er fraeller bor i Vesterålen. Det skal bli en hel dag med entusiasme, et sted å skapeog videreutvikle gode ideer - og en mulighet for å knytte kontakter og nettverkmellom arbeidsgivere og arbeidstakere, sier Michalsen.

Fløtt heim på byen

«Fløtt heim»-prosjektet startet med et magasin fraSortlandsAvisa i 2011, gjentatt i fjor - og snart kommer det tredje Fløttheim!-magasinet. Årets magasin blir for øvrig lansert på konferansen, og herfår man muligheten til å lese det før det kommer i postkassen til alle andre.

Foruten program på dagtid, blir det «Fløtt heim-fest» påStasjonen Bar tirsdag kveld. For å vise at det kan skje noe kult på Sortland påen helt vanlig tirsdag:

- Her blir det sushi, øl, mingling og musikk. Det blirlokale band, og det blir garantert god stemning fra harstad-rapperen PatrickRSP Bottolfsen, sier Michalsen.

Næringsliv og politikere

Michalsen rapporterer at ungdommen og de unge under 30 århar vært flinke til å melde seg på.

Nå utfordrer han næringslivet til å gjøre det samme - for åvise engasjement, og ikke minst vise seg fram og bli kjent med yngrevesterålinger.

- Næringslivet har som ventet vært trege til å melde seg på.Men det er fortsatt plass og det er viktig for oss å ha de med oss, sierMichalsen.

Og legger til:

- Det samme gjelder politikken. Vi har så langt svært fåpolitikere på deltakerlista. Med tanke på hvor viktig denne saken er, harinteressen vært overraskende lav fra regionens politikere, mener han.

- Skiller seg ut

«Fløtt heim»-prosjektet er en trend i tida akkurat nå, ihele Nord-Norge. Rolf Olsen peker på at landsdelen er i en positiv vind, ogdette blir tema på konferansen. Men det går ikke av seg selv.

- Trenden snur langsomt i retning av flere spennendearbeidsplasser nordpå. Hvordan vil det påvirke rekrutteringspolitikk ogkompetansebehov framover?, spør han.

Dette gjelder ikke bare for Vesterålen. Men Olsen menerVesterålen skiller seg ut på flere områder:

- Det er mange store bedrifter med internasjonaltmarkedsperspektiv. Og så synes jeg mye av ungdommen her er «råere» og merpatriotisk  enn den jeg har møtt andreplasser, sier han.

Fløtt heim!-konferansen

• Arrangører er VOL &SortlandsAvisa, i samarbeid med Lev Vesterålen.

• Konferansen finner sted tirsdag18. juni, i Samfunnssalen på Sortland.

• Konferansen er støttet avVesterålen utvikling, og Sparebank1 Nord-Norge er hovedsponsor.

• På programmet står bådeengasjement, foredrag og kultur: - Ingebrigt Steen Jensen- Erlend Bullvåg- Phil Wood- Julie Willumsen- Marianne Hansen- «Etablererkurs på 30 minutter», Fabrikken næringshage- Din Freundin- RSP

• Foruten en dag med faglig innholdog engasjement, blir det et kveldsarrangement med kultur, mingling ogentusiasme.