Reklameguru og foredragsholder Ingebrigt Steen Jensen var i militæret sammen med bøordfører og regionrådsleder Sture Pedersen. Tirsdag møttes de to under Fløtt heim-konferansen på Sortland.

Steen Jensen var i sin tid mannen som frontet fotballsatsingen til Stabæk, som rykket opp fra femtedivisjon til Eliteserien, ble seriemester og sågar også spill i Champions League.

I dag er reklamemannen i første rekke kjent som foredragsholder. Han var for første gangen i Vesterålen, og lot selvsagt ikke sjansen gå fra seg til å skryte av regionen.

- Det jeg skal si handler ikke først og fremst om Vesterålen, men om hva de som lykkes gjør likt. Harvard business school har undersøkt dette, og funnet tre likheter:

- Norgeshistoriens største leder er Nils Arne Eggen, uansett hva noen måtte mene. Det han gjorde som fotballtrener i Rosenborg siden han begynte i 1988 er helt spesielt. Den minste forstaden til Valencia har flere innbyggere enn Trondheim. Han hadde ikke en eneste skikkelig spiller god nok til å spille for et internasjonalt lag. Eggen organiserte imidlertid laget til gull, proklamerte han.

- Eggen var tydelig. Han klargjorde forskjellen på det han kalte prestasjonsgruppe og en organisasjon. Nøkkelen til Eggen var at han fikk spillerne til å få spillerne til å gjøre hverandre gode, ikke det motsatte - slik man har en tendens til å gjøre i organisasjonene. Vi skal ikke overlate ansvar for feil til andre, men ta felles ansvar. Det lærte Eggen sine spillere, konkluderte Steen Jensen.

- Er du fra Andøy, Bø eller Stokmarknes må du jo sørge for å bidra til å gjøre de andre kommunene gode! hylte Ingebrigt Steen Jensen, og applausen tydet på at folk grep budskapet, og la til helt konkret:

- Folk på Stokmarknes må tenke hver eneste dag: Hvordan kan vi hjelpe Sortland til å bli enda bedre? Da kan Vesterålen lykkes!

- Det er også utrolig viktig at vi også har en felles ideologi. Vi må være enige om tre ting. Hvorfor er vi her? Hva står vi for? Hvor skal vi? Dette må ha felles svar på, understreket Steen Jensen.

- Det typiske for de som lykkes er at de har en ekstremt sterk kultur - en stammekultur. Når du er en del av dette så føler du deg som del av stammen, tilhørighet. Det er viktig for oss alle sammen. Før ble vi født inn i en kultur alle sammen, nå er det ikke slik. Men like fullt trenger vi tilhørighet! Nå må dere i Vesterålen kunne tilby folk som tenker på å komme hit å bli en del av noe stort, ropte Ingebrigt Steen Jensen.