- Det går an å gjøre det stort, uansett hva du driver meg. Bare du jobber hardt nok og er litt frempå, så er det fullt mulig.

Henriette Gjebrea (24) fra Alsvåg har sin store lidenskap i moteverdenen. For et par år siden studerte hun motedesign i Italia. I fjor høst flyttet hun hjem til Vesterålen med mann og barn, og jobber med å etablere seg som stylist i Vesterålen - ved siden av jobben som "visual merchandiser", eller dekoratør, for Lindex på Sortland.

- Stylist i Vesterålen? Hvorfor ikke? Vesterålinger er ganske motebevisste, sier Henriette - noe mamma Gøril kan bekrefte fra kjøkkenet. VOL er på besøk hos familien i Alsvåg. Damene i slekta har drevet klesbutikk i generasjoner, og Henriette har fått interessen inn med morsmelka, blir det hevdet.

- Jeg har alltid likt å holde på med farger og tekstiler. Det har så mye å si. Klær er en måte å uttrykke seg på, en måte å vise frem hvem man er uten å si noe med ord, sier Henriette. Hun har jobbet i bransjen siden hun var 15 år, da hun fikk sin første jobb i butikk på Sortland.

God å ha familien rundt

På leting etter svaret på spørsmålet om hva man skal bli når man bli stor, førte også Henriette ut av regionen. Tilfeldigheter gjorde at hun som 19-åring havnet i  Firenze i Italia. Der fant alsvågværingen kjærligheten i kunstneren Eno Gjebrea (30) fra Albania. For ti måneder siden fikk de lille Sophia, og flyttet tilbake til Norge og Alsvåg.

- Vi savner mye med Italia, men det er godt å ha et stabilt liv her hjemme. Vi bodde en stund i Albania også, men jobbsituasjonen var vanskelig, og når man har ei lita jente å ta vare på kan vi ikke sose rundt som før, sier Henriette.

- Også er det noe med å ha familie og venner rundt seg når du har fått barn, sier hun og legger ikke skjul på at det har vært mye god hjelp å få hjemme i Alsvåg.

Drømmer om å åpne egen restaurant

Mens Henriette har hatt jobb på Sortland, har Eno vært hjemmeværende pappa, stikk i strid med det som er vanlig i kulturen han selv har vokst opp i. Nå er han mer enn klar til å komme seg ut i jobb.

- Jeg er vant til å jobbe mye. Ved siden av kunststudiene i Italia, måtte jeg jobbe seks dager i uka. Så å være så mye hjemme har ikke vært like lett for meg. Å passe Sopia er ikke "work", men "pleasure". Jeg gleder meg til å være sosial og bli bedre kjent med den norske kulturen. Å ha en jobb er viktig for å føle seg bra, forteller Eno til VOL.

I vinter har han prøvd seg ved sløyelinjene på Myre, og han har imponert svigerfar. Men de fleste arbeidsgiverne har stilt krav om norskkunnskaper. Nå går Eno på norskkurs, og håper å få seg jobb i Vesterålen i nærmeste fremtid. Han har lang erfaring fra serviceyrket, og har mange år bak seg på både utesteder og restauranter i Italia.

- Vi drømmer om å en gang åpne noe eget. En restaurant eller en fin bar, noe som skiller seg ut fra det vi allerede har i Vesterålen, sier Henriette.

- Det er ikke bare en drøm, men det skal bli virkelig, korrigerer Eno.

Vesterålen byr på muligheter

Det går i en miks av norsk, engelsk og italiensk i stua i Alsvåg. Til høsten flytter Eno, Henriette og Sophia til Sortland for å komme nærmere Henriettes arbeidsplass, og et mer urbant miljø.

- Når du flytter hjem, må du på en måte bli kjent med Vesterålen på nytt.  Det er ikke det samme som du forlot, og de interesser som du hadde da du bodde her sist, har du kanskje ikke lengre, sier Henriette.

- Og når de fleste i din generasjon bor borte, tvinger det deg til å bli kjent med andre - som du kanskje ikke ville blitt kjent med ellers, sier hun.

Småbarnslivet har ikke gitt stort rom for å male for Eno, som har studert ved en prestisjetung kunstskole i fem år. Han håper å kanskje komme seg inn i et kunstnermiljø på Sortland.

- Det som er bra med å komme hjem til disse små stedene er at det byr på så mange muligheter. Mens konkurransen i ulike bransjer er hard i de store byene, er det ikke så mange om beinet i Vesterålen, sier Henriette som gleder til å etablere egen stylistbedrift.

- Mange sliter med å uttrykke det de gjerne vil i klesveien, og trenger litt hjelp. Der håper jeg å komme inn i bildet. Jeg kan bidra med alt fra shopping til fargeanalyser og ryddig i klesskap, og vil tilby tjenester rettet både mot bedrifter og privatpersoner. Så vidt jeg vet er det ingen andre i Vesterålen som tilbyr slike tjeneseter, sier hun.

- Det krever mye jobb å bygge opp et navn og en kundekrets, så det blir spennende, sier Henriette.