De tre siste årene har Hadsel vært regionens beste strandrydde-kommune.

– Målet er å vinne igjen, sier Kate Adolfsen-Trabelsi.

Påmelding

Aksjonen startet ved månedsskiftet og vil vare gjennom hele mai og juni.

– Vi må kjøre aksjonen over en lengre periode på grunn av klima og tid. I dette været vi har i dag (torsdag), nytter det ikke å ha skoler og barnehager ute for å rydde strendene, sier Adolfsen-Trabelsi.

Går du med et ønske om å bidra med å fjerne det marine søppelet og delta i aksjonen, er det bare å henvende deg til Stokmarknes Vel, gjerne til Adolfsen-Trabelsi eller Vigdis Ebeltoft.

Damene deler ut søppelsekker og hjelper til med påmelding.

377 tonn marint avfall

Reno-Vest har hovedoppsyn med aksjonen. Tidligere er det kommunen som har tatt seg av det administrative.

– Den oppgaven har de satt ut til oss. Det synes vi er veldig bra. Ikke fordi at vi ikke har nok å gjøre, men vi synes dette er en veldig god sak.

Prosjektet heter «Et krafttak mot marin forsøpling i Vesterålen».

Reno-Vest tar imot strandavfall gratis dersom du fyller ut strandryddeskjema og leverer det sammen med avfallet på gjenvinningsstasjonen.

Hadsel kommune har laget en oversikt over noen anbefalte strender og området hvor det kan ryddes søppel. Disse er å finne blant annet på Facebook-siden «strandryddeaksjonen 2017».

Her nevnes områder på Hadseløya, Langøya, Innlandet, Strandlandet og holmer og skjær der båttransport er nødvendig.

Ifølge Hold Norge rent var 2016 et rekordår for strandrydding i Norge med 1364 ryddeaksjoner. Frivillige ryddere har ryddet 869 kilometer og samlet inn 377 tonn marint avfall.

Reno-Vest mottok i fjor tilskudd fra Miljødirektoratet til å dekke kostnader med oppryddingen. I år har de på ny søkt tilskuddsmidler.

I Vesterålen i fjor samlet 1257 strandryddere opp 39.880 kilo avfall fra strender og fjæreområder.