I februar i fjor fikk Heidi Torkildson Ryste fra Oslo, bosatt på Stokmarknes, den tabubelagte diagnosen tarmkreft.

– Da lette jeg etter noen som hadde skrevet om en lignende situasjon på min alder. De fleste bloggene startet bare med en «dødsannonse», og handlet bare om sykdom. Det var ikke det jeg var ute etter, forteller Ryste til VA.

Blogg

Først og fremst for sin egen del bestemte Torkildson Ryste seg for å starte sin egen blogg. Der fikk hun god respons fra både ukjente og kjente lesere.

– Det var veldig uforventet.

Den ferske bloggeren fikk oppslag i en rekke landsdekkende aviser i Skandinavia, som TV2, VG, Aftenposten, Aftonbladet (Sverige) og Matroxpress (Danmark), etter hun som kreftsyk tok et oppgjør med sommerkroppen 2015.

– Det var vel etter det forlaget la merke til meg.

Med ønske om å produsere en bok, kontaktet Kagge forlag bloggeren like etter.

– Alle journalister har vel en hemmelig drøm om å skrive bok, smiler hun og fortsetter:

– Men når det først skulle skje, hadde jeg aldri trodd at det var dette den skulle handle om.

– Røff guide til kreft

Forfatteren har jobbet som journalist i Bergens Tidende i nesten ti år og har vært lærer ved Hadsel videregående skole. Boka, som er i ferd med å komme ut på markedet, har fått tittelen «Heia Heidi».

– Jeg har heiet mye på meg selv det siste året, og jeg heier på alle som er i lignende situasjoner, skriver hun på bloggen sin.

Arbeidstittelen til bokprosjektet var «Røff guide til kreft». Boka skal passe til de som plutselig havner ut i en lignende situasjon, enten som syk eller pårørende.

-Ikke bare min historie

– Det er ikke bare min historie. Det er mer generelt om temaet også.

«Heia Heidi» er rundt 200 sider fordelt på tolv kapittel. Innholdet er ikke identisk med bloggen. Boka tar opp flere av de samme temaene forfatteren har måtte forholde seg til det siste året; hvordan det blir med små barn, hvordan forhold forandrer seg og noen tips til pårørende.

– Alt er skrevet på nytt, forsikrer Torkildsen Ryste oss om.

Siste korrektur sendte hun til forlaget i mai. Omslaget er klart, og boka er allerede ute til forhåndssalg. Utgivelsen er forventet til 26. august.

– Hvordan føles det?

– Jeg er kjempespent. Dette har jeg aldri gjort før, også er den jo veldig personlig så jeg har litt sommerfugler i magen. Det er ikke en bok man plukker med seg på flyplassen. Jeg håper den kan være til hjelp, motivasjon og inspirasjon. Da blir jeg kjempeglad.

Ny bok?

– Er du fornøyd?

– Ja, jeg er fornøyd. Boken er gjennomarbeidet og jeg har fått formidlet det jeg ønsket.

Rollen som bokforfatter har gitt mersmak for Torkildson Ryste, som i dag er kreftfri.

– Den neste boka blir nok en annen type bok, og ikke om meg selv. Jeg har noen ideer, så kanskje noe skjønnlitterært.