NÅR SYKEHUSET på Stokmarknes omsider er ferdig bygd, vel å merke uten inventar, er det tid for en siste overraskelse fra Helse Nord: En vakker torsdag er hele bygningen flyttet fra grunnen, fraktet over på et stort hangarskip og er på seiling mot Bodø.

Nok en gang må sykehusdirektørene forsvare seg mot angrep fra mistroiske og paranoide vesterålinger.

- Vi skjønner ikke hvorfor dette skaper disse konspirasjonsteoriene, heter det i en pressemelding fra Helse Nord.

- Sykehuset er jo bygd på Stokmarknes, i tråd med vedtaket. Men gjennom en grundig strategiprosess ser vi at vi trenger denne bygningsmassen til administrasjon og kontorer i Bodø, sies det videre.

Og legges til at fravær av hele sykehuset ikke får noen konsekvenser for tilbudet som gis til innbyggerne.

FLYPLASSDEBATTEN har gått sin gang gjennom hele 2012. Fra hver sin side av regionen, har Skagen og Andenes kjempet om å være Vesterålens storflyplass. Stokmarknes lufthavn Skagen har omsider fått til en kommersiell rute direkte til Oslo, helt uten statsstøtte og uten Widerøes ublu priser. Tvert i mot koster det bare 4000 kroner en vei fra Stokmarknes til Oslo, og ruten kjøres med et 12-seters seilfly uten trykkabin, som skal bruke 5 timer til hovedstaden. Foreløpig er det snakk om en daglig avgang i hver retning.

- Dette er et kjempeflott tilbud til hele regionen. Nå slipper vi endelig å forholde oss til duste-Widerøe, sier flyplasspatriot og venstrepolitiker Arne Ivar Mikalsen.

Samtidig kjemper man på Andøya for sin flyplass, som har en av Norges lengste flystriper og kan ta ned alle slags fly. Etter en relativ god suksess med Norwegians sommerruter til Oslo fra Andenes, utvides tilbudet til å vare også utover høsten.

- Dette er fantastisk! Nå kan du fly fra hele Nord-Norges storflyplass til Oslo, med ruter hver tredje tirsdag fra Andenes og retur en gang i måneden. Hurra!, sier en engasjert andøyordfører Jonni Solsvik.

I SORTLAND HAR budsjetthøsten gått sin vante gang, med Høyre og Frp i førersetet. Partiene har gjennomført mange store endringer, til stor suksess og tilfredshet blant både innbyggere og annet folk.

Budsjettprosessen blir imidlertid som ventet utfordrende, og ender med at posisjonen som varslet gjennomfører «strukturelle grep».

- Vi må endre på strukturen. Og lønnsutgiftene er det som koster penger. Så vi vedtar at kommunen ikke lenger skal ha noen ansatte. Men forutsetter selvsagt at vi opprettholder det samme tjenestetilbudet, sier ordfører Grete Ellingsen og varaordfører John Hempel.

(Publisert i SortlandsAvisa torsdag 2. februar 2012).