Nordland fylkes prosjekt ”Kultur og eldre”, med skrivekurs for folk over 60 år, ble startet opp i 2003, og resulterte i at mange godt voksne mennesker begynte å skrive tekster. Tekstene handlet i hovedsak om livet til den nordnorske fiskerbonden. Høsten 2004 ble mange av tekstene utgitt i bokform, under tittelen ”Ballast”.

Noen av Ballastdamene fortsatte å produsere tekster, noe som etter hvert resulterte i utgivelsen Ballast 2, og nå foreligger altså Ballast 3.

Ballast-bøkene har undertittelen ”Fortellinger om arbeid, naturen, leken og livet”. Og det er det disse bøkene virkelig handler om: Barndomsopplevelser fra 60-70 år tilbake i tid, usminkede hverdagsfortellinger om folks liv i tidligere tider, og ikke minst situasjonsskildringer som i mange tilfeller vil få folk til å trekke på smilebåndet. Flere selvskrevne dikt har også fått plass i bøkene.

Ballast 3 følger virkelig opp i samme spor. Her får leseren blant annet være med på dramatiske hendelser forårsaket av vær og vind, kokkeliv i Nyksund i tidligere tider, et barns første møte med tannlegen, og ikke minst flere skildringer av hvordan livet kunne utarte seg for folk under krigens dager.

I det hele tatt er mye av formålet med Ballast 3, i likhet med de foregående bøkene, at mest mulig av vår unike kystkultur skal bli bevart for etterslekta.

Ballastdamene har ved flere anledninger deltatt med opplesning på biblioteker og på skolene og vært med på 8. mars-arrangement, i tillegg til at noen av tekstene har blitt presentert i radio og aviser. I det hele tatt kan en si at interessen for slikt lokalhistorisk stoff har vært stor.

Det er å håpe på at Ballast 3, som nå foreligger, kan være med å kompelettere og utfylle det som tidligere har vært utgitt. Boka anbefales til alle som er lokalhistorisk interessert, og som vil vite mer om vår kultur i tidligere tider. Boka vil være i salg fra medio juli.