Tidenes største redningsskøyte skal bygges. – Vi håper enda flere blir med på spleiselaget ved å støtte en historisk satsing på sjøsikkerhet i nord.

Dette sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson i en pressemelding og legger til at den helt nye redningsskøyta blir unik i norsk redningshistorie. Med sine 32 meter blir fartøyet den største redningsskøyta levert noensinne.

Det nye fartøyet vil ha stor rekkevidde i de værharde havområdene i nord. Det vil ha hele Nord-Norge som operasjonsområde, og vil bli flyttet rundt etter behov.

– Denne redningsskøyta kan møte utfordringer i maritime søk og redningsoppdrag langt til havs. Fartøyet er rustet for å bistå i store ulykker og masseevakueringer under svært krevende forhold, sier Herlofson.

Ikke mulig uten donasjoner

Den nye topp moderne redningsskøyta blir et flytende beredskapssenter. Redningsselskapet har som mål at redningsskøyta driftes så bærekraftig som mulig, og ønsker å installere den med hybrid fremdrift. En slik løsning har aldri vært prøvet på et redningsfartøy av denne størrelsen i Norge.

Prislappen på redningsskøyta blir langt over tidligere leverte fartøy til Redningsselskapet. Det gjenstår å signere byggekontrakt med et verft. Totalkostnaden for Redningsselskapet for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til mellom 140-150 MNOK. Håpet er at redningsskøyta kan leveres innen utgangen av 2025.

Siste innlegg

NTB

Postnord advarer mot svindel

Postnord advarer mot svindelforsøk via epost og SMS der avsender utgir seg for å være selskapet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Postnord advarer mot svindelforsøk via epost og SMS der avsender utgir seg for å være selskapet.

Det er også svindelannonser på ulike sosiale plattformer, skriver Postnord i en pressemelding.

– Det er viktig å huske at Postnord ikke har noe med denne typen epost eller SMS å gjøre. De sendes uten vår viten og vilje, og det er dessverre utenfor vår kontroll å stoppe dem, skriver de.

Selskapet sier det jobber aktivt med å ta ned nettsteder som ulovlig bruker merkevaren deres.

– Den beste måten å beskytte deg mot svindlere på, er å alltid være på vakt. Klikk aldri på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører deg, skriver Postnord.

De anbefaler å bruke selskapets app for å holde styr på pakker du har kjøpt. Postnord sender normalt sett aldri ut lenker på epost eller tekstmeldinger med lenker til ulike betalingssider.

Tommy Hansen

UP med «storfangst»

Ved Ringen i Hadsel holdt UP laserkontroll onsdag kveld. Resultatet ble 14 forenklede forelegg hvor høyeste hastighet ble målt til 107 km/t i 80-sonen.

NTB

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 18,3 øre per kWh torsdag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,3 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 40,8 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 5,2 øre høyere enn onsdag og 5,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 40,8 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 10,9 øre høyere enn onsdag og 11,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 72,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 9,9 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.

Marius Birkeland

11 for fort på Åse

Utrykningspolitiet hadde onsdag formiddag laserkontroll på Åse i Andøya. Kontrollen var i 50-sonen. Resultatet ble 11 forenklede forelegg. Høyeste målte hastighet var 65 km/t

Ole-Kristian Anfinsen

Kansellerer morgenfly

Widerøes flight WF871 fra Evenes til Bodø onsdag morgen klokken 06:40 er kansellert viser Avinor sine nettsider.

Tommy Hansen

Lødingen-Bognes i gang igjen

Etter innstillinger tidligere på dagen tirsdag, har A-ruten blitt gjenopptatt.

Ole-Kristian Anfinsen

Nye fergeproblemer: - Innstilt inntil videre

Mandag var det B-ruten på Lødingen-fergen som hadde kansellerte avganger. Tirsdag melder Vegtrafikksentralen at A-ruten er innstilt inntil videre. Årsaken er teknisk feil.

