Sp fram på ny måling

Senterpartiet ser ut til å ha gjenvunnet formen, Ap topper lista, mens Høyre fortsetter fallet, viser en ny meningsmåling.

Det blåser fortsatt medvind for Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum.   Foto: Torstein Bøe / NTB

Innenriks

I målingen som Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen nå i juni, får Senterpartiet en oppslutning på 17,6 prosent. Det er en framgang på 2,8 prosentpoeng, noe som trolig vil vekke glede på partiets landsmøte denne helgen.

Igjen er det Arbeiderpartiet som topper en meningsmåling, denne gangen med 23,5 prosent. Imidlertid får Ap en nedgang på 0,9 prosentpoeng. Nedgangen er likevel langt større for Høyre, som faller med 1,6 prosentpoeng fra siste Norfakta-måling til 22,3 prosent.

Også Rødt suser fram og får 5,6 prosent oppslutning, en framgang på 1,4 prosentpoeng. Det vil gi partiet ytterst på venstre fløy ti mandater i Stortinget.

Målingen viser igjen et solid rødgrønt flertall med 92 mandater, godt over terskelen på 85 mandater, til Ap, Sp og SV.

Mandatberegningen viser at KrF sitter igjen med ett mandat, nestleder Olaug Bollestad som er førstekandidat i Rogaland. Venstre klarer to mandater, partileder Guri Melby i Oslo og nestleder Abid Raja som er førstekandidat i Akershus.

Gjennomsnittsmålinger fra Poll of polls viser at de rødgrønne nå har hatt flertall i sju måneder på rad, siden november 2020.

Oppslutningen for partiene er som følger (endring fra maii parentes): Rødt 5,6 (+1,4), SV 8,1 (+0,1) Ap 23,5 (-0,9), Sp 17,6 (+2,8), MDG 4 (+0,2), KrF 2,9 (-1), Venstre 2,9 (-1), Høyre 22,3 (-1,6) og Frp 10,9 (+0,9).

Målingen er utført 1. og 2. juni og 1.000 personer har deltatt i Norfakta-målingen, der feilmarginen er på mellom 0,9 og 2,6 prosentpoeng og størst for de store partiene.

(©NTB)