For snart to måneder siden kom nyheten om at melbuværingen Adrian Lund er med i årets sesong av 71 grader nord.

– Nå begynnner vi å komme så langt i serien at jeg begynner å bli vant til å se meg selv på TV, sier han til VA. Selv følger han med hver mandag.

– Jeg tror vi er minst like spente som andre. Jeg tenker på hva som kommer med, og om jeg har sagt eller gjort noe dumt.

Reality

– Har du ennå kontakt med deltakerne?

– Ja, vi har kontakt på Facebook. Og vi som bor i Tronheim har sett noen episoder sammen. Vi får ikke med oss så mye av episoden da, for vi snakker jo bare rundt det som egentlig skjedde. Det skal lite til før man innad i gjengen spør hvorfor man gjorde ulike ting.

27-åringen er fornøyd med måten han er blitt fremstilt på så langt.

– Det er en rar setting å være i. Man sier kanskje ting man ikke mener, og gjør ting man ellers ikke ville gjort. Det er jo en konkurranse oppi det hele, og alle vil være med lengst mulig. Så får vi se hvor langt jeg kommer, sier Lund lurt.

– Hva tenker du når folk baksnakker, eller stemmer på andre enn du trodde?

– Man har alltid en magefølelse, og jeg vil si at jeg fikk innfridd det jeg har tenkt på. Jeg er forberedt på at det kan komme forskjellige meninger, og at noen mener ting om meg og andre. Det er jo reality jeg har vært med på, og man ser på Facebook at det engasjerer noe voldsomt. Det er noen som er kommet litt mindre heldig ut. Der må folk tenke på at episoden er bare én time av 50 til 60 timer med film. Folk kan faktisk være andre personer enn det de blir fremstilt som foran kameraet, sier Adrian.

Drømmeturné

Etter ti år i butikk og kiosk, valgte Adrian i forrige uke å avslutte epoken bak kassa. Nå er han klar for å satse for fullt på drømmen sin om å bli foredragsholder på heltid.

– Det er en læringsprosess å drive alene og skaffe seg oppdrag fra hjemmekontoret. Det er det jeg har drømt om i to-tre år.

– Hva fikk deg til å gjøre det akkurat nå?

– Jeg hadde foredrag i Nyksund for fire uker siden. Der møtte jeg ei som var foredragsholder. Hun synes at det jeg la frem var såpass bra at hun hadde lyst til å hjelpe meg til å komme opp og fram. Vi hadde en del til felles, og dagen etter ringte hun og spurte om jeg ville bli med på turné i oktober og november, forteller han.

Og da var det gjort. Butikkjobben blir det ikke lenger tid til, for nå forbereder Lund seg til å dra på landsturneet «Spark on tour». Sammen med en foredragsholder og en personlig trener skal de få folk til å ta litt mer «action».

– Det er cirka 3-5 prosent av publikum som tar action etter å ha hørt et inpirasjonsforedrag. Andre tar det som god undeholdning, sier Adrian.

Hurtigrutens Hus

Men før sin første turné som heltids foredragsholder, kommer Lund hjem. 17. november står han på scenen i storsalen i Hurtigrutens Hus.

– Først og fremst blir det veldig artig, men det er med litt skrekkblandet fryd. Det blir skummelt med bare kjentfolk. Det er enkelt å holde foredrag fremfor 300 personer man ikke kjenner. Og la oss si at det blir 500 personer i Hurtigrutens Hus, og jeg vet hvem nesten alle er. Det kan bli ganske sterkt.

Han understreker at han til sydvende og sist gleder seg enormt.

– Jeg håper det blir fullt, for da blir det god stemning i storstua.