Christel Alsos imponerte i Møysalen:

Beviste at hun er en av Norges beste liveartister

Christel Alsos lyste opp i den mørke høstnatta med en fantastisk konsert i Møysalen. Aller vakrest var det da hun avsluttet på egen dialekt.

Alsos framkalte både gåsehud og tårer hos flere i publikum under konserten i Møysalen.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

Christel Alsos er en av de artistene som har en så sår tilstedeværelse at musikken hennes rett og slett ikke kan gjengis ordentlig på plate - det skapes noe helt eget når hun står på scenen. Det beviste hun til gagns i Møysalen torsdag.

Christel Alsos gjestet Sortland og Kulturfabrikken 11. oktober.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Musikk på sitt beste

Alsos gikk rett på musikken, uten noe småprat, og helt fra start briljerte bandet hennes. Med seg på scenen hadde hun Erik Sortdal (piano og keyboard), Tommy Kristiansen (gitarer), og Erik Holm (trommer), og de leverte varene. Underveis i konserten leverte de flere soloer, de tryllet Madcons «Glow» om til en kul, halvrolig rockelåt, og bidro generelt til å løfte konserten.

Det kunne likevel bli for mye - under «Diamonds in the rough» druknet Alsos' skjøre vokal i akkompagnementet fra musikerne. Bortsett fra den ene låta virka konserten perfekt skreddersydd, det merkes at de har vært på turné en stund og gjort dette sammen før. Sangene gled tidvis nesten umerkelig over i hverandre, og det hele var profesjonelt til fingerspissene.

Alsos' band holdt virkelig høy kvalitet. Fra venstre: Erik Sortdal (keyboard), Tommy Kristiansen (gitarer), og Erik Holm (trommer)  Foto: Jenny Dahl Bakken

Selv om musikken, ikke praten sto i fokus, klarte Alsos også å nå ut til publikum med blant annet anekdoter fra  «Hver gang vi møtes». Og selv om Alsos de siste årene har etablert seg som en av Norges mest kjente artister med en av landets desidert beste stemmer, har hun en kledelig beskjedenhet som hun også ga uttrykk for på scenen. Få artister velger å trekke fram ikke bare bandet, men også lyd- og lysteknikerne.

Hun gjentok også flere ganger hvor glad hun var for at så mange hadde møtt opp. Og de fikk valuta for pengene.

Alsos leverte både ukjente og kjente sanger med den skjøre intensiteten og såre tilstedeværelsen som kjennetegner henne, og fikk virkelig vist seg fram som vokalist. Aller best er hun i de rolige låtene, som «Come back to me», «If you knew me now» og ikke minst en nesten overjordisk versjon av «Found», som også bandet skal ha sin del av æren for.

  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Sist og best

Det aller vakreste nummeret av dem alle, kom helt til slutt. Som aller siste låt sang Alsos sin særegne versjon av Trang Fødsels  «Hei, her er jeg», som mange nok fikk med seg i TV2-programmet  «Hver gang vi møtes». Alsos sa i forkant at sangen var utrolig viktig for henne, og alltid er litt vanskelig å synge - hun sto midt oppi et samlivsbrudd da hun framførte sangen på TV, og det var en tydelig undertone av savn og nostalgi over det som hadde vært og tapt kjærlighet også da hun sang den i Møysalen torsdag.

Bandet, som i resten av konserten hadde vært en sentral del av opplevelsen, tok det helt ned - i denne sangen var det Alsos og hennes stemmeprakt som sto i sentrum, i ensom majestet fylte hun rommet.

Christel Alsos hadde salen i sin hule hånd under konserten i Møysalen torsdag kveld.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Den sangen var den eneste Alsos sang på norsk, attpåtil på egen dialekt. Kanskje det var derfor den trengte så dypt inn i hjertegangene til publikum, og fikk fart på tårekånalene til flere i salen. Alsos kler å synge på nordnorsk, hennes utrolig vakre stemme er liksom skapt for mørke kvelder her nord.  «Her e æ» var så fantastisk fin at mange nok håpet det aldri skulle ta slutt. Men det gjorde det jo. Dessverre.

Møysalen er stor, det samme er Alsos' stemme. Men som artist klarer hun å få det til å høres så skjørt og nært ut. Det er en sjelden kunst å kunne kombinere det storslagne og det stillferdige, noe Alsos virkelig får til. Torsdag viste hun hvorfor hun har blitt en del av stjernelaget innen norsk musikk, og etter en slik oppvisning er det liten tvil om at hun er ønsket tilbake til Vesterålen.