I romanen Moby Dick sier forfatter Hermann Melville om knølhvalen at den er "den mest lekende og lettsinnede av alle hvaler, som lager mer morsomt skum og hvitt vann enn noen andre». Og nettopp knølkvalen trakk "Sjøblomesten" av Sortland full av folk både lørdag og søndag.

- Vi hadde en strålende tur lørdag, så det er klart vi var spente på om søndag ville bli like bra. Det var ikke noe problem å få folk med på tur, og vi hadde en fin dag på sjøen, både barn og voksne. Det forklarer Tore Willassen i Vesterålen Explorer, som stod for arrangementene, sammen med eierne av "Sjøblomsten".

- Det er jo veldig gøy at vi kan få til slikt som dette nærmest rett utenfor stuedøra vår. At silda vandrer slik den gjør, må vi jo håpe fortsetter i årene som kommer. Det er helt spesielt å se et så stort dyr som knølkvalen på så nært hold som vi nå får anledning til, sier Willassen.

Biologer har advart ivrige båteiere mot å jage etter kvalen, men heller la den komme nærmere av seg selv for å inspisere besøket. Kvalarten er kjent for å være veldig nysgjerrig.

- Heldigvis ser det ut til at folk ikke jager etter kvalen. Den ser ut til å kose seg i matfatet her på fjorden. Denne kvalen blir jo veldig stor, og er samtidig veldig spretten. Den lager luftbobler som sirkler inn silda. Dette var en strålende opplevelse, som jeg tror det kan bli mange flere av, konkluderer Tore Willassen.