Anne Karen Holstad og Christer Rognerud er ikke som andre bobilister. For dem er bobilen et praktisk fremkomstmiddel og base for å komme tett på natur og villmark. Sammen med sine to barn Ylva og Isak på 5 og 7 og gordonsetteren Frost, har de satt av ett år for å oppleve noe av det vakreste Norge har å by på. Planleggingen begynte allerede i 2014, de var da småbarnsforeldre travelt opptatt med lærerjobber og bedrift knyttet til opplevelsesturisme og naturopplevelser.

– Vi ville gjøre noe annerledes, før barna ble for store, men samtidig måtte de ikke være for små for turlivets utfordringer fant vi ut, sier Anne Karin. De solgte blant annet begge bilene sine for å ha råd til å investere i en bobil for reisen.

Siden de begge er lærer kan de gi barna hjemmeundervisning på reisen. – Barna har nok lært mye mer på tur med oss enn de ville gjort på skolebenken, sier Christer.

Familien har en grov plan for reiseruten men overlater likevel mye til tilfeldigheten og det som skjer underveis.

Anne Karen Holstad, Christer Rognerud, Ylva og Isak samlet i vogna. Foto: Tord Viken

Gode tips

De kommer fra Snåsa og startet i Femundsmarka, og hentet nylig en bobil i Steigen før de dro videre mot nord.  Den siste uken har de hatt base på Stave camping på Andøya hos Ronny Andre Kjenstad og Inger Anne Frøysedal. Her har de fått gode tips om de beste fiskevannene og alle turmulighetene på øya.

– Planen er i størst mulig grad utnytte lokale naturressurser også når det gjelder mat, så vi vil leve av fisk vi fanger, bær og sopp vi sanker og vilt vi skyter, forteller Anne Karen og Christer. De har rik erfaring fra jakt og turliv i naturen og selv om de har tatt fri fra jobb, så skriver de i tillegg for magasinet Villmarksliv om sine opplevelser på reisen.

– I går var vi ute på tur til en av fiskevannene her, men vi fikk ikke noe, da møtte vi på en trivelig kar som ga oss en hel laks han nettopp hadde fanget, så da kan vi ikke klage, så i dag står det laks på menyen, sier de med latter.

Familien viser frem vogna. Foto: Tord Viken

Sørover

Etter en uke her drar de snart sørover igjen, da venter blant annet rypejakt på Børgefjell, hjortejakt på Voss og muligens villrein i Vik. Vinteren tenker de å ha på Sørlandet, hvor de blant annet tenker å livnære seg på krabbefiske.

– Det er ikke ekstremsportopplevelser og lignende vi er ute etter, men å kunne oppleve både små og store eventyr i hverdagen for hele familien. Ønsket vårt er å leve i pakt med naturen og inspirere andre barnefamilier til å gjøre det samme, forteller de, mens barna Ylva og Isak gir sine ivrige  bifall. De har en egen blogg de vil publisere innlegg på underveis (villmarksfamilien.blogg.no).

Full fart. Foto: Tord Viken

NRK-samtaler

Nå er de også i samtale med NRK som vurderer å lage en TV-serie som følger deres reise, noe de er spente på om realiseres. I morgen reiser de videre.

– Måten vi har blitt tatt imot her på, vennligheten og hjelpsomheten har vært overveldigende, sier de nærmest i munnen på hverandre om lokalsamfunnet i Andøy. – Vi har hatt fantastiske naturopplevelser, med toppturer, hvalsafari og veldig god mat, så hit kommer vi tilbake igjen.

Villmarksfamilien, Christer, Anne, Karen, Ylva, Isak. Foto: Tord Viken