Hvis du trodde at folk fra Nord-Norge skjemmes av dialekten sin, så tar du feil. Ifølge en undersøkelse gjort av Infact for det nye nettstedet purdialekt.no, er det nemlig i nord at man er mest fornøyd med sitt eget tungemål.

- Beboere i Oslo som mest misfornøyd med dialekten, mens det i Nord-Norge er flest som sier seg fornøyd, sier Tore Jahren, nettstedets konseptansvarlige, i en pressemelding.

Oppsving

Førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Aud Kirsti Pedersen, er ikke overrasket over at nordlendingene er fornøyde med egen dialekt.

- På syttitallet har dialekter, spesielt i Nord-Norge, fått et veldig oppsving. Etter å kanskje ha ligget på bunn i anseelse har man fått et veldig oppsving. Men det har kanskje med at vi hadde mye å ta igjen, sier Pedersen.

- Finnes det objektivt sett dialekter som er finere enn andre?

- Nei, det går ikke an å si. Språk er språk. Holdninger til hva som er pent og stygt knyttes som oftest til språkbrukernes status i samfunnet. Det vi ikke respekterer, ser vi ned på. Og dessuten: Har man noe imot for eksempel overklassen på Oslo vest eller sunnmøringer, så liker man heller ikke dialekten deres, sier Aud Kirsti Pedersen.

Snakker ikke dialekt

At osloensere er mest misfornøyd, overrasker ikke Pedersen.

- Nei, for de mener selv at de ikke snakker dialekt. Så det kan være en feilkilde i undersøkelsen, sier Pedersen, som påpeker at det kan være forskjell på hva folk oppgir at de mener i slike undersøkelser og hva de faktisk mener.

- Hvis folk velger som språklig strategi å normere språket i en retning, så vil kanskje den urbane oslodialekten score likevel og at det kan indikere en høyere status. Selv om folk sier noe annet når de blir spurt, sier språkforskeren.

- Litt trist

På landsbasis er nordmenn stort sett fornøyd med egen dialekt. Over åtte av ti nordmenn er svært eller ganske fornøyd med måten de snakker på. Bare tre prosent sier forøvrig at de er "svært misfornøyd" med sin dialekt.

- Det er jo litt leit at ikke alle befant seg øverst på skalaen, men det er et stort flertall som sier seg tilfreds. Men litt trist er det at noen går rundt og misliker sin egen dialekt så sterkt, sier Tore Jahren.

Det er for øvrig ikke lenge siden samme nettsted kåret Norges mest irriterende dialekt. Der stakk bergenserne av med seieren...