Pål Wirkola Svendsen er ny sogneprest i Hadsel. – Jeg gleder meg stort over å være på plass her, sier han. Foto: Anja Elen Eikenes

Sist helg ble Pål Wirkola Svendsen innsatt som ny sokneprest i Hadsel. Nypresten ble kallet til tjeneste i godt voksen alder, og skaffet seg erfaring som rørlegger, flyarbeider og personlig trener før han fikk kappe og krage.

Tro i 20-årene

Wirkola Svendsen vokste opp i en «vanlig» familie, der man blir døpt, konfirmert, gift og begravet fra kirken, men familien var ikke aktive i menigheten. Kanskje det var derfor at han ikke før i 20-årene fikk aktivert sin tro?

– Jeg fikk en indre overbevisning om at det som står i bibelen er sant. At Jesus ikke bare var en historisk person på jorda, men jeg fikk overbevisning om at han både har levd og gjenoppstått.

Og da ble han veldig interessert og kunnskapstørst. Derfor gikk han to år på bibelskole i Uppsala.

Les også: Østfolding blir ny sogneprest i Hadsel

Tipset av NAV

Wirkola Svendsen begynte å jobbe i ulike yrker: Rørlegger, flyarbeider og personlig trener. Men han fikk problemer med ryggen og gikk til NAV med en plan om å omskoleres til grafisk designer. Men NAV hadde en annen plan.

– Det var en som så på CV-en min og spurte: Du skulle ikke blitt teolog?

Svendsen sa nei, han ville bli grafisk designer. Da sa NAV at han skulle dra hjem og skrive søknad og argumentere for hva han ville bli.

– Jeg gikk hjem, og tenkte at å bli prest var for stort. Jeg trodde ikke jeg ville komme inn, men sendte søknad uansett.

Så kom Svendsen inn på menighetsfakultetet i Oslo.

– Da begynte reisen min mot prestetjenesten. Jeg veldig takknemlig for at det er kommet mennesker i min vei, som har trodd mer på meg enn jeg selv. Jeg syntes å være prest er en stor oppgave, men jeg angrer ikke.

Han var ferdig med teologistudiene da han var 43 år.

– Jeg har en sterk følelse av at det var dette jeg skulle gjøre. Med min allsidige yrkesbakgrunn forstår jeg hvordan folk har det, og jeg blir ikke en teoretisk, utilnærmelig prest.

– Hvordan vil du jobbe for at folk skal bruke kirken?

– Jeg tenker at det er viktig å møte folk når de kommer til kirken. Når de kommer ti dåpssamtale så skapes relasjonene. Kirken står sterkt i befolkningen. At folk kommer til kirken er fint, men jeg vil påpeke at det er mange som ber Fadervår, og at når de skal samles til store ting i livet så velger de ofte kirken. Det er veldig gledelig.

Les også: – Nypresten i Hadsel er ingen mørkemann

Slekt i Hadsel

Wirkola Svendsen var tilknyttet en menighet i Rakkestad i Indre Østfolk før han kom hit til Hadsel.

– Hvordan er du som prest?

– Jeg er nok en medvandrer, som går med folk der de er i livet. Alt ifra man blir foreldre, dåp, vigsler og gravferd, og alle de samtalene som følger med det. Jeg ønsker å være en nær prest, folk skal kunne ta kontakt, ha samtaler og bli kjent.

På morssiden så kommer Wirkola Svendsen fra Hadsel, nærmere bestemt Sandnes og Kvitnes. Familien har brukt Hadsel kirke til konfirmasjon og dåp.

– På innsettelsesdagen var det en dame som stoppet meg opp og sa at vi er i slekt. Det ble et veldig sterkt møte i kirkedørene. Det var rørende og da ga jeg henne en klem.

– Jeg gleder meg stort over å være på plass her, og gleder meg til å treffe mer av menigheten og mennesker rundt omkring i Hadsel. Folk er veldig åpne, prater løst og er veldig hyggelig.

Her er bilde av da sogneprest Pål Wirkola Svendsen ble innsatt i Hadsel kirke. Foto: Anja Elen Eikenes