Den sorte gryte i Lødingen Vestbygd:

Gull og supergull til brunostene under oste-VM

Oste-VM ble en braksuksess for Den sorte gryte fra Lødingen Vestbygd, som fikk gull for to av sine oster.

  Foto: Arkivfoto

Over 3400 oster konkurrerte i oste-VM, og oster fra Vesterålen høsten to medaljer i verdensmesterskapet.   Foto: Privat

Lødingen

Verdens to beste oster er norske, ifølge dommerne fra VM i ost som har vært avholdt i helga i Bergen.

Konkurransen er knivskarp, 3400 oster konkurrerte fredag om å bli verdens beste.

Og helt til topps gikk to oster fra Vesterålen, Den sorte gryte fikk Supergull for osten Sprø Nordlending og Gull for Brun geitost.

Svein Magnje Husjord fra den Sorte gryte i Lødingen vestbygd.  Foto: Arkivfoto

 

Norsk ost kom forøvrig på både 1. og 2. plass i oste-VM, der Ostegården vant tittelen Verdens beste ost for sin kuost.

– Vi har vært hjemme på gården deres og smakt osten. Den er nydelig!, skriver Den sorte gryte på Facebook om osten som er kåret til verdens beste i år.

Gårdsbesøk fra vinneren

Andre plass gikk til Brun Geitost fra Stordalen Gårdsbruk i Tinn i Telemark. Og herfra har Jorunn og Svein Magne Husjord hatt besøk og fått lære kunsten å koke ekte brun geitost.

– Barbro har en fantastisk Brun Geitost, og vi er stolt over henne og at dommerne fra flere land likte det norskeste av det norske, nemlig Brun Geitost! Barbro besøkte gården vår i 2005 og lærte oss å lage Brun Geitost. Hun er rågod og har altså nå bevist at hun har verdens beste brun geitost!

Den Sorte Gryte i Lødingen Vestbygd er blant annet leverandør av brunost til SAS.

Gåsehudopplevelse å være deltaker

Også May Johannessen fra Nordtun gård på Bø i Andøya har deltatt på oste-VM. Hun beretter at det har vært en «once in a lifetime-opplevelse» å delta i Bergen der Hanen og Norsk gardsost er vertskap og var arranfører for Verdensmesterskap i Ost.

– Gåsehudopplevelse, skriver Johannessen på Facebook, som både bidro på arrangørsiden og deltok i konkurransen med oster fra Nortun gård.

– Det har vært helt utrolig, man blir så stolt av å være en del av osteprodusentene i Norge. Tenk at to norske oster havner havner på første og andreplass, det er helt eventyrlig. Nå har ikke vi fått noen medalje, men De sorte gryte fikk medalje.Dette har vært en fanatstisk opplevelse å være med på, sier May Johannessen til VOL.

World Cheese Award, som er det offisielle navnet på oste-VM, er stort:

– Å se 3472 oster lagt utover bord i en svær hall, da fikk man virkelig et bilde av hvor stort dette er. Norge får gode tilbakemeldinger på mange oster, og det er den gode råvaren vi har som er grunnen til dette, sier hun.

I arrangementskomiteen

May og Stig Johannessen fikk møte den kjente TV-kokken Wenche, TV2 var på plass i Bergen med morgensending der flere i styret i norsk gardsost ble intervjuet.

– Hun var veldig trivelig, sier May Johannessen om møte med stjernekokken.

Den kjente TV-kokken Wenche sammen med May og Stig Johannessen under oste-VM i Bergen.  Foto: Privat

 

Ekteparet fra Bø i Andøy er akkurat landet på Evenes, og har mye inspirasjon med seg hjem.

– Vi har vært ilage med så mange trivelige folk og har vært med i arrangementskomiteen også, slik at vi også har fått jobbet litt. Det var veldig artig, jeg tror nok det blir denne ene gangen vi får VM til Norge, sier Johannessen.