Tirsdag 18. juni er det tid for den første Fløtt heim!-konferansen, for vesterålinger i alle aldre. Til Samfunnssalen på Sortland kommer både lokale, nasjonale og internasjonale eksperter og engasjerte foredragsholdere. Og nå kommer to navn til på programmet:

Phil Wood er blant Europas fremste eksperter på byutvikling, og tituleres ofte som «urban teurapeut». Han brukes i byutviklingsprosjekter og foredrag i hele verden, og har ledet et stort EU-prosjekt om «kreative byer».

Nå kommer han til Vesterålen og Fløtt heim!-konferansen.

- Med bakrunn i boka «Intercultural cities» har Wood bidratt mange steder, også i Nord-Norge. Han fokuserer mye på betydningen av kultur og opplevelser for et samfunn - særlig fordi det er så viktig for å få talentene til å flytte et sted, sier Rolf Olsen, regiondirektør i VOL & de tre HTG-eide lokalavisene i Vesterålen.

- Og talentene spør nesten alltid «who's there, what's there, and what's going on». En by må gi gode svar på de spørsmålene for å få folk til å slå seg ned - til å fløtte heim!, sier Olsen.

Nordnorsk rap

Fløtt heim!-konferansen har program på dagtid med både foredrag, annet innhold og ikke minst kulturelle innslag i Samfunnssalen. Alle inviteres deretter til et fyldig program med servering og fest på Stasjonen Bar, med de samme kulturelle innslagene. Dette inkluderer som tidligere omtalt Bø-musiker Julie Willumsen, og sortlandsbandet Din Freundin.

Programmet toppes med en artist med kaliber og kraft: Rapperen RSP, harstadværingen Patrick Bottolfsen. Kjent fra band som Kompani 69, Hålogalandslaget og eget navn.

- RSP er kanskje landsdelen - og landets - tøffeste rapper akkurat nå. Han har vært med på mange prosjekter, og tar med seg et engasjement og et volum som passer perfekt til Fløtt heim!, sier Fløtt heim!-entusiast og redaktør i VOL/SortlandsAvisa, Gard L. Michalsen.

- Dette kommer rett og slett til å bli knall. RSP skal sørge for at både åpningen og avslutningen av konferansen blir perfekt!, legger han til.

- Meld deg på

18. juni er altså dagen, og programmet nærmer seg nå komplett: Ingebrigt Steen Jensen, Erlend Bullvåg og Phil Wood. Lev Vesterålen-prosjektleder Marianne Hansen. Heimfløtta musiker Julie Willumsen. Etablererkurs på 20 minutter fra Fabrikken næringshage. Og nå altså rapperen RSP.

Arrangørenes oppfordring er klar: Det er på tide å melde seg på!

- Vi ser helst at flest mulig melder seg på så raskt som mulig, både for å planlegge og for å sikre at alle får plass. Og det er ikke dyrt å delta - takket være gode samarbeidspartnere kan vi ha en svært god deltakerpris. Det gjelder alle, men spesielt for unge under 30 år!, sier Michalsen.