Det blir ofte sagt at unge bilister råkjører mer. 20 år gamle Dag Otto Karstad fra Stokmarknes var en av dem.

– Jeg er nok glad i å kjøre litt hardt, forteller Karstad til Vesteraalens Avis.

Stakk av

Karstad er derimot en av de som har tråkket litt for hardt på gassen på feil sted og til feil tid. Og det to ganger.

10. januar i år fikk Karstad en advarsel fra politiet. Han måtte slutte å slenge med bilen på parkeringsplasser og i gatene.

– Etter advarselen kom jeg i et kryss på Stokmarknes. Jeg var alene i bilen, ga gass og fremprovoserte en sleng, forklarer Karstad. Det neste han så var blålysene, og lappen ble inndratt på stedet.

Etter seks måneder uten sertifikat, besto han en ny førerprøve i midten av juli i år. Men 24. august skjer det igjen.

– Jeg kjørte sammen med en kompis fra Melbu til Nesset. Vi lå bak en lettmotorsykkel som lå under fartsgrensen. Jo lenger jeg lå bak, jo større ble irritasjonen. I svingen inn til Innbjør var det fri sikt på strekka, og jeg tenkte at en kjapp forbikjøring ville vært tryggest, sier Karstad.

I grøfta ned mot havet sto en svartkledd mann og målte farten da 20-åringen passerte i 130 kilometer i timen.

– Jeg ble oppmerksom på at det sto en fyr i grøfta. Det var litt mørkt, så vi trodde egentlig det bare var en fyr som veivet til meg.

I det Karstad passerte og så at det var en politimann, fikk han panikk og ga full gass.

– Jeg var bare veldig skremt rett og slett. Jeg hadde akkurat fått lappen tilbake og visste hva som kom til å skje.

Karstad stakk av og ble ikke tatt før noen tispset politiet senere samme dag.

Advarer

– Det er lett å være etterpåklok, men jeg angrer på at jeg hadde sånn hastverk med å komme meg forbi. Man sparer kanskje bare ett minutt med å ta en forbikjøring mellom Stokmarknes og Melbu. Jeg angrer i hvert fall på at jeg stakk ifra. Når man får panikk tenker man ikke klart og blir ikke seg selv, forklarer han.

Dag Otto Karstad ble fri for sertifikat i tolv nye måneder. Det er ikke før i slutten av august 2017 han kan prøve seg på en ny førerprøve. Han er dømt til 40 timer samfunnsstraff for overtredelse av Vegtrafikkloven på to punkter i Vesterålen Tingrett forrige uke.

– Det jeg har gjort er ren idioti. Det kan gå galt på veien, og man vet aldri hva som kan skje. Det er mye elg på Innbjør og en av dem kunne plutselig kommet ut i veien, sier Karstad, og roser politiet.

– Jeg har stor respekt for politiet. De gjør jo bare jobben sin. De var veldig greie da de stoppet meg, og de oppførte seg på en profesjonell måte.

– Hvorfor måtte det to ganger til før du skjønte det?

– Det er litt flaut. Samtidig så får det meg til å fremstå som om at jeg kanskje ikke skulle hatt lappen i det hele tatt. Det er surt, men leker man leken så må man tåle steken. Gjør man noe man vet er ulovlig og blir tatt, så har man fortjent det, sier Karstad. I retten tilsto han uten noen bortforklaringer.

– Man kan ikke komme med mange unnskyldninger. Man må bare godta det som har skjedd.

Interesse for bil

– Har råkjøringen noe å gjøre med at du er ung?

– Ja, det har vel litt med hormoner å gjøre også. Man liker vel å imponere litt av og til, og jeg liker å kjøre fort. Jeg har stor interesse for bil og er vant med fart, sier Karstad. Han nevner et fornuftig tiltak for å få unge til å kjøre penere på veiene.

– Andre steder i landet er det bilbaner hvor det er tilrettelagt for å kjøre fort. Hadde vi hatt en plass for å slippe ut hormonene, hadde det kanskje vært bedre. Så slipper folk å gjøre det på veien.

Nærmeste kjørebane er i Øksnes på Klo.

– Hva tenker du om å gå ut med dette offentlig?

– Det er nok mange som tenker at det er dumt og teit å gjøre det. Men jeg ønsker at andre skal lære av det. Det er bedre enn at de skal oppleve det samme som meg. Det er ikke noe jeg unner andre. Jeg vet allerede om flere bekjente som har roet seg ned etter dette, sier Karstad, som har fått med seg flere rykter om forbrytelsen.

– Noen har sagt at jeg kjørte gjennom en politisperring, og andre sa jeg hadde kjørt i en politibil. Hvis det holdes hemmelig finner folk selv ut hva de tror har skjedd, sier Karstad.

– Fart dreper

Fungerende lensmann i Hadsel, Bjørn Følstad Larsen, tror Karstads åpenhet kan være forebyggende.

– Jeg synes det er fint, men det er klart at det vil komme en del bemerkninger fra kompiser og andre i ungdomsmiljøet, sier Følstad Larsen til VA. Han nevner at det er ganske typisk at unge sjåfører kjører fort og slenger med bilen.

– Det er ikke så store forhold her, så vi vet hvem som råkjører. Vi får stadig henvendelser fra publikum om at noen peker seg ut og kjører veldig hardt i Hadsel og i Vesterålen, sier Følstad Larsen. Han nevner at de som blir fratatt lappen for slenging, ofte har fått flere sjanser og advarsler i forkant.

– Unge råkjørere er ikke blitt noe verre med årene, for dette har bestandig vært et problem. Det som er litt annerledes i dag, er at bilenes motorer er blitt så mye kraftigere enn før.

Det oppleves at politiet ofte har kontroller mellom Stokmarknes og Melbu, ofte på Innbjør.

– Veien mellom Stokmarknes og Melbu er jo en relativt god vei, og sjåfører holder gjerne høy hastighet. Det er litt tilfeldig at vi står akkurat på Innbjør, forklarer Følstad Larsen, og tilføyer:

– Med en gang man går opp i hastighet, må man være mye raskere å reagere. Det er fart som dreper mest av alt.

Det var en forbikjøring på Innbjør som gjorde at Dag Otto Karstad mistet sertifikatet for andre gang. Foto: Pia-Elise Solvik Dahl