Sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, mener løpet er kjørt for dem som ønsker seg konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Dagsavisen

Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand er den som klarest slår fast at slaget er tapt for oljetilhengerne. I gårdagens utgave av radioprogrammet Dagsnytt Atten slår den erfarne kommentatoren fast både at Terje Riis Johansen må ha klarert sitt olje-nei i VG med statsministeren, og at statsministeren faktisk aksepterer dette.

- En statsråd kan ikke ha en privat mening i det offentlige rom, og en annen mening som statsråd. Så det Terje Riis Johansen har sagt nå, er at han og hans departement vil motsette seg en konsekvensutredning i Lofoten. Så det dette betyr, er at det er satt bom for det. Det blir ingen oljeleting etter dette. For Terje Riis Johansen kan ikke komme i en situasjon der han som konstitusjonelt ansvarlig statsråd overfor stortinget blir nedstemt av et eventuelt flertall i regjeringen. Så saken er over i regjeringen, kampen er vunnet for SV og Senterpartiet som hele tiden har vært imot denne oljeletingen, sier Strand.

Han mener utspillet fra Riis Johansen er resultatet av en maktkamp som har pågått helt siden regjeringen ble dannet i 2005.- Spørsmålet har dreid seg om hvorvidt det skal åpnes for en konsekvensutredning etter petroleumsloven, og jeg er ganske sikker på at SV og Senterpartiet har vunnet denne kampen. Det er Statsministeren innforstått med. Derfor kan han si som han gjorde; dette kom ikke som noen overraskelse, sa Strand under gårdagens Dagsnytt Atten-sending.

Han mener videre at Jens Stoltenberg lenge har vært forberedt på å gi regjeringspartnerne denne seieren.- Hvis ikke så sprekker hele regjeringen. Og så mye verdt er ikke denne oljetingen, at de lar regjeringsprosjektet gå dukken, mener Strand.

Sjefredaktøren mener oljeleting ikke vil være et aktuelt tema før vi får en annen regjering. - Så lenge denne regjeringen sitter, føler jeg meg trygg på at det ikke blir noen oljeleting verken i Lofoten eller i Vesterålen. Den saken er lagt til side. Og det er to avgjørende momenter motstanderne nå har fått, det ene er at ekspertene sier at det er ikke så mye olje som man kanskje trodde. Det andre store poenget er jo oljekatastrofen i Mexicogulfen. Det brukte jo også Terje Riis Johansen som kroneksemplet på hvor farlig og uriktig det er å bore etter olje til havs så nært land.

- Så en kan nesten si at katastrofen i Mexicogulfen kom som bestilt for SV og Senterpartiet, som nå kan si aha - dette kan vi ikke gjøre. Og langt på veg har statsministeren sagt seg enig med dem, resonnerte Strand under gårdagens sending.

En runde blant andre kommentarer på internett etterlater samme inntrykk, selv om ikke analysene er like ensidig konkluderende med at oljesaken nå er satt til side. Kommentator i Aftenposten, Håvard Narum skriver i sin kommentar at han finner det vanskelig å tro at Riis Johansen ikke har klarert utspillet med statsministeren.

- Med sitt personlige nei gjør oljeministeren det vanskeligere for Regjeringen å åpne for oljevirksomhet i sårbare områder i nord. Men saken er ennå ikke avgjort. Som statsminister Jens Stoltenberg sa i Dagsrevyen søndag, det er Regjeringen som kollegium som skal ta stilling til saken. Derfor er det fortsatt for tidlig å konkludere med at Regjeringen vil si nei til konsekvensutredning av alle de omstridte områdene i Nordland og Troms.

Narum mener også at det er upresist av Riis Johansen å snakke om ”Lofoten”, og at det derfor ikke kan utelukkes at han har en annen mening om Vesterålen og Senja.

Kommentaren sveiper også innom Riis Johansens svake posisjon i regjeringen, og at han mest sannsynlig kan være på veg ut ved neste anledning. Uansett har han lyktes i å binde opp regjeringen, mener Narum. - Likevel har hans uttalelse om Lofoten brakt Regjeringen nærmere et nei til oljevirksomhet der. For det finnes unektelig sterkere motargumenter enn at en svekket oljestatsråd erklærer seg enig med sitt eget parti.

Også i Avisa Nordland velger man å lese mellom linjene, og mener på lederplass at Riis Johansen er upresis med overlegg når han omtaler saken som ”oljeleting i Lofoten”

- Terje Riis-Johansens presisjonsnivå er ikke påfallende godt. Det kan være tilsiktet. Det er grunn til å anta at statsministeren på forhånd var orientert om utspillet. Det er verdt å merke seg at både Riis-Johansen og mange andre som uttaler seg, i første rekke er opptatt av Lofoten og fokuserer lite på de to andre områdene. Det kan være et tegn på at det er i ferd med å skje en avklaring på bakrommet som betyr at Vesterålen og Senja skal konsekvensutredes mens Lofoten får den siste olje.

I avisa Nordlys mener sjefredaktør Hans Villy Amundsen at både SV og Senterpartiet oppfører seg som dårlige regjeringspartnere, og skriver i sin leder at hvis det er riktig at Riis-Johansen har klarert utspillet i VG med statsministeren, så betyr det at regjeringen har bestemt seg for å si nei.- I så fall bør Jens Stoltenberg si det. Hvis statsråden ikke har klarert utspillet er det politisk løsgjengeri. Hva om regjeringen til slutt konkluderer motsatt? Da er Terje Riis-Johansens dager som oljestatsråd talte, skriver Amundsen.

Han mener statsministeren må avklare hva regjeringen mener.- Vi mener statsminister Jens Stoltenberg må slå i bordet. Ellers dras han og Arbeiderpartiet med i dragsuget. Stoltenberg fordi han lar noe som kan minne om et anarki råde, og Arbeiderpartiet fordi det reises seriøs tvil om hvilken politikk regjeringen egentlig fører.