Torghatten Nord skriver at Rute 18-703 Lødingen-Bognes, A-ruten innstilles inntil videre.

NTB

Ny kompensasjon for vindkraft

Vindturbinene på Fosen i Trøndelag har vært svært omstridte, og Høyesterett fastslo i 2021 at utbyggingen krenket reindriftssamenes rettigheter. Foto: Ole Martin Wold / NTB Foto: Foto: Ole Martin Wold / NTB

Regjeringen vil etablere en ny ordning for kompensasjon i kommuner der reindrift og natur berøres av vindkraftutbygging.

Ordningen er en del av revidert nasjonalbudsjett, og den ble i forrige uke omtalt av Nettavisen.

Forslaget er å sette av 0,1 øre per kWh til reindriften og 0,1 øre per kWh til natur- og friluftslivsformål i kommuner der vindkraftverk har negative konsekvenser for reindriften.

I områder med vindkraft, men uten negative konsekvenser for reindrift, vil 0,2 øre per kWh gå til natur- og friluftslivsformål.

– Det er viktig at interesser som blir negativt påvirket av vindkraftproduksjon, får en del av verdiskapingen, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en uttalelse tirsdag.

Ifølge Nettavisen skal pengene tas fra grunnrenteskatten som ble innført fra nyttår. I revidert nasjonalbudsjett setter regjeringen av 15 millioner kroner til natur og friluftsliv og 10 millioner kroner til reindrift i 2024.

NTB

640 millioner mer til riksveier

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) utenfor Vegtrafikksentralen Øst i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB
Pengene skal blant annet gå til å rette opp skader etter ekstremværet Hans. Her fra Hadeland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Regjeringen vil bruke 640 millioner kroner mer på drift og vedlikehold av riksveier i revidert nasjonalbudsjett.

– Det er et ganske betydelig beløp. Du får noen meter asfalt for dette, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til NTB.

Han sier at pengene skal gå til å ruste opp riksveiene og redusere vedlikeholdsetterslepet.

– Dette gjør at vi kan legge ny asfalt, drenere og rett og slett vedlikeholde veiinfrastrukturen vår, sier han.

Pengene skal også gå til å fikse skader etter ekstremværet Hans, som herjet i Norge i fjor høst, og etter ekstremværet i Nord-Norge i 2024.

Omprioriterer

Ekstrapengene kommer i revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen legger fram tirsdag.

Nygård forteller at det er snakk om omprioriteringer innenfor det samferdselsbudsjettet som allerede er vedtatt. Blant annet er det blitt frigjort penger på grunn av forsinkelser i andre prosjekter.

Han avviser at de kutter i noe annet for å få til dette.

– Vi tar ikke bort noe. Dette er penger som allerede er bevilget i år, men som ikke blir brukt før senere år. Da får vi sjans til å styrke vedlikeholdet, og det er bra, sier samferdselsministeren.

Gjelsvik: – Sikrer arbeidsplasser

Leder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Sigbjørn Gjelsvik (Sp), sier at det er store vedlikeholdsbehov på riksveiene.

– Med denne styrkingen av vedlikeholdet tar vi bedre vare på det vi har, og vi forbedrer fremkommeligheten og trafikksikkerheten i hele Norge, sier han.

Han sier at Norge nå får mer vedlikehold enn planlagt.

– Og vi sikrer flere oppdrag til lokale entreprenører, som igjen sikrer lokale arbeidsplasser og verdiskapning, sier Senterparti-politikeren.

Ny vridning

Med de ekstra pengene blir den samlede totalbevilgningen til drift og vedlikehold av riksveier på 10,4 milliarder kroner i år.

Tidligere i år la regjeringen fra ny nasjonal transportplan (NTP) for perioden 2025 til 2036. En av hovedprioriteringene er å ruste opp og vedlikeholde veinettet som allerede eksisterer.

