– Nå ble jeg veldig rørt. Samtidig vil jeg dele æren med de andre som jeg har samarbeidet med, sier Torkildson Ryste.

Temakafeen, som hun etablerte sammen med Siw Norheim og Knut Nyborg i vinter, er et frivillig lavterskeltilbud for personer som har eller har hatt kreft, og deres pårørende. Torkildson Ryste ble selv rammet av tarmkreft for tre år siden og har vært særlig opptatt av å skape mer åpenhet rundt kreftsykdom.

– Fortjener ekstra stas

I boka «Heia Heidi», som ble lansert i fjor, forteller hun blant annet om hvordan det er å håndtere erfaringene og belastningene i forbindelse med kreftdiagnosen. Denne erfaringen er det særlig mange som har satt pris på: «Jeg synes at Heidi fortjener en julestjerne. Hun har vært med å starte Temakafe for kreftrammede. Der deler hun villig av sine erfaringer som kreftpasient, og det mens hun enda selv er i etterbehandling. Hun fortjener litt ekstra stas», skriver Maria Jessen Ruud, som nominerte henne.

Suksesshistorie

Hovedpersonen selv er strålende fornøyd med responsen som arrangementet har hatt siden oppstarten for et knapt år siden.

– Folk stiller opp og har virkelig bidratt. Vi har fått mange tilbakemeldinger. Foreløpig kan vi vel kalle det en suksesshistorie, smiler Torkildson Ryste, og legger til at temakafeen kommer til å fortsette på nyåret.

Å kunne gi noe til andre som føles verdifullt, er noe den ferske mottakeren av Vas julestjerne, å n setter pris på.

– For meg gir det en veldig god følelse å kunne gi noe til andre. At det kan komme så mye positivt ut av noe som i utgangspunktet er negativt, synes jeg er veldig givende. Et av målene mine har vært å gjøre kreft mindre skummelt. Da er åpenhet viktig og ikke minst veldig bra, sier hun.

Kan senke skuldrene

Det er snart tre år siden Torkildson Ryste ble rammet av kreft. Hun er snart ferdig med etterbehandlingen og føler seg i bra form.

– Når det har gått såpass lang tid uten tilbakefall. Når jeg snart er ferdig med etterbehandlingen, føler jeg at jeg kan senke skuldrene. Det er noe jeg ser veldig fram til, for det har vært en heftig reise, sier hun.

Nå ser Thorkildson Ryste fram til en fredelig juleferie på Stokmarknes sammen med familien.

– Det blir den tredje jula vi feirer her på Stokmarknes og vi synes det er fint å ha sin egen juletradisjon. Det blir nok en stille og rolig familiejul, slår Heidi Torkildson ryste fast.