Danske Kenn Johannessen-Løkkegaard var bordtennisspiller på toppnivå hjemme i sitt flate rike. Han trente opp til ni ganger i uka. Så skjedde det et par ting som skulle få betydning. Han ble skadet, og i den forbindelse møtte han en vakker hadselværing ved navn Grete Johannessen, på jobb i Danmark.

Etter hvert pakket Kenn sine saker, og flyttet sammen med Grete til Oslo.

– Det var et eventyr å havne i Norge, men da vi havnet i Hadsel i 2012 var overgangen fra Danmark blitt veldig stor.

– Jeg innrømmer gjerne at det var litt brutalt også. Fra flate omgivelser i Danmark, til fjell, vinter og mørketid i Vesterålen.

I 2018 ser situasjonen noe annerledes ut. Kenn Johannessen-Løkkegaard har erobret fjellene i regionen. Vi står på verandaen til det staselige huset til ekteparet Johannessen-Løkkegaard på Bitterstad. Utsikten er strålende. I øst har vi Møysalen – hvor Kenn har løpt opp og ned, i sør har vi Hadseløya og Storheia. Bak huset, i nordvest ligger Hallartinden. Kenn har vært over alt.

– Jeg er en veldig rastløs type, som har behov for noe å gjøre det meste av tiden. Jeg elsker å trene, og fant gleden i løping. Det var imidlertid utrolig kjedelig å løpe på tredemølle. Jeg travet i vei på mølla, og kikket ut på fjellene. Samtidig var jeg plaget av skader. I prosessen med å kvitte meg med skadene oppdaget jeg at jeg aldri fikk vondt når jeg løpte på stiene. Dermed begynte jeg å trene mer ute.

– Da jeg kom meg opp på fjelltoppene sa det «klikk», smiler Kenn Johannessen-Løkkegaard.

VÅREN: Det er sommeren som gjelder for Kenn Johannessen-Løkkegaard. – Jeg prøver å integrere meg skikkelig på vinteren også. Derfor har jeg nå kjøpt fjellski med riktige sko, ski, bindinger og feller, sier han.

Han er av den typen folk som setter pris på slitet og oppoverbakkene, og som vel fremme på toppen kan finne på å løpe ned for å ta samme fjellturen igjen med det samme.

– I starten ble jeg drevet av den premien det er å komme til topps og oppleve utsikten. Etter hvert som løpsinteressen har utviklet seg er også motivasjonen endret noe, forklarer den danske fjelløper.

Tilbake til Småskaran i Hadsel. Fjellpartiet er også kjent som Hestryggen. To 16 år gamle jenter omkom etter fall i området i 1990. Den tidligere så populære fjellruta ble ikke lenger brukt. De senere år ble den bare frekventert av de aller mest fjellvante.

– Jeg kjente ikke forhistorien. Men filmet turen over Småskaran i 2015. Jeg la ut filmen på YouTube, og det ble plukket opp av VOL, forklarer Kenn. Og så kom kommentarene, både på gata og på nettet.

fjellambassadøren: Utsikten fra huset på Bitterstad er slående. – Jeg er veldig stolt av Vesterålen, og vil veldig gjerne bidra til å gjøre regionen enda mye mer kjent enn den er, sier Kenn Johannessen- Løkkegaard.

Kenn Johannessen-Løkkegaard har sin utdannelse innen grafisk design og reklame, og fant fort ut at det var gøy å kombinere ulike interesser.

– Jeg ble oppslukt av fjellene i Vesterålen. Samtidig ble jeg ikke så rent lite irritert over at folk utenfra ikke aner hvor det er. Alltid måtte jeg forklare at det er «ved Lofoten». Jeg hadde – og har – veldig lyst til å vise fram Vesterålen, og det gjør jeg gjennom å løpe på fjellene, og legge ut video og film på nettet, forklarer dansken.

– Høydeskrekk? Nei, men jeg er veldig konsentrert. Jeg tenker ikke på det som er lenger bort enn den meter eller så jeg har på sidene av meg. Så ser jeg jo selv at videoene ser temmelig voldsomme ut. Det oppleves ikke så dramatisk når jeg går eller løper der selv, sier han.

teigan: På yttersiden av Hadseløya slipper snøen taket først her i området. Dermed er det her Kenn Johannessen-Løkkegård gjerne starter løpssesongen. – Dette er også det vakreste området på øya, sier han. Dansken har hatt med seg svenske reklameskapere til dette området for å promotere klær. Blant årets mål for dansken er å løpe Stranda Fjord Trail Race.

Johannessen-Løkkegaard innrømmer glatt at promoteringen av regionen Vesterålen også er blitt reklame for Kenn Johannessen-Løkkegaard.

– Ja, etter hvert som jeg har blitt mer og mer interessert i fjelløp, og ønsker å delta i ulike arrangement, så koster dette penger.

Den løpeglade dansken har fått hjelp fra utstyrsgiganten Amer Sports, som eier Salomon og Suunto til å finansiere klær og sko. Reiseavstandene i Norge gjør at det fort koster 10-12.000 kroner for Johannessen-Løkkegaard å delta, medregnet løpsavgifter, reise og overnatting.

Dermed gjør hjelpen det mulig å være med.

Denne artikkelen sto første gang på trykk i vårt vårmagasin i midten av april.