– Pengene vi kommer med nå, er helt i tråd med vridningen i NTP. Der prioriterer vi også å ta vare på veiene våre veldig høyt, sier han.

Der er det satt av 574 milliarder kroner til riksveiene i den nye transportplanen i perioden 2025 og 2036. 235 milliarder kroner skal gå til drift, vedlikehold, fornyelse og mindre investeringer.

I tillegg skal det brukes 65 milliarder kroner på å ruste opp fylkesveiene, blant annet med skredsikring.

Erik Andreassen

– Andøya Spaceport setter oss i en unik situasjon

Fylkesråd for næring i Nordland Bjørn Larsen klippet snora sammen med fylkesrådsleder Anette Marie Solli og fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse Ida Lindtveit Røse fra Akershus fylkeskommune, som også har bidratt økonomisk til ESA BIC. Foto: Nordland fylkeskommune

I en pressemelding opplyser Nordland fylkeskommune at fylkesrådet har bevilget 11 millioner kroner til arbeid med ESA BIC i regionen for de neste fire årene (2024-2027).

– Romhavnen i Andøy er en helt unik kapasitet. Nordland fylkeskommune ønsker å legge til rette for utvikling av  flere bedrifter til romfartsnæringen i regionen vår, sa fylkesråd Bjørn Larsen da han forrige uke deltok på den offisielle åpningen av European Space Agency Business Incubation Center (ESA BIC) Norway 2.0.

Fylkeskommunen opplyser om at selskapene som får opptak i ESA BIC får økonomisk støtte, i tillegg tilgang på rådgivining og nettverk.

– Andøya Spaceport setter oss i en unik situasjon siden vi er eneste aktøren i hele Europa som kan skyte opp satellitter i jordbane. Fylkeskommunens midler skal bidra til å bygge verdikjeder på Andøy og i resten av Nordland. Gjennom Kunnskapsparken Bodø skal vi finne de femten beste bedriftene som vi tror vil kunne kan ta del i romfartsindustrien i Nordland, og som vil kunne styrke verdikjeden og skape nye arbeidsplasser i denne næringen, sier Larsen.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 14,9 øre per kWh tirsdag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 14,9 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 30,07 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 17,8 øre lavere enn mandag og 5,06 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 30,07 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 21,4 øre lavere enn mandag og 10,9 øre høyere enn samme dag året før.

Minsteprisen blir på 1,6 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

Erik Andreassen

Fergeavganger kansellert: – Går som normalt kl.12

Det meldes om kansellering i B-ruta mellom Lødingen og Bognes.

– I første omgang er avgang fra Lødingen 09:30 og fra Bognes 10:45 kansellert på grunn av tekniske problemer. Går som normalt fra Lødingen 12:00, skriver Nordland fylkeskommune i en oppdatering.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 21,2 øre per kWh søndag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 21,2 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 49,2 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 6,05 øre lavere enn lørdag og 21,05 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 49,2 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 5,7 øre høyere enn lørdag og 0,9 øre lavere enn samme dag året før.

Minsteprisen blir på 4,8 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten.

Ingrid Larsen

Skredfare i deler av Vesterålen

Foto: Skjermbilde/varsom.no

Fra 14. mai er jord-, sørpe- og flomskredfaren på gult nivå for Troms og deler av Finnmark og Nordland, herunder Vesterålen.

– Sørpeskred løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred, skriver Varsom på sin nettside.

Rådet de kommer med er å holde seg oppdatert om utviklingen av været, samt å holde seg unna bratte skråninger.

– Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred.

Varselet varer foreløpig frem til 15. mai.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 21,2 øre per kWh søndag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 21,2 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 49,2 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 6,05 øre lavere enn lørdag og 21,05 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 49,2 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 5,7 øre høyere enn lørdag og 0,9 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 66,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 4,8 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten.

