Sigerfjording gikk helt til topps:

Halvar Ellingsen ble Årets bondelagskokk

Halvar Ellingsen ble kåret til Årets bondelagskokk under Det norske måltid i Stavanger. Det er Norges bondelag som hvert år står for kåringa.

Lars Petter Bartnes overrekker Halvar Ellingsen beviset på at han er Årets bondelagskokk.  Foto: Norges Bondelag

Sortland

Ellingsen fra Sigerfjord er den første nordnorske kokken som får utmerkelsen Årets bondelagskokk under matfestivalen Det norske måltid i Stavanger.

«Årets Bondelagskokk har jobbet ved noen av landets beste restauranter, han lever tett på bondeyrket og har et nært samarbeid med bønder. Han har en ujålete og rustikk kokkestil og et stort engasjement for faget. Han utfordrer og skaper stadig nye kulinariske opplevelser,» skrev juryen i sin begrunnelse - som var enstemmig. Juryen besto av kokkene Even Ramsvik, Mette Evensen og Jørn Lie i tillegg til Bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Ellingsen sier i en pressemelding fra Norges bondelag at han vil bruke utmerkelsen til å løfte fram nordnorske og vesterålske mattradisjoner.

Utmerkelsen innebærer også et stipend på 100.000 kroner. Dem vil Ellingsen bruke på å ferdigstille restauranten han jobber med på Kvitnes.

– Jeg har en ambisjon om å åpne Kvitnes Gård i Hadsel kommune til sommeren for å drive restaurant og overnatting. Gården ble bygd av min tipp-tipp-oldefar, og både bestefaren og faren min drev med sau. Nærheten til å produsere mat og et tett samarbeid med bønder er viktig for meg som kokk. Maten kommer til å være dypt forankret i råvarene og historien til regionen vår, sier Ellingsen.

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes satt selv i juryen, og har følgende å si om årets vinner:

– Vi er veldig glade og stolte av å ha Halvar med på laget som Bondelagskokk. Han har en imponerende faglig bakgrunn, blant annet fra kokkelandslaget. Råvarer av høy kvalitet har alltid vært viktig for han enten de kommer fra jord, hav eller fjøs. Han lever på gård og er dermed tett på bondelivet, noe som gir årets Bondelagskokk en ekstra dimensjon, sier Lars Petter Bartnes.

Ellingsen har de siste årene bodd i Sigerfjord på Sortland, men har tidligere bodd i Oslo og jobba på flere prestisjefulle restauranter, som blant anet Palace Grill og Ylajali. Han har også vært medlem av kokkelandslaget.

Kokkene som får utmerkelsen pleier å være bondelagskokk i to år.