Sortland jazzfestival:

Nordstoga sjarmerte under sitt første besøk på Sortland

Odd Nordstoga-konserten fredag kunne nok med fordel vært hakket kortere, men Nordstoga så ut til å storkose seg på scenen i Møysalen - og det smittet.

Odd Nordstoga gjestet Sortland og Møysalen for første gang under jazzfestivalen.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

Du skal operere med en bred jazzdefinisjon for å kalle Odd Nordstogas musikk jazz, så enkelte vil nok mene det var spenstig av jazzfestivalen å hyre inn Nordstoga som et av festivalens absolutt største navn.

  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Utradisjonelt valg eller ei, Nordstoga leverte uansett varene i Møysalen da han opptrådte på Sortland for første gang fredag kveld. Som en spellemann i ordets rette forstand trakterte han både trekkspill, munnspill og diverse gitarer i løpet av konserten, og fikk det til å se enkelt ut. Nordstoga var virkelig i slaget fredag, og i tillegg til den musikalske briljansen kom han også med en lang rekke morsomme og mer eller mindre snodige historier og anekdoter.

Humoristiske innslag til side, det var selvsagt musikken som sto i sentrum fredag.

Nordstoga spilte flere forskjellige instrumenter gjennom konserten.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Nostalgiens mann

Aller best var Nordstoga kanskje da han klarte å frembringe den nostalgiske følelsen i publikum: følelsen av å være ung og leve livets glade dager, men samtidig savne mor; en farfars fang og utallige merkelige dingser, eller en kjærlighet som engang var. For en del av de yngre publikummerne vekket nok også sangen som en gang var lydsporet til barne-TV-serien «Linus i svingen» en varm barndomsnostalgi.

Det var i disse øyeblikkene publikum virket mest entusiastiske. Spesielt under sangene «En farfar i livet» og «Heim til mor» var energien i salen som elektrisk. Under sistnevnte var det også tilløp til dansing i salen.

 

Men Nordstoga klarte også å fange publikum med noen utrolig såre, vakre sanger. Som «Kom heim». Hans særegne oversettelse og versjon av Lars Winnerbäcks «Om du lämnar mig nu» hadde også høy gåsehudfaktor. Før han sang den, spøkte Nordstoga med at han ser for seg at dersom det noensinne kommer en skandinavisk versjon av TV-programmet «Hver gang vi møtes», har han sangen klar. Resultatet, «Om du reiste din veg» var et av kveldens høydepunkter.

Nordstoga fikk også skinne som låtskriver denne fredagen, sanger som «Kom heim» og «Dette landet» er strålende eksempler. Han klarer å kombinere det folkelige og nære med det vare.

Skit i om songen liknar...?

Nordstoga trengte et par låter på å komme skikkelig i gang, og ironisk nok var det under sangen «Kjedeleg iblant» det virkelig begynte å svinge av kvelden. «No skal eg ta ein song som er bra, men litt kjedeleg» var Nordstogas introduksjon av sangen som altså var alt annet enn kjedelig.

Selv om konserten rent musikalsk var utført til fingerspissene, var det likevel partier som ikke ga publikum like mye. Enkelte ganger ble musikken for lik. Nordstoga synger i sangen «Fri» at «Eg skit i om songen liknar, berre det er laurdag snart». Til tider var den strofa også beskrivende for konserten - noen av sangene ble litt ensformige, men hva gjør vel det, så lenge både publikum og de på scenen koser seg?

Nordstoga slo an blant publikum.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Det var tydelig at mange forventet sangen «Kveldssong for deg og meg», fremdeles Vinje-artistens mest kjente - den kom ikke. Til gjengjeld fikk publikum en konsert med en Odd Nordstoga så sprekkeferdig av energi og spilleglede at han kunne spilt nesten hva som helst, det ville fungert uansett.