I år setter Bjørn Håvard rekord: 16 dager i kø for drømmevinen

Han er selvfølgelig førstemann i køen. Bjørn Håvard Larsen som opprinnelig er fra Øksnes setter ny rekord i år i ventingen på februar-slippet av viner.

Bjørn Håvard Larsen er opprinnelig fra Alsvåg, og har vin som en av sine hobbyer.  Foto: Privat

Øksnes

– Jeg er ved godt mot, sier Bjørn Håvard Larsen til VOL.

Han har tirsdag allerede tilbrakt ei uke i køen foran Vinmonopolet på Bryggen i Oslo. Det er forøvrig blitt en årlig tradisjon at den tidligere øksnesværingen overnatter på gata for å sikre seg de beste vinene. I fjor var det ny rekord med åtte dager, i år dobler han rekorden med 16 netter på gata.


Satt i kø hele natta utenfor Vinmonopolet:

– En så god årgang dukker opp en gang hver mannsalder

Bjørn Håvard Larsen har en lidenskap for vin. Og ble kjendis over natta da han satt i polkø for å sikre seg en Bourgogne-vin av en annen verden.

 

– Pinadø, jeg har allerede vært her ei uke, legger han overrasket til og ler hjertelig.

– Jeg er førstemann i køen, jeg tok en sjanse og dro av gårde og ble heldigvis den første da jeg ankom tirsdag i forrige uke. Fire timer etter at jeg kom, dukket nummer to i køen opp og sånn har det surret og gått til at vi nå er syv som venter i kø, sier han.

Beste på en mannsalder

Torsdag 7. februar er øyeblikket det ventes på. Klokken ti åpner salget i spesialslippet av viner fra Burgund i Frankrike.

– Når du får sjansen til å få tak i en slik årgang, er det bare å slå til. Jeg har tatt ut 13 feriedager, halvparten av ferien for å sitte i kø her. Jovisst er jeg dedikert, men en sjanse som dette dukker ikke opp ofte, sier han.

Drømmevinen som det ventes på, kommer fra Burgund. Det er kjent at det er verdens beste vinmarker, både for røde og hvite viner. Og når skjebnen ville det slik at 2015-årgangen ble den beste på en mannsalder, sier det litt om forventningene.

– Det vi håper på er den aller beste av de røde,  Romanee Conti. Det er den jeg håper kommer, det er den beste rødvinen fra den beste vinmarka i verden. Det blir jammen ikke mye bedre enn det. Derfor sitter jeg i kø i 16 dager, sier han.

Alle faktorer er ukjent

Selv om ni dager til er lenge å vente, er det god stemning i køen av «utesovere» og vinentusiaster foran dørene til Vinmonopolet. Og litt galskap er det også, for de vet faktisk ikke nøyaktig hva det er de venter på. 1. februar blir dermed en svært spennende dag.

– Lista over vinene som kommer for salg, blir først sluppet 1. februar. Så vi vet ikke hva vi venter på, vi har bare posisjonert oss. Vi vet ikke hva som kommer, hvor mye av den eller hvor mange vi får lov til å kjøpe hver. Alle faktorer er ukjente, sier Larsen.

– Når vi endelig får den lista i hende, er den en viss fare for at vi kommer til å sikle på den, sånn at vi trenger flere kopier, humrer han.

– Hva om der er ingenting på lista som du vil ha, at det blir en skuffelse?

– Det er en kalkulert risiko, så jeg tar den sjansen. Om der ikke er noen viner jeg vil ha, så drar jeg bare hjem. Det er ingen vits å vente på viner man ikke higer etter,  sier Bjørn Håvard Larsen, som bor i Trondheim.

Velfylt vinskap

Hvor mange viner han har i samlinga, vil han ikke ut med, men svarer litt kryptisk. Men av og til blir det konsumert en vin, for å gjøre plass til mye. Whisky samler han også på, det var i grunnen der det hele startet. Og hobbyen har utviklet seg til lidenskap.

– Å spørre om hvor mange viner jeg har i vinskapet, blir som å spørre en reineier om hvor mange rein han har. Da må man bare svare, det vet jeg ikke, for jeg har ikke talt dem, ler Larsen, som ikke vil ut med hvor mye penger han har tenkt å bruke 7. februar.

– Siden vi som er i køen ikke vet hvilke priser det er på vinene som kommer for salg, er det nesten umulig å svare på det, sier han.

Lett når man er friluftsvant

For Bjørn Håvard handler vin om de gode smaksopplevelsene, det unike og ikke minst kvalitet. At han går så langt for å skaffe seg de beste vinene fra spesialslipp har vakt oppmerksomhet, og både TV2 og VG har vært innom entusiasten.

–  I 2015 flytta Vinmonopolet fra Vika til Brygga og nå kjenner alle meg igjen her. De hilser og sier det er koselig å se meg igjen, så det er veldig hyggelig, sier han.

Å sove utendørs i 16 dager, er ikke noe problem når man er friluftsvant. Larsen har erfaring og utrusta seg både med god bekledning og en fjellduk til å holde varmen i feltsenga. Og i køen sørger de for at hverandre får mat- og dopause, og en tur bortom campen.

– Man er blitt vant til at vi benker oss her, så det kommer mye besøk og kompiser innom køen. Vi har det utrolig koselig her, og det er en strålende klar og vakker dag i Oslo, så da er det en lyst å være her. Kaldt blir det ikke, det er bare å være godt kledd og rustet. Vi er ved godt mot, alle mann, sier Larsen.