To på hELGe-tur

To elger seilte innom Sortland havn, på sin lille byvandring.

To elger tok helgetur på byen.   Foto: Kent Karoliussen

Sortland

De to elgene var på bytur på Sortland natt til lørdag og ble fotografert da da var innom Sortland havn.

Hvor elgene tok veien videre på byvandringen er ikke kjent.

Her er litt «fun fact» om elg:

Geviret er oksens statussymbol, og størrelsen på geviret har stor betydning for hvor mange kuer den får bedekke under brunsten.

Geviret er størst når oksen er i 5-8 års alderen, og kan veie opptil 30 kg, med 20-25 tagger eller flere. Antall tagger et gevir kan ha er altså ikke identisk med antall år oksen har levd!

Visste du om elgen at en nyfødt elgkalv veier mellom 11- 15 kilo. I løpet av sommeren vokser disse dyrene svært raskt, og allerede samme høst kan de veie mellom 100 og 160 kilo.  I områder med svært gode vekstbetingelsene kan elgen allerede sin første høst veie 200 kilo.

Et spesielt trekk hos elg er at den i langt større grad enn de andre hjortedyrartene føder tvillinger.

En lang rekke plantearter inngår i elgens diett om sommeren. Hovedregelen er at den beiter mest mulig på friske, nye skudd som inneholder rikelig med proteiner, sukkerstoffer og mineraler, og som gir mest mulig næring per munnfull.

Tidlig på sommeren er bjørkeløv favoritten, men etter hvert som andre planter vokser fram vil disse foretrekkes; vier, selje, rogn, osp og hegg. I tillegg beites på ulike urter som geiterams, bringebær, røsslyng, turt og blåbær.

Hagebeplantning som ripsbærbusker, eller solbær er det reneste godteri for elgen. Om du har «fått hjelp» til beskjæring av skogens konge er det ingen grunn til å fortvile, for da får du mer bær neste år.