Foto: Jon Terje Eiterå

- Når kraftproduksjonen er så presset som den er nå fungerer markedsområdene for strøm i Norge som egne markeder. Det blir satt en egen pris på strømmen for hvert område ut fra både evnen til å produsere egen strøm og kapasiteten til å hente inn strøm fra andre områder, sier Tor Inge Akselsen, kommunikasjonsdirektør i Statnett.

- Høyere priser blir blant annet et virkemiddel som skal virke dempende på forbruket, selv om fleksibiliteten for strømbruk ikke er så veldig stor. Folk bruker jo ikke vesentlig mye mer strøm enn det de behøver. Men hovedpoenget er å få økt nettkapasiteten såpass at man kan importere strøm fra områder med lavere strømpris.

Sliter flere steder

Mandag føk spottprisen i været. På det meste var den på 11,32 øre per kilowattime (kWh).

Norge er delt inn i fire markedsområder for strøm. Som Akselsen forklarer variere prisene ut fra områdenes evne til å produsere strøm selv, og kapasiteten til å hente inn strøm fra andre områder.

- Akkurat nå sliter de med strømproduksjonen i stort sett hele Norge, Sverige, Finland og halve Danmark, sier han.

Det betyr at det ikke er enkelt å få kjøpt eller produsert billig strøm her nord for tiden.

- Sør-Vestlandet er vel det eneste området som har relativt høy produksjon for tiden, i tillegg at de kan importere fra Danmark, sier han.

13 øre kWh

Ifølge Nord Pool spot er spotprisen på rundt 13 øre per kWh i både Sverige, Finland, en av to markedsområder i Danmark og i tre av markedsområdene i Norge. På Sør-Vestlandet er prisen på 6,3 øre, mens den er på 3, 9 og i det ene markedsområdet i Danmark.

Sjekk spotprisene fortløpende her.

Strømleverandørene kjøper inn strøm til spotpris, mens de fleste privatkundene har standard variabel pris. De merker ikke ekstremprisene i første omgang, men for å dekke inn tapet vil leverandørene sette opp prisene.

Tre viktige elementer

- Så hva skal til for at spotprisen synker?

- Det er tre ting som påvirker spotprisen mest, forteller Tor Inge Akselsen.

- For det første må svenskene få fart på kjernekraftverkene sine igjen. Finland importerer mye strøm fra Finland vanligvis, men ikke for øyeblikket. Den importen må opp igjen. Og så er vi avhengig av våtere og varmere vær her i Norge slik at vi kan fylle opp reservoarene våre.