Fabian Stang sier at alle kortene må på bordet, men forsvarer at politikere skal kunne handle med aksjer.

– Jeg er tilhenger av at politikere og deres ektefeller skal få kjøpe og selge aksjer, bare man varsler inhabilitet. Det er mange som synes dette med aksjer er skummelt, men det er bare fordi man ikke kan noe om det, sier Høyre-veteranen Fabian Stang, som i høst igjen trer inn i Oslo bystyret, åtte år etter at han gikk av som ordfører i hovedstaden.

Han vil ikke si noe konkret om krisen som har rammet partidronningen Erna Solberg, etter at hun fredag formiddag, informerte om at mannen, Sindre Finnes, har gjennomført 3640 aksjetransaksjoner i de åtte årene hans kone var statsminister fra 2013 til 2021.

Han viser til at mange i Oslo bystyre har meldt seg inhabile.

FORSVARER ERNA: Tidligere Høyreordfører Fabian Stang vil at politikere skal få kjøpe og selge aksjer. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Det er slik det skal fungere. Man melder seg inhabil fordi man er involvert i et prosjekt eller eier aksjer i et selskapet som har fått lisens til å drifte en av våre bussruter. Det mener jeg er helt greit, så lenge man sier ifra og ikke behandler saken.

Han legger til at det også gjelder for ektefeller.

– Er du gift med en politiker, må du leve med de reglene som gjelder for inhabilitet. De må ha den samme varslingsplikten.

Stang peker på en utfordring for Finnes: SMKs klare advarsel til Finnes da kona ble statsminister i 2013.

«Ektefellens handel med aksjer vil etter vårt syn skape utfordringer for påtroppende statsminister».

– Siden SMK advarte Finnes om utfordringene med aksjehandel, burde han selvfølgelig lyttet til det. Jeg tror ikke han vil gjøre det mer nå. Jeg er enig med dem som sier at alle kortene må på bordet.

Han sier at daytrading er vanskeligere å godta.

– Det er en utfordring.

Stang sier at han ikke er i aksjer, men i fond.

– Men heller ikke fond er ukomplisert, hvis fondet handler i aksjer som utfordrer habilitet.

TILLIT TIL ERNA: Ordfører Sture Pedersen har tillit til Erna, men sier han forventer at folk er rystet for alt som er kommet fram. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Rystet

Sture Pedersen (H) er ordfører i Bø i Vesterålen, og fikk Høyres nest beste oppslutning i kommunevalget – bak Ibestad – og foran Bærum.

Han sier han ennå har full tillit til Erna Solberg.

– Jeg føler meg sikker på hun ikke har kjent til omfanget av disse aksjehandlene. Denne saken og flere lignende er bare tragisk. Jeg blir ikke overrasket om det dukker opp enda flere lignende saker.

Pedersen sier han forstår at folk reagerer negativt på avsløringene.

– Dette skader omdømmet til oss politikere og dette må vi ta på alvor og gjøre alt for å rette opp. Våre arbeidsgivere, folket, er nok rystet over alle disse sakene som kommer fram.

BUSSTURNÉ PÅ SUNNMØRE: Fylkesleder Monica Molvær i Møre og Romsdal møtte Erna Solberg på sistnevntes omfattende busstur i valgkampen. Her fra Ålesund. Foto: Gisle Oddstad / VG

Fylkesleder Monica Molvær i Møre og Romsdal Høyre, skriver i en tekstmelding at hun har full tillit til Erna Solberg som partileder.

– Det er et alvorlig tillitsbrudd i et ekteskap å bli ført bak lyset av sin egen ektemann på denne måten. Sindre har vært uærlig og gjort alvorlige feil. Men ingenting av dette rokker ved min tillit til Erna som partileder, skriver Molvær som kommer fra samme fylke som Sindre Finnes.

Høyre-veteran Tore Opdal-Hansen (H) ligger an til å bli fylkesordfører i Buskerud fylke etter oppsplittingen av Viken.

PÅ KONGSBERG: Påtroppende fylkesordfører i Buskerud, Tore Opdal-Hansen (H) møtte Erna Solberg i Kongsberg Gruppens produksjonslokaler på Kongsberg. Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG

Han ønsker i utgangspunktet ikke å si noe om Sindre Finnes’ hyppige aksjetrading mens han bodde i statsministerboligen sammen med Erna Solberg. Men Opdal-Hansen sier likevel litt:

– Nå får politiet vurdere om de vil gå inn i saken. Dette er en alvorlig sak – fordi vi politikere baserer oss på tillit, sier Opdal-Hansen som også har en fortid som ordfører i Drammen.

Stortingsrepresentant for Høyre, Turid Kristensen, vil ikke si noe om Sindre Finnes’ omfattende aksjehandling da Erna Solberg var statsminister.

– Det har jeg egentlig ikke lyst til å kommentere.

– Fordi?

– Fordi det er ganske nytt. Denne saken har blitt noe helt annet enn det først så ut som, sier Kristensen.

VALGJUBEL: Stor tilfredshet med Høyres valgresultater da de tikket inn på Høyres Hus i Oslo sist mandag kveld. Fra venstre: Kristin Clemet, Michael Tetzschner, Jan Tore Sanner og Ine Eriksen Søreide. Foto: Helge Mikalsen / VG

Mangeårig stortingsrepresentant og første visepresident, Svein Harberg (H) ønsker heller ikke å meddele hva han tenker om Sindre Finnes omfattende aksjehandel i tiden da ektefellen var statsminister:

– Jeg sitter i kontrollkomiteen og skal håndtere det der. Jeg ønsker ikke å si noe om dette, sier Harberg.

Tidligere Høyre-nestleder og statsråd Jan Tore Sanner viser til sentralstyrets uttalelse fredag om Erna Solberg fortsatt har full tillit som partileder.

– Jeg har ikke noe behov for å kommentere denne saken utover det, sier Sanner.

– Erna Solberg har vel uansett hatt et ansvar for å kjenne til om ektefellen har handlet i stor stil med aksjer da hun var statsminister?

– Hun har redegjort for det som har skjedd, og opplevd at ektemannen ikke har vært åpen om sin aktivitet, svarer Sanner – som ikke vil si noe mer om saken.

TETT PÅ ERNA: Hanne Velure har sittet sammen med Erna Solberg i Høyres sentralstyre i årevis. Foto: Høyre

Påtroppende fylkesvaraordfører i Innlandet og sentralstyremedlem i Høyre, Hanne Velure, legger alt ansvar på Sindre Finnes.

– Saken er alvorlig, og Erna har hatt en grundig gjennomgang og avklaring i dagens sentralstyre. Ernas ektemann har åpenbart ikke vært ærlig, og har bevisst holdt sin aksjehandelsvirksomhet skjult for Erna og alle andre.

– Slik jeg ser det er det Finnes som har gjort en alvorlig feil med ikke å være ærlig overfor sin egen kone. Jeg har full tillit til Erna både som partileder og menneske, skriver Velure til VG. Hun har nærmere ti år bak seg i sentralstyret og har vært «relativt tett på Erna».

– En mer ærlig og renhårig dame har jeg faktisk aldri møtt i politikken, skriver Velure i en sms til VG.