Sture Pedersen ville ha Adib Raja til Bø

Bø-ordfører Sture Pedersen har bedt Adib Raja til Reginedagan. 

Ordfører Sture Pedersen i Bø kommune ønsket kultur- og likestilligsminister Adib Q. Raja til Bø når Reginedagan går av stabelen for 20. gang til høsten. Det ønsket går ikke i oppfyllelse.

Bø-ordføreren inviterte Raja tidligere i mai, og sier i invitasjonen at festivalen på grunn av koronasituasjonen blir noe amputert i år. Det fordi alle arrangementer må holdes utendørs og de største arrangementene må vente til neste år.

– Vi velger allikevel å invitere kulturministeren på besøk til oss fordi vi som festival er 20 år i år. Vi er stolte over festivalen vår, og at vi får det til på tross av koronaen og vanskelige tider. De små kulturfestivalene bygd på dugnad og kulturglede er viktige for levende bygder. Det betyr mye både for oss som bor her og alle som besøker oss. Vi må ta vare på landet vårt, og da er kultur en av de viktigste bærebjelkene vi har, sier Bø-ordføreren i den formelle invitasjonen til statsråden.

Pedersen trekker fram at det er ganske spektakulært at en kommune på 2.600 personer klarer å samle 5.000 mennesker under Reginedagan.

Han forteller for øvrig statsråden litt om bakgrunnen for festivalen:

– Festivalen er inspirert av Regine Normann – landsdelens egen eventyrdronning og en av Nord-Norges største forfattere gjennom tidene. Regine levde fra 1867 til 1939 og var født i Bø i Vesterålen. I dag er hun kanskje mest kjent for sine eventyr, men hun er også en av landsdelens viktigste samler og formidler av sagn og fortellertradisjoner. Regine skrev fantastiske romaner som beskriver livet og slitet i Nordland på slutten av 1800 tallet, og hun var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom nasjonalt.

Seniorrådgiver Wenche Stadven Nybo i departementet opplyser til Vol at statsråden dessverre er forhindret de aktuelle datoene og har vært nødt til å takke nei til invitasjonen.

Fartøy på land

Klokka halv seks mandag morgen melder Troms politidistrikt om et fiskefartøy som har gått på land på Lyngstuva i Lyngenfjorden. Hovedredningssentralen melder at det ikke skal være personskade, og mannskapet er reddet.

– Hendelsen skjedde etter fartøyet mistet motorkraft og styring. Fartøyet står nå fast og planlegges reddet snarest, heter det fra politiet.

Mistet lappen og ble anmeldt

Up har avholdt trafikkontroll i 80-sone ved Holdøya. 23 førere har fått forenklede forelegg grunnet for høy hastighet. En har fått førerkortet beslaglagt og anmeldes for å ha kjørt i 123 km/t, melder politiet via Twitter.

Luftambulansen hentet ned to fjellfaste personer

Et helikopter fra Luftambulansen hentet ned to personer som har gikk seg fast i fjellet Helligtinden i Nordland.

Ifølge Troms politidistrikt har de to, sammen med tre hunder, gått seg fast i området og bedt om hjelp til å komme seg ned.

Politiet meldte om hendelsen litt før klokken to natt til søndag.

NTB

Promille på moped

Mopedist stanset for kontroll i Myre sentrum natt til søndag. Mistanke om promillekjøring. Bevissikring pågår, førerkort beslaglagt.

Kystvakten berget skadet fisker

Kystvakten evakuerte i natt en fisker med nakkeskader etter et fall ombord i et fiskefartøy. Evakueringen ble gjennomført med NH-90 helikopter fra Sentralbanken nord-øst i Barentshavet, via et annet kystvaktfartøy nærmere kysten for fylling av drivstoff, til Tromsø sykehus.

Kollisjon i Andenes sentrum

VOL har fått melding om kollisjon mellom to biler i Andenes sentrum. VOLs mann på stedet rapporterer om en del materielle skader og at det muligens har vært brudd på vikeplikt som forårsaket ulykken.

Funn av død person på Helligtinden på Tjeldøya

Fredag formiddag ble en person funnet død på toppen av Helligtinden på Tjeldøya.

Det er i dette området store styrker har lett etter den savnede Monika Therese Kristoffersen, siden tirsdag morgen. Rundt 100 personer fra politi, frivillige, forsvaret, sivilforsvaret, luftambulansen og redningshunder har deltatt i leteaksjonen som har pågått i området rundt Myklebostad på Tjeldøya. Leteaksjonen har pågått både natt og dag siden tirsdag.

Ikke bekreftet

Politiet vil foreløpig ikke bekrefte at den døde personene er den savnede kvinnen i 30-årene. Men de bekrefter fredag formiddag at en person er funnet.

Kilder sier til Harstad Tidende at et Sea King-helikopter lettet fra toppen av Helligtinden like før klokka 11.30 fredag formiddag.

Redningshelikopter

Tidligere i uka vanskeliggjorde lavt skydekke leting øverst i Helligtinden. Men i formiddag har tåka lettet, og redningshelikopteret fikk muligheten til å gjennomsøke hele fjellpartiet.