Dagny Ulland

Endringer i rutetabellen

Midlertidige endringer lørdag 11. mai: Fra Fiskebøl kl. 19:30 fremskyndes til kl. 19:00, og etter ankomst Melbu kl. 19:55 kanselleres de to siste ruteturene fra Melbu og Fiskebøl.

Ole-Kristian Anfinsen

Kansellerer morgenflyet

På Avinor sine nettsider fremgår det at avgangen til Widerøe fra Andenes klokken 07:50 til Bodø lørdag morgen er kansellert.

Fredag kveld ble ankomsten til Andenes på samme rute kansellert.

NTB

Kraftig solstorm i vente – kan forstyrre kommunikasjonsutstyr

Solen reiser seg over Andesfjellene i Chile med Santiago i forgrunnen. En kraftig geomagnetisk storm er på vei mot jorda etter flere utbrudd fra en stor solflekk. Foto: Esteban Felix / AP / NTB

En kraftig solstorm er på vei mot jorda. Det kan både føre til økt nordlysaktivitet og forstyrrelser av kommunikasjon i helga.

Den amerikanske etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har sendt ut et sjeldent varsel om geomagnetisk storm – det første på nesten 20 år. Det gjelder fra fredag og ut helga.

NOAA opplyser at det har vært en kraftig solstorm som begynte onsdag. De har registrert fem utbrudd der plasma er slynget ut, noe som kan påvirke satellitter og strømnett her på jorda.

Såkalte koronamasseutbrudd – der plasma slynges ut fra sola – kan inneholde milliarder av tonn solplasma. NOAA omtaler denne siste hendelsen som sjelden, og sier at den er knyttet til en solflekk som er 16 ganger så stor som jordas diameter.

– Det er flere solstormer på rekke og rad, faktisk. Det som har skjedd er at en stor mørk flekk har hatt flere eksplosjoner flere ganger på solen. Dette har sendt ut skyer av gass flere ganger det siste døgnet, forteller fagsjef Pål Brekke ved Norsk romsenter til Bergens Tidende.

Ifølge ham beveger noen av skyene seg raskt, noen langsommere. Seks eller sju av disse er nå på vei mot jorden. Brekke sier at de amerikanske ekspertene melder at dette kan bli blant de kraftigste geomagnetiske stormene på lang tid.

Ifølge Brekke er ikke stormen farlig for folk på bakken.

– Men i verste fall får man strømbrudd og problemer med kommunikasjon hvis det viser seg å bli veldig kraftig, sier han.

Under en lignende hendelse i 2003 oppsto det strømbrudd i Sverige og skader på transformatorer i Sør-Afrika.

Ole-Kristian Anfinsen

Kansellerer fly

Flyet fra Bodø med avgang 19:55, som skulle landet på Andenes klokken 20:35 er innstilt, melder Avinor på sine nettsider.

Ole-Kristian Anfinsen

Strømmen tilbake i Bø

Foto: Skjermbilde / Vestall

Oppdatert 17:56: Strømkartet til Vestall viser nå ingen videre driftsforstyrrelser.

Oppdatert klokken 16:18: Driftskartet til Vestall viser nå at antallet rammede kunder er nede i 32.

Driftskartet til Vestall viste at 332 kunder var rammet av driftsforstyrrelser i strømnettet i Bø.

Kort tid etter at VOL først sjekket driftskartet var tallet nede i 78 kunder.

Ved vakttelefonen til Vestall opplyste de at de holder på å snevre inn området for å påvise feilen.

I skrivende stund er 78 kunder uten strøm.

- Vi fikk et utfall i Bø cirka kvart på tre. 332 kunder datt ut. Vi har automatiske brytere og når vi fikk en jordfeil da kobler de ut automatisk bryteren.

Det opplyses at de ikke vet hva feilen er enda, men at de har montører ute og håper å ha funnet feilen raskt.

- Vi har fått delt opp nettet og montørene er ute for å betjene noen brytere. Vi snevrer ned leteområdet rett og slett. Det er det vi driver på med akkurat nå.