U16-laget ble nordisk mester i brigde:

Vant knepent over Sverige i finalen

Norge U16 er nordiske mestere i bridge etter strålende opphenting i det siste finalesettet mot Sverige.

U16 blå (vinnerlaget): fra venstre Kristian B. Ellingsen, Nicolai Heiberg-Evenstad, Anders Brogeland, Thomas Tøsse, Linus Hjelvik og Are B. Landsvik.  Foto: Ida Øberg

Sortland

Det var jubel på Falster i Danmark da det norske U16-laget gikk til topps og ble nordisk mester. U16 laget kapret tittelen som nordiske mestre etter en strålende opphenting i det siste finalsettet mot Sverige.

Landslagssjef og lagleder Kristian Barstad Ellingsen fra  Sortland er stolt av laget:

– Vi vant for to år siden og var dermed regjerende mestre, sier Barstad Ellingsen.

Svenskene favoritter i finalen

Nordisk mesterskap i bridge arrangeres annet hvert år, og til helgas mesterskap var det mange nye og yngre spillere som var med på laget.

– Siden vi hadde så mange nye spillere med, anså vi oss som outsidere i forhold til Sverige. I innledende seriespill vant Sverige ganske klart. Og U16-laget havnet ikke langt foran Danmark til å kapre den siste finaleplassen, sier han.

I og med at Sverige vant seriespillet klart, måtte de anses som favoritter til finalen. Men det norske laget hadde allerede da bevist at de kan når det gjelder.

– Vi slo faktisk svenskene i et innbyrdes oppgjør i seriespillet. Sånn sett har vi vist at på vårt beste kan vi være med og kjempe mot de. Og sett i lys av dette, hadde vi forhåpninger om at det kunne gå veien, sier Kristian Barstad Ellingsen.

I finalen var det tre omganger, det norske laget lå litt bak etter både første og andre omgang.

– I siste omgang snudde vi, gikk forbi og vant. Vi vant knepent, sier han.

Snart uttak til EM

Nordisk mesterskap er et steg på veien mot EM i juli.

– Vi fikk faktisk lov til å stille med to lag fra Norge i U16-årsklassen. Det andre laget som var med, bestod av tre jenter og to gutter og de tapte bronsjefinalen mot Danmark, sier han.

Etterhvert er det blitt en hel del spillere som konkurrerer i U16-klassen. Og siden disse bor spredt over hele landet, var det en gyllen mulighet for landslagssjefen å få sett spillerne i aksjon.

– At vi fikk mulighet til å stille to lag er veldig bra. Det er litt kniving om plassene til EM, og det er ikke så ofte jeg får sjansen til å observere spillerne. Det var viktig for meg å få observert disse, for å komme nærmere et uttak til EM som skjer nå i løpet av noen uker, sier landslagssjefen.

Norge gjorde for øvrig nesten rent bord i nordisk mesterskap, og vant tre av fire klasser.

– Vi stilte med U16-lag, U21, U26 og en jenteklasse i U26. Og vi vant alle bortsett fra U21, sier Kristian Barstad Ellingsen.

Tidenes yngste

Kristian Barstad Ellingsen var selv med i sin tid og vant U26 i nordisk i 2011 og 2013 som spiller. Nå bekler han laglederrollen og er landslagssjef, noe som han kombinerer, ettersom han samtidig satser på å være spiller selv.

– Jeg er veldig stolt av laget,  både guttene og jentene. En av spillerne som er på laget er bare 11 år gammel, han er trolig tidenes yngste nordiske mestre i bridge, sier Barstad Ellingsen.

– Vi lå under med 13 poeng etter to av tre finaleomganger. Etter å ha vunnet siste finaleomgang med 25 poeng kunne vi slippe jubelen løs! Sammenlagt vant vi da med 12 poeng, sier han.

Stilling etter to av tre finaleomganger: Norge - Sverige 33-46

Sluttstilling, etter tre av tre finaleomganger: Norge - Sverige 98 - 86.