Hun kommer til SEABED-konferansen

25. september arrangeres SEABED-konferansen på Kulturfabrikken i Sortland. Da kommer blant annet en av Norges beste undervannsfotografer, Erling Svendsen, samt en av Norges mest kjente influensere, Sophie Elise Isachsen.

Teamet bak Seabed-konferansen. Fra venstre: Kristina Johnsen, produsent på Kulturfabrikken, Ane Høyem, prosjektleder og konservator ved Museum Nord, Oda Regine Elvenes, leder i Sortland Ungdomsråd, Øysten Bjørstad Lindbeck ved Kulturfabrikken og Torgeir Steinsland i Den kulturelle skolesekken Sortland.  Foto: Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

Sortland

Konferansen arrangeres gjennom et samarbeid mellom Museum Nord, Kulturfabrikken, Sortland ungdomsråd og den kulturelle skolesekken.

– Det er mange som har gått sammen om å få dette til. Vi har jobbet med programmet siden mars. Vi håper å bidra til å skape engasjement blant barn og unge i Vesterålen, sier Ane Høyem, prosjektleder for SEABED og konservator ved Museum Nord.


300 møtte opp under Seabed

Nesten 300 møtte opp da et femtitalls unger sang Into the Sea sammen med Sivert Høyem på åpninga av Sortland museums storsatsning, utstillingen Seabed.

 

Kjører paneldebatt

For å engasjere ungdommen, har teamet bak konferansen hentet inn Erling Svendsen, en av Norges beste undervannsfotografer, som skal ta deltakerne med på en reise under vann. Geir Wing Gabrielsen er polarforsker, forfatter og leder av forurensningsseksjonen på Svalbard. Han skal fortelle om søppelplasten i havet.

– Sophie Elise kommer også. Hun er en av de mest kjente influenserne i Norge, og selv om hun bare er 24 år har hun etablert seg som en sterk forkjemper for miljøet i havet, sier Høyem.

Bloggeren Sophie Elise Isachsen deltar i en demonstrasjon i regi av klimaktivistene i Extinction Rebellion i Arendal under Arendalsuka i august.  Foto: Toril Fjørtoft Lohne/NTB scanpix

 

I tillegg vil det også bli en paneldiskusjon som Ingrid Skjoldvær, leder i Kjetil Paulsen miljøfond, skal innlede. Panelet vil bestå av Isachsen, Kaja Marie Nyland fra Natur og Ungdom, Mathias Willasen Hansen fra Unge Høyre og Skjoldvær.

Det blir imidlertid ikke bare konferanser og debatt, men også musikals underholdning.

– Bandet «Opphav» har base i Tromsø, men har blant annet spilt på Trænafestivalen. De er miljøkjempere og gjør en form for rap på gitar, samtidig som at det er en stor del slampoesi, sier Torgeir Steinsland i Den kulturelle skolesekken Sortland.

Høyem sier at de samtidig med konferansen ønsker å benytte anledningen til å arrangere foredrag for de voksne.


Se Sivert Høyem synge sammen med Sortland barnekor

Onsdag sang Sivert Høyem sammen med Sortland barnekor i forbindelse med åpningen av Seabed-utstillingen i Sortland museum.

 

Første mann til mølla

I første omgang er det sendt ut invitasjon til ungdomsskolen i Sortland, men Høyem sier at alle klasser fra 7. klasse til videregående er velkommen til å melde seg på.

– Dette er et gratisarrangement som vi ikke hadde hatt mulighet til å få til hvis det ikke var for all støtten vi har fått fra næringslivet og organisasjoner. Det er første mann til mølla, så da må folk bare melde seg på, sier Høyem.

Erling Svendsen, en av Norges beste undervannsfotografer, har tatt alle undervannsbildene som brukes i Seabed-utstillingen. Han er en av de som skal snakke på konferansen den 25. september.   Foto: Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

 

Steinsland sier at det er en del som allerede har meldt seg på, men at det fortsatt er plasser igjen.

– Man melder seg på til Den kulrutelle skolesekken Sortland. Drømmen hadde vært at enhver stol i «Møysalen», som har en kapasitet på 469, hadde vært besatt, sier Høyem.


I full gang med siste finish på «Seabed»

14. august åpner utstillingen «Seabed» i Kulturfabrikken på Sortland. Denne uken satte teamet bak i gang med å ferdigstille den spektakulære utstillingen.

 

– Må være iøynefallende

– Har det vært utfordrende å planlegge en slik konferanse som er rettet mot barn og ungdom?

– Jeg tror det hjelper å få med seg ungdom til å arrangere, sier Høyem.

– Siden jeg er ungdom selv er jeg litt ekspert på temaet. Man må gjøre noe som er interessant samtidig som det er lærerikt. Ting må være iøynefallende også vil vi kjøre litt kortere puljer slik at det ikke blir for mye stillstand, sier Oda Regine Elvenes, leder av Sortland Ungdomsråd.

Kristina Johnsen, produsent på Kulturfabrikken, mener at SEABED-utstillingen og konferansen er det viktigste som har skjedd på Kulturfabrikken.

– Det er inspirerende å se at man får til å så store og inkluderende ting, sier hun.

I oktober starter utstillingens formidlingsopplegg for skolene, men Øystein Bjørstad Lindbeck i Kulturfabrikken konkluderer med at skolene allerede vil inn.

Planen er at utstillingen skal stå ett år, om ikke to, i Museum Nord sine lokaler på Kulturfabrikken.


Skal lage interaktiv og innovativ utstilling:

Disse to lover «tidenes utstilling» ved Sortland museum i august

Sortland museum går nye veier. I disse dager jobbes det på spreng for å få klar ei utstilling man knapt har sett maken til.