Bildet til bygdebokas 4. bind.

Det er en stolt bygdebok-komitè som i dag tar i mot pressen og andre historieinteresserte på Hognfjord grendehus. Her blir det gitt historiske glimt fra boka av forfatteren og billedredaksjonen, i tillegg til at sangkoret "Rustne Røster" deltar med kunstneriske innslag og kaffeservering.

Del 4 forteller gårds- og slektshistoria til gårdene Gåsbøl, Nevernes, Bogen, Bremnes, Holm, Roksøy, Stamnes, Reinsnes, Liland, Hognfjord, Kvalsaukan, Kringlen, Strand, Osvoll, Kinn, Finnseter, Myrland, Reinstad, Godfjordbotn, Bjørnrå, Gunnesdal, Mehus og Røkenes.

Deler av Godfjorden ble overført fra Kvæfjord til Sortland kommune i 2000. Bygdeboknemnda i Sortland ønsket å behandle gårds- og slektshistoria for hele Sortland kommune, og dermed ble også den nyeste delen av kommunen tatt med i dette bindet.

Med dette bindet er gårds- og slektshistoria for Sortland nesten fullført. Sortland bygdebok, gård og slekt, del 1 ble utgitt i 2001, del 2 kom i 2005 og del 3 i 2007. Sortland kommune har tidligere gitt ut Sortland Historie, bind I (1990), som omhandler den generelle historia i Sortland fra de eldste tider og fram til rundt 1720.

Gårds- og slektshistoria for Sortland er inndelt i 5 deler, slik:

Del I fra Lille-Rise t.o.m. Steiro (gnr. 10-14)

Del II fra Sortland t.o.m. Vik (gnr. 15-21)

Del III – Eidsfjord (gnr. 34-45)

Del IV fra Gåsbøl t.o.m. Osvoll (gnr. 22-33 + 1 og 2) og Kinn t.o.m. Røkenes (gnr. 61-69)

Del V fra Kjerringnes t.o.m. Rødsand (gnr. 3-9)

Sortland bygdebok, gård og slekt, del 4 er skrevet av historikeren Johan I. Borgos.

Kristian Husvik Skancke og Ragnhild Sjøbakken Albertsen, Sortland museum er billedredaksjon og Atle Paulsen illustratør. Gårdskartene er laget av Idar Nilssen.

Den samiske historia i Sortland og Vesterålen vil bli ytterligere synliggjort gjennom utgivelsen av del 4 og 5, hvor vi kan følge samiske slekter i flere generasjoner gjennom deres liv og virke på Langøya og Hinnøya, herunder også reinsdriftsfamiliene på Vestre Hinnøya.

Det har vært gjennomført viktig innsamlingsarbeid i mer enn en generasjon for å få til bygdebøkene i Sortland. I tillegg bidrar Sortland historielag og enkeltpersoner fortløpende med informasjon og billedmateriale. Finn Myrvang, Bø i Vesterålen, har gitt viktige råd om tolking av stedsnavn.

Sortland bygdeboknemnd takker alle som har bidratt med informasjon og bilder i arbeidet underveis. Vi håper at boka kan føre til ytterligere interesse og nysgjerrighet for lokalhistorie blant sortlendinger i og utenfor Sortland, og blant alle andre som gjerne vil vite mer om lokale forhold i vår del av verden.

Bygdeboknemda takker alle som har bidratt med økonomisk støtte. Del 4 og 5 er også støttet økonomisk av Sametinget.

Sortland bygdeboknemnd 2007 - 2011 har bestått av:

Arild Inga (leder) Linda Høyer Madsen (varamedlem)

Ashild Ellingsen (nestleder) Mary Frantzen (varamedlem)

Trine Vråberg Johnsen (medlem) Dan Jøran Ramstad (varamedlem)

Synnøve Skauge (medlem) John Hempel (varamedlem)

Janne Marie Elde (medlem) Liv Reinsnes Moen (varamedlem)

Oddmund Enoksen (medlem) Jan Frostestad (varamedlem)

Mona Dahl (sekretær)