Feirer kvinnedagen i Kunstnerhuset

Markeringen blir variert og inneholder blant annet yoga, innslag med politiske partier, fagbevegelsen, kulturinnslag, kaffe og kaker, krisesenteret og ei kunstutstillig.

Å ikke feire kvinnedagen, er ikke et alternativ. For nå blir det markering i Kunstnerhuset, med både yoga, politiske partier, kunstutstiling, inspirasjon og informasjon, alt av og med kvinner. Lill-Karin Johannessen håper mange kommer for å delta.   Foto: Tone M. Sørensen

Sortland

Lill-Kristin Johannessen er initiativtaker til markeringa. Hun er på tredjeplass på lista til Sortland Arbeiderparti, og da hun fikk høre at det ikke ble noen feiring av kvinnedagen, tok hun grep.

– Tidligere er det Kammerpikene som har sørget for markering 8. mars, men i år var det avlyst. Jeg tok kontakt med Jørun Drevland i SV og hun er veldig engasjert for Kunstnerhuset, derfor bestemte vi oss for å ha arrangementet der, sier hun.

Inspirere andre

Partiet Rødt har vært med på planlegginga av markeringa, og samtlige politiske partier, i tillegg til Fagforbundet og LO, har blitt invitert til selve feiringa.

– Nå blir det ikke lagt opp til at det blir noe knallhardt partipolitisk program. Tanken er mer at organisasjonslivet kunne få en liten piff. Vi har også invitert krisesenteret fordi de er svært viktige og kan gi informasjon til de som ønsker det, sier hun.

Tidligere fylkesmann i Nordland, Hill Marta Solberg, kommer for å fortelle om sitt liv som kvinnelig politiker.

– Hun har hatt en lang og spennende karriere, og kanskje har hun tråkket opp veien for noen. Vi tenkte at dette er noe som kan bidra til å inspirere, sier Lill-Kristin Johannessen.

Kunstutstilling og yoga

Åsa Elstad kommer for å fortelle om kunstnerhuset og i andre etasje henger det ei utstilling av Jane Willassen, fra den tida da kunstnerhuset på Sortland var fødestue.

– En time før det offisielle programmet tar til, blir det gratis yoga med Mikaela Backman, sier Johannessen, som tilføyer at siden kvinnedagen også er en festdag, blir det servering av kaffe og kaker.

– Vi tenker at setting der man kommer sammen og møtes, er en fin måte å knytte nettverk på. Vi kommer også til å ha et kulturinnslag, men det er ikke spikret riktig ennå hva det blir, sier hun.

Deltidsproblematikk

Lill-Karin Johannessen er tidligere AUF-er, som nå har funnet tid i livet til politikk, og som står på Ap sin liste for valget til høsten.

– Jeg er tidligere AUF-er og uhelbredelig sådan. Tidligere har jeg studert og jobbet, men nå fant jeg ut at det er på tide å engasjere seg i politikken, sier Johannessen, som selv arbeider innen eldreomsorg og dermed ser deltidsproblematikken på nært hold.

Lill-Karin Johannessen er partipolitisk aktiv, og håper markerings også kan inmspirere flere til å engasjere seg. – Den problematikken vi snakker om på kvinnedagen, er egentlig samfunnsproblemer, sier hun.   Foto: Tone M. Sørensen

 

– Kvinneproblematikk er noe vi skal bruke dagen til å løfte, for det er et litt belastet ord, men egentlig er det samfunnsproblematikk det vi snakker om, sier hun.

Vold i nære relasjoner

Et av disse samfunnsproblemene, som Johannessen trekker frem, som er samfunnsproblemer, er vold i nære relasjoner.

– Vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem. Jeg tror det er mye mer omfattende enn man kjenner til.  Mange kvinner og barn lider under dette, og da er det utrolig viktig at vi både setter på dagsordenen og snakker om vold i nære relasjoner. Om du arbeider i heltidsstilling, så er du økonomisk uavhengig, og kan da slippe å bli værende i et forhold med en voldelig partner på grunn av økonomi. Alt henger egentlig sammen, sier hun.

– Viktig institusjon

Johannessen mener krisesenteret er en utrolig viktig institusjon å ha i lokalsamfunnet.

– Enhver anledning til å løfte det viktige arbeidet som krisesenteret gjør, må vi gripe, og jeg syns det er flott at vi har fått de med oss.  At vi kan bruke kvinnedagen til å sette søkelyset på medmenneskelighet, synes jeg er fint. Det at vi kan se hverandre og strekke ut ei hånd dersom det er noen som trenger hjelp, er viktig. Å være raus kan redde liv. Om det er noen som har rømt i hui og hast og banker på døra, så må vi vise medmenneskelighet nok til å gi den hjelpen, sier hun. 

– Kvinnedagen for meg er også en festdag, som markeres internasjonalt. At vi kan bruke dagen til feiring synes jeg også er riktig, og siden det faktisk er samfunnsproblem vi tar opp, er det viktig å engasjere seg, slår Lill-Karin Johannessen fast.