- Nordland er i deep shit. Og Vesterålen er enda verre ute. Vi mister ungdom mellom 20 og 40 år, som ikke kommer tilbake igjen. Det er så alvorlig at hvis dette fortsetter, så er det en aldersgruppe som vil mangle om noen år. Vi får ingen som skal ta vare på oss når vi blir gamle, sier Silje Kristoffersen.

Hun er ansatt i Vesterålen regionråd, og (blant annet) prosjektleder for «Lev Vesterålen». Det er et prosjekt som startet i fjor, med ett uttalt og klart definert mål:

Å få folk til å flytte til Vesterålen. Unge som voksne som eldre. Folk som flytter hjem, eller folk som bare flytter hit utenfra.

Venter på penger

- Dette er kanskje den viktigste jobben for Vesterålen akkurat nå. Men det koster tid og penger, og det er det ingen som har, aller minst kommunene, konstaterer Kristoffersen.

Gjennom et spleiselag i fjor, kunne prosjektet starte opp. Et navn, en viss synlighet og en grafisk profil kom på plass.

Lev Vesterålen var også rundt på studiemesser i Nord-Norge, og trakk ut en liten gruppe studenter som fikk komme til Vesterålen på visningstur, besøke bedrifter og se hva Vesterålen har å by på. Det var vellykket, og skal videreutvikles til neste år.

Men: Dette krever ressurser.

- Dette er en jobb som krever en dedikert person som kan jobbe 100 prosent med dette. Og det koster penger, sier Kristoffersen.

- Til høsten får vi svar fra Kommunal- og regionaldepartementet på om vi får «Bolyst-midler». Vi har søkt om penger til å videreføre prosjektet i tre år - og ansette en person som skal jobbe med det.

Stor jobb

Denne personen skal nær sagt gjøre «alt mulig». Jobbe med omdømmet til regionen, holde kontakt med ungdommer. Både de som har flyttet ut, og lenge før de forsvinner.

Jobben starter nemlig i ungdomsåra, og denne jobben skal gjøres i samarbeid med næringslivet.

- Hva vet egentlig ungene når de går ut av 10. klasse, om hvilke jobber som er å få i regionen? Det er ikke alle som er klar over hva vi faktisk har her. Et av målene er at alle en gang i løpet av livet skal ha besøkt Nordlaks og Biomar, sier Kristoffersen.

Hvis Vesterålen får noen av de over 30 millionene som skal fordeles til Bolyst-prosjekter, begynner snart jobbjakten. Her er det viktig å finne en engasjerende person, til det som kanskje blir «Vesterålens viktigste jobb».

Skal være dråpen

Utfordringen blir stor, og stillingsbeskrivelsen vid. Det er ikke gitt hvordan denne jobben skal gjøres.

- Mange flytter ut av Vesterålen når de runder 20, og det er bra at ungdommene kommer seg ut og får kompetanse. Men vi skal ha mange av dem tilbake igjen. Det er flere faktorer som spiller inn, og det er ikke én ting som avgjør eller en konkret sak Lev Vesterålen skal løse for alle som tenker på dette, sier Kristoffersen.

- Men - vi tenker at hvis dette kan være dråpen som får vektskåla til å peke mot å flytte hjem, så er det målet med Lev Vesterålen!

SortlandsAvisa ga denne uka ut sommermagasinet Fløtt heim!, 68 sider stappfullt med lesestoff om næringsliv, folk, gode ideer og mye annet. Denne saken er hentet derfra. Magasinet er fulldistribuert i hele Vesterålen, og du kan lese det på skjerm her: Fløtt heim!

Du kan også laste ned en egen pdf-fil: Fløtt heim!