”Globaliseringsboka” er kanskje ikke den mest sexy tittel som tenkes kan, men det var ikke mange sidene lest før undertegnede lot seg fenge. Teresa Grøtan skriver lett og greit, og forklarer innfløkte sammenhenger på lett forståelig vis.

- Har unge indere som jobber på callsenter noe med oss å gjøre. Hvorfor mister nordmenn jobben sin når amerikanerne ikke klarer å betale lånet sitt? Hvorfor koster klærne i dag faktisk mindre enn de gjorde for 20 år siden, til tross for generell prisstigning?

Det er noen av de spørsmål Teresa Grøtan tar opp i boka si. Kanskje vil noen beskylde forfatteren for å skrive for enkelt om vanskelige tema. Jeg tror imidlertid at Grøtan med det skårer viktige poeng. For boken blir engasjerende, og fremstår som en litterær vandring i et landskap som i høyeste grad bør påvirke oss alle, om vi aldri så mye bor i ”verdens utkant”.

Det som vanligvis skrives om globalisering vil i mange tilfeller fremstå som tørt stoff. Grøtan har i sin bok reist seg fra skrivebord og rapporter, og dratt på tur til India og Bangladesh. Det er en liten genistrek, og gjør at leseren ikke bare tas med på teori, men også praksis.

Teresa Grøtan levendegjør i boken sin blant annet det faktum at de store ”stygge” multinasjonale selskapene i svært mange tilfeller er helt nødvendige for familiers overlevelse, samtidig som arbeidsvilkårene er uakseptable. Dette er en god bok for både ungdom og voksne.