• Reportasjen har også stått på trykk i SortlandsAvisa i april 2013.

Etter seks år fikk de nok av isbjørn, mørke vintre og snøscootere. Da kom de hjem. Og her ble det både familie og eget rørleggerfirma.

Men historien om Petter Antonsen og Kristin Hansen begynner verken her, der, eller med de seks årene på Svalbard. Den begynner for ti år siden.

Petter fra Sortland går rørleggerlinja på Sortland, Kristin fra Strengelvåg bor på hybel og går på allmennfag. De blir stadig mer kjent, de blir kjærester - og siden har de vært det.

Rundt på gulvet krabber den snart ti måneder gamle datteren Mariann. Huset i Nattmålsveien er blitt både hjem til en liten familie, og kontor for en liten bedrift.

Mer om begge deler litt senere.

Ett år til og ett år til...

Først til historien om Svalbard. Etter et par år på Sortland og nesten hele læretida, fant Petter ut at han hadde lyst til å prøve seg på Svalbard. Så han tok en telefon og fikk nesten jobb på dagen.

Der fantes jobb, det var billig å leve, ikke så mye skatt - og dessuten et vell av fantastiske opplevelser i naturen. Petter gjorde ferdig utdannelsen som rørlegger, Kristin jobbet i sportsbutikk. Fritida brukte de godt.

- Svalbard er fantastisk. Det er så mange muligheter der oppe, spesielt hvis du er interessert i jakt og friluftsliv, sier Petter.

- Særlig hvis du begynner å reise litt rundt. Longyearbyen er bare en bitteliten del av Svalbard. Det er så mye mer, legger Kristin til.

Historiene er mange, både de litt spennende - og de litt for spennende med isbjørn i yttergangen på fangshytta (!).

Vesterålingene må i hvert fall ha trivdes der oppe. Det skulle nemlig vart bare i ett år. Slik gikk det ikke.

- Vi sa ett år, og så sa vi ett år til. Og ett år til... Plutselig hadde vi vært der i seks år, forteller Kristin.

Hjem og stifte familie

Men etter seks år begynte det å bli nok. Kristin legger ikke skjul på at hun er familiekjær.

- Jeg er nok det, og jeg liker å ha både familie og venner rundt meg, sier hun.

Høsten 2011 kom de hjem, og etablerte seg «på nytt» i byen med både gamle og nye kjente. Gode venner var enten fortsatt her, og en del av de som hadde vært ute begynte å komme hjem igjen.

- Vi merket på mange at de hadde lyst til å komme hjem, i hvert fall de som hadde tenkt at de skulle hjem en gang, sier Kristin.

For mange blir barn en viktig grunn til å flytte hjem. Kristin og Petter hadde ikke kommet så langt før de kom hjem.

Men så tok det heller ikke lang tid etterpå.

For ti måneder siden kom Mariann til verden - og det har selvsagt vært et fantastisk eventyr for den lille familien i Nattmålsveien!

- Jeg hadde nok alltid tenkt å komme hjem hvis vi fikk barn. Det er veldig viktig å ha familien rundt seg da, mener Kristin.

Savner utelivet

Petter og Kristin har mye godt å si om å komme hjem til Vesterålen. Man kan dra på tur hvor som helst og når som helst. Det er et vell av muligheter for friluftsliv og opplevelser. Her holder også mange av barndomsvennene og jevnaldrende venner til.

- Og det er mange muligheter. Vi snakket om det her om dagen noen kompiser - vi var en ingeniør, en prosjektleder, en økonom og en rørlegger. Alle har vi ansvar, og er kommet mye lengre enn vi ville vært i en større by, sier Petter.

Men det er fortsatt noe de savner. Og det er en gjenganger blant folk i denne aldersgruppen:

- Vi savner nok et litt bedre uteliv, der det er naturlig å gå ut en formiddag eller lørdag ettermiddag for å ta seg en matbit og en øl. Noe sånt som Rødbrygga, og ikke bare kebab. Litt enkel mat og god stemning. Sånn som Loftet var - vi skulle fått Pizzaloftet tilbake, smiler Kristin.

