Det gjør at Sture Pedersen må søke støtte hos andre partier for å bli sittende som ordfører.

Etter forhåndsstemmene var klare klokka ni mandag kveld hadde Høyre 54,9 prosent av stemmene og lå an til å få 11 mandater i kommunestyret.

I natt var prosenten like under 50-tallet, men Høyre så fremdeles ut til å få rent flertall med 10 av 19 mandater.

Feil med forhåndsstemmer

Nå er altså opptellinga ferdig, og Høyre ser ut til å ende med ni mandater. I hvert fall ifølge Valgdirektoratets nettsider.

Der står det at valgresultatet er endelig opptalt og oppgjort, men det skal være noe som ikke stemmer hundre prosent.

– Tallene for forhåndsstemmene er ikke med. De er innsendt fra Bø kommune på vanlig måte. Publikum må forholde seg til det Valgdirektoratet publiserer og jeg håper de får dette rettet i løpet av kort tid, skriver kommunedirektør Kine Johnsen i en SMS til VOL.

– For ordens skyld: Bø kommune er ikke forvirret i forhold til verken tall eller avlevering. Tregheten ligger hos Valgdirektoratet, skriver hun.

VOL har flere pålitelige kilder på at mandatfordelinga etter all sannsynlighet skal være riktig, til tross for at forhåndsstemmene tilsynelatende ikke er kommet med i oversikten.

Til VG sier imidlertid Sture Pedersen selv at kommunens tall gir ham 49,5 prosent oppslutning og enten ni eller ti mandater, og at kommunen er i dialog med Valgdirektoratet.

Får støtte fra Fremskrittspartiet

John Henrik Stephansen er førstekandidat for Bø Frp, som ligger an til å få ett mandat i kommunestyret.

Han gjør det klart at Fremskrittspartiet er et borgerlig parti, og ikke kan se for seg noe samarbeid med verken Arbeiderpartiet eller SV/Rødt.

– Vi i Frp har hatt styremøte over telefon i dag, og vi er enstemmige om at vi ønsker å støtte Høyre. Det har Sture fått beskjed om, og vi kommer til å møtes allerede i ettermiddag, sier Stephansen og legger til:

– Vi er ganske enige om mange ting, og noen ting må vi forhandle om.

John Henrik Stephansen gjør det klart at Fremskrittspartiet støtter Høyre. Han påpeker samtidig at det er opp til Høyre hvem de vil samarbeide med. Foto: Privat

På spørsmål om hvilke saker Frp er uenige med Høyre om, ønsker ikke Stephansen å gå i detalj. Han gjør det imidlertid helt klart at Frp ønsker ei utfasing av eiendomsskatten i Bø, noe han mener ligger i kortene hos Høyre også.

Venstre også åpen for samarbeid

Venstre gjorde et brakvalg i Bø og ligger an til å få inn tre mandater i kommunestyret.

Førstekandidat Torfinn Rabben Johnsen (V) sier at de er åpen i forhold til samarbeid.

– Vi skal ha møter med flere, så får vi se hva som skjer. Det er litt for tidlig å si noe om det egentlig, sier han til VOL.

Fornøyd med flertall

Med forbehold om at mandatfordelingen ikke er endelig publisert hos Valgdirektoratet, forteller Høyres Sture Pedersen til VOL at partiet er kjempefornøyd med flertall, enten det blir alene eller, som VOLs opplysninger tilsier, sammen med Frp.

VG skrev i en overskrift tirsdag at Sture hadde funnet feil i tallene i Bø, men ordføreren presiserer han bare har kommentert det som VG ringte og spurte om, at tallene hos Valgdirektoratet ikke er riktige.

– De bare ringte og spurte om valgresultatet. For de hadde merket at det var noe feil med det, og da sa jeg at vi har 49, for det skal ligge på 49-et-eller-annet.

Uten forhåndsstemmene

Pedersen peker på at tallene som ligger ute hos Valgdirektoratet og blant annet i VOLs grafikk for valgresultatet i Bø, kun er tallene fra valgtinget, altså uten forhåndsstemmene.

På et tidspunkt natt til tirsdag viste tallene for hos Valgdirektoratet hundre prosent opptalte stemmer i Bø, med 49,9 prosent oppslutning til Høyre. Dette var før personstemmer og fintelling var gjennomført. Etter en oppdatering tirsdag formiddag gikk oppslutningen ned til 46,6, men da viser Valgdirektoratets side null prosent forhåndsstemmer.

Foto: Skjermbilde / Valgdirektoratet

– Dette har vi sett, og det var da vi reagerte, sier Pedersen.

– Og det var sånn jeg forklarte det til VG. At tallet 46, det stemmer ikke.

Feil hos Valgdirektoratet

Pedersen sier han synes det er sterkt beklagelig at Valgdirektoratet ikke har det riktige resultatet.

– For det er sendt fra oss, og det bekreftet de. At det ikke er Bø sin feil.

Pedersen understreker at kommunen selv har kontroll på stemmene.

– De er registrert hos oss, og alt er i orden. Det er ikke sånn at noe er feil. Valgdirektoratet har bare sagt at det er flere kommuner hvor de har slitt med å få overført filen.

Han understreker at problemene hos direktoratet for kommunen sin del ikke fører til noen forsinkelser i godkjenningen av valgresultatet.

– Uansett så har vi valgresultat som blir godkjent i morgen, uansett hva som står på Valgdirektoratets sider.