Ikke siden før andre verdenskrig, om noen gang, har Ap gjort et dårligere valg i Sortland, ifølge valgresultatbanken Poll of polls.

Det skjedde for øvrig for fire år siden også, da de fikk 17,4 prosent av stemmene.

Alle stemmene i årets valg skal nå være talt opp og oppgjort for Sortland sin del, og Arbeiderpartiet får 14,5 prosent av stemmene.

– Vi er på ingen måte fornøyd. Vi ser at det blåser en blå vind over hele landet, men samtidig gjør Arbeiderpartiet det bra mange steder. Her i regionen har de jo gjort det godt i Andøy og Lødingen, for eksempel, sier førstekandidat Tove Mette Bjørkmo (Ap) til VOL dagen etter valget.

Blir opposisjonspolitiker

Arbeiderpartiet ser ut til å få fire mandater i kommunestyret, og som førstekandidat blir en av dem Bjørkmo.

– Hvordan tror du de neste fire årene i kommunestyret blir?

– Vi må jo jobbe i opposisjon, og der har jeg jo vært tidligere. Å være i opposisjon er også en rolle vi må håndtere. Vi skal jobbe for å synliggjøre Ap sin politikk, og det tror jeg vi skal greie å gjøre.

– Tror du det blir vanskelig å få gjennomslag for politikken?

– Ja, det kan bli vanskelig. Det er ikke så enkelt, men det spørs hva det er slags saker. Det er jo noe man har sett når man har sittet i posisjon også, at det avhenger av hvilken sak det er snakk om.

Ønsker den nye ordføreren lykke til

De siste fire årene har Bjørkmo vært varaordfører i Sortland, og hun tar det ikke tungt å måtte gi fra seg det vervet.

– Det er politikken vi jobber for. For min del har det handlet om å ha makt og være i posisjon, ikke selve vervet. Jeg har hatt det bra som varaordfører kombinert med å jobbe i Arbeiderpartiet, men jeg skal klare meg bra i rollen som opposisjonspolitiker.

Bjørkmo avslutter med å ønske den nye ordføreren lykke til i rollen.

– Sortland fortjener en god ordfører, og det regner jeg med at vi får, sier Tove Mette Bjørkmo (Ap).