- Så vi er veldig spent på hva som kommer nå på hotellet og Kvitbrygga, legger Petter til.

Samtidig vil de ikke være med på å si at det ikke skjer noe. For det gjør det:

- Men vi kan alle bli enda flinkere til å delta på det som skjer. Når vi gjør det, erfarer du at det er artig å komme seg ut. Og det er veldig lett å bli kjent med nye folk, hvis man tør å bli med på ting, sier Petter.

Bill.mrk., småbruk søkes

I høst har de bodd to år hjemme. Snart begynner datteren å både gå, løpe, herje og leke overalt.

- Jeg kunne gjerne tenkt meg et sted der hun kunne leke helt fritt, med god plass og ingen trafikk, sier mamma Kristin.

Pappa er enig. Petter har dessuten en lidenskap som gjerne krever litt plass.

- Du vet, jeg er jo jeger. Jeg kunne gjerne tenke meg å sitte på verandaen og skyte på reven som går forbi. Da er det jo greit med litt plass, sier han muntert.

Men fra spøk til revolver - eller alvor - så er det også helt seriøst. Drømmen er nemlig ikke et vertikaldelt rekkehus i Vestmarka som.

- Nei, vi er nok litt på jakt etter et 50-talls småbruk et sted i Sortland. I en fjord eller på Vik, for eksempel. Et sted vi kan pusse opp, ha god plass, gjerne ha noen dyr og kanskje en hest, sier Kristin og Petter.

- Så det kan du gjerne skrive at vi leter etter!, smiler de .

Startet sitt eget rørleggerfirma

- Jeg tenkte: Nå må du enten jobbe for noen andre, eller bestemme deg for å gi full gass. Og sjanser får du ikke, de tar du!

Slik snakker Petter Antonsen, og han snakker om sitt eget firma, Antonsen Multiconsult.

Vel hjemme på Sortland jobbet han ett år for sin gamle arbeidsgiver, før han etablerte seg så smått selv. Det begynte som en seksmånederskontrakt med et firma på Svalbard om et prosjekt innenfor rørteknikk.

Så gikk prosjektet over, han skulle ut i pappapermisjon - og tenkte på hva planen var videre.

- Det var da jeg bestemte meg for at jeg skulle satse for fullt på egen hånd, sier han.

Ga full gass

Han tok sats og kjørte på. Kjøpte servicebil, lagde nye visittkort og begynte så smått å gjøre seg kjent. Firmaet er ikke eldre enn at det var 1. april at han kjørte på for fullt og på heltid.

Nå er målet å etablere seg som rørlegger og ta en bit av markedet på privatmarkedet.

- Konkurransen er hard, og det kan være vanskelig å komme inn. Her er også mange rørleggere. Så da må man møte det med en bevisst strategi. For eksempel tar jeg ikke kjøring for oppdrag utover i Vesterålen. Det tjener jeg jo litt mindre på der og da, men totalt sett kan det bli bra, tror Antonsen.

Sveising og sosiale medier

Et annet viktig område for Antonsen Multiconsult har vært sosiale medier. Det er kanskje spesielt mot den yngre yrkesgruppen det fungerer, og Antonsen er synlig på nett.

- Jeg bruker facebook ganske aktivt, legger ut bilder og annonser. Det fungerer veldig bra, og jeg ser at mange ser annonsene, sier Petter.

- Bare det at folk vet at jeg er her, og at de kan ringe rett til meg hvis de trenger en jobb gjort, sier han.

Sist, men ikke minst: Han satser også på å utvide «sortimentet» og kompetansen. Neste skritt er å ta sveisesertifikat, i samarbeid med Blokken-bedriften Orion Consulting.

- Da får jeg flere bein å stå på, og kan leie meg ut til andre, større bedrifter i regionen, sier Antonsen.