Vesterålen turlag inviterer til skredkveld på Sortland:

Trollfjordskredet under lupen

Hvorfor gikk snøskredet som kunne tatt menneskeliv i Trollfjorden den 3. november? Dette er blant spørsmålene som skal belyses når noen av landsdelens fremste skredeksperter stiller på et åpent møte på Sortland mandag kveld.

Skredet: En del av gruppa på ni cirka 200 meter fra Trollfjordhytta den 3. november 2019. Alle brukte truger. Turlagets styreleder Trond Løkke ligger foran, ute av bildet, like forbi det lille skaret som ses bakerst. Bildet er tatt cirka ett minutt før raset gikk. Foto: Bengt Stian Nilsen 

Sortland

– Vesterålen Turlags fjellsportgruppe arrangerer møtet, og stiller med Espen Nordahl som foredragsholder. Han vil gå gjennom skredhendelsen i Trollfjorden og ta opp faktorene som førte til at ulykka inntraff, forteller leder Hugo Svendsen i fjellsportgruppa i en pressemelding fra Vesterålen turlag.

Styrelederen ble tatt av skred

Styret i Vesterålen Turlag ble skredutsatt søndagen 3. november i Trollfjordfjellene, og styreleder Trond Løkke ble begravd av snømassene.

– Heldigvis fikk ulykka en lykkelig utgang, men vi ble minnet om at man aldri kan være varsom nok og aldri kan få nok kunnskap om snøskredfare, sier Svendsen i pressemeldingen.

Snøskredvarslinga

Espen Nordahl arbeider i Snøskredvarslinga i Norge og er en av mange som bidrar til å utarbeide de daglige snøskredvarslene på varsom.no. Han er nå bosatt i Svolvær, men har mange års fartstid fra Tromsø der han i over 30 år var engasjert i skredforebyggende arbeid. Han var blant annet prosjektleder for å etablere CARE – Center for Avalanche Research and Education ved UiT og har holdt mange skredkurs og skrevet toppturbok for Troms.

– På Sortland vil han ta opp hvordan man planlegger tryggere turer i vinterfjellet, og i potensielt skredfarlig terreng. Han vil også formidle skiglede og vise hvordan en kan finne god snø, skriver turlaget i pressemeldingen. De har også fått med seg Steinar Karlsen, som er lokal observatør i snøskredvarslinga.

– Han vil snakke om hvordan alle kan bidra til bedre snøskredvarsler gjennom å sende inn egne observasjoner i regObs. Kom og lær mer om hvordan du kan planlegge og gjennomføre tryggere skiturer i vinter! Og har du spørsmål, svarer vi gjerne på dem, lover Hugo Svendsen.