Sortland Næringsforening og Blåbyen AS legger til rette for at gode vesterålsambassadører kan møte cruiseturistene på torget og i området rundt, fra skipet kommer om morgenen, til det går igjen klokken 14.

Sentralt i arbeidet med å hente cruiseskipet til Sortland har vært Vesterålen reiseliv. Herfra stiller de ansatte blant annet med turistinformatører, godt synlige på kaia i forbindelse med anløpet. Det er liten tvil om at cruiseanløpet ansees som en fjær i hatten for det arbeidet som reiselivssamarbeidet har koordinert. Også næringslivet i Sortland kjenner sin besøkelsestid:

- Turistene blir nok godt synlige i bybildet, i og med at vi snakker om et cruise-skip som rommer 1350 passasjerer.  På en normal søndag er det kanskje stille i Sortland sentrum. Denne søndagen vil det være stands og salgsboder på torget av blant annet Arctic Whale Tour, Fjordcamp Kråkberget,  Inga Sami Siida, Villsau Åkerøy Gård, Kvæfjordkakas venner, Livskraftverk UB, TS-Foto for å nevne noen. Også Sortland Næringsforeining/Blåbyen AS stiller har stand med fyr i bålpanne og informasjon til turistene som kommer til sentrum, meldes det fra næringsforeningen.

Mischela, Ekspedisjonen og den nye Kringla Bakeri ekstra åpent på søndag fra 10-15 for å sørge for god stemning, kaffekos og god mat til både turister og lokale gjester som tar turen til torgområdet. Sortland havn har også satt opp shuttle-buss som frakter cruise-turistene fra havna, til kirka og til torget hver halvtime. Kirken er åpen frem til klokken 13.

- Det er viktig at alle bidrar til å skape gode rammer i lokalt næringsliv og utvikling, så det er supert at de som kan, stiller opp gjennom å skape stemning for gjester som kommer til regionen. Det er de samme gjestene som etterpå drar hjem med sine tanker om hva Vesterålen består av, både når det gjelder næringslv, reiseliv, natur og folk, oppfordrer næringsforeningen.

- Vi oppfordrer folk til å legge søndagsturen innom Sortland torg enten via båt, sykkel eller med barnevogn og være ambassadørerr for den flotte regionen vår. Og for de som har lyst er det flott å ta kontakt, si hei og snakke med turistene, og fortelle om hvordan det er å leve i Vesterålen, sies det fra næringsforeningen i Sortland.