Den savnede Monika Therese Kristoffersen ble sist observert på Myklebostad natt til mandag ved 02-tida. Ved 15-tiden mandag ettermiddag ble det oppdaget at kvinnen i 30-årene var borte. Den savnede kvinnen bor i Sør-Norge men har familie på Tjeldøya. I samråd med familien gikk politiet ut med etterlysning og bilde av kvinnen.

Monika Therese Kristoffersen har vært savnet siden natt til mandag.  

Helligtinden troner 948 meter over havet, og er den tredje høyeste toppen på Tjeldøya. Turgåere kan ta seg opp via tursti fra Myklebostad. Fjellet heter Bassevarre på samisk, og er et samisk hellig fjell.

16 bøter i Kjerringnesdalen

UP har gjennomført fartskontroll ved Kjerringnesdalen i Sigerfjord. 16 forenklede forelegg ble skrevet ut. Høyeste hastighet ble målt til 106 km/t i 80-sonen.

Ingen funn etter savnet kvinne i natt

Leteaksjonen etter savnede Monika Therese Kristoffersen på Tjeldøya fortsetter torsdag.

Torsdag morgen fortsatte letemannskapet søket etter den savnede kvinnen i 30-årene som sist ble observert på Myklebostad natt til mandag. Det har ikke vært aktive søk etter kvinnen natt til torsdag, opplyser operasjonsleder Beate Helberg.

– Vi har hatt aktivt mannskap ute for observasjon. Men ressursene har blitt brukt til å analysere og kartlegge videre aksjon i dag. I dag brukes ressursene på gitte områder som skal søkes, sier Helberg.

Torsdagens leteaksjon fortsetter med bakkemannskap, søkshunder og drone som dagen før. Ifølge Helberg vil søket fortsette i samme område.

– Det er noen nye punkter innenfor kjent terreng, ellers vil vi foreta grundige søk i terreng det allerede er søkt i, opplyser hun.

Onsdag gikk også Sivilforsvaret inn i leteaksjonen med 16 personer. De bidrar med en ATV 6x6 til transport i terreng, IKT-felt som støtte for levering av live bilder fra (Stor) Drone som Andøya Space senter og GPS- og sambandsutstyr.

– Det er ikke et tema å avslutte leteaksjonen per nå, men som sagt har vi statusmøter og tar vurderinger fortløpende etter hvilken fase vi er i, avslutter operasjonslederen.

Inviterer politikerne i Sortland til møte om hallstruktur

– På vegne av Sortland Idrettsråd, ønsker vi i styret å invitere ansatte i administrasjonen og kommunestyrerepresentanter til et møte der temaet skal være Ny svømmehall/idrettshall.

Slik åpner Sortland Idrettsråd invitasjonen til politikere og andre i forkant av torsdagens møte om nettopp hallstruktur på Sortland.

– Denne jobben har tatt veldig lang tid og vi er svært utålmodig. Nedenfor har vi prøvd å oppsummere hva som er gjort i denne saken og ønsker gjerne at dere supplerer om det er noe som er avglemt.

Ifølge invitasjonen er målet med møtet er å synliggjøre at det har vært mye prat om denne saken, det har blitt utarbeidet en rapport, det er gjennomført møter der idrettslagene har fått meldt inn sine behov og det har vært mye ytringer i media.

– Nå vil vi ha handling og Idrettsrådet vil ha en sentral rolle i denne jobben. Vi ønsker et mandat der det tydeliggjøres hvilke rolle idrettsrådet skal ha og hvilke arbeid de kan gjøre. Det er ønskelig at idrettsrådet får avsett midler til denne jobben. Eks. besøke andre steder der dette har blitt gjennomført. Vi håper så mange kan komme og at vi får en god diskusjon rundt dette temaet.

Møtet er satt til torsdag kveld i Kulturfabrikken.

12 bøter i Bø

UP har avholdt fartskontroll i 60 sone ved Straume i Bø. 12 førere bøtelagt. Høyeste hastighet 82 km/t.

Kjørte uten lappen - anmeldt

Utrykningspolitiet stanset et kjøretøy som kom kjørende mot enveiskjørt i Sortland sentrum. Fører, mann født 82, har ikke førerkort. Anmeldes.

Går ut med navn og bilde på savnet kvinne

Politiet etterlyser savnede Monika Therese Kristoffersen.

Etterlysningen gjøres i samråd med nærmeste pårørende. Opplysninger om den savnede bes meldes til operasjonssentralen Troms politidistrikt.

VOL skrev tidligere i dag at tirsdag morgen pågikk det en leteaksjon etter en savnet kvinne på Tjeldøya. Det opplyser politiet i Troms klokken 08.27.

Stor leteaksjon

Den savnede kvinnen er i 30-årene, er 177 centimeter høy, har slank kroppsbygning, lyst skulderlangt hår, blå øyne og fregner.

– Vi fikk en bekymringsmelding hit i går kveld cirka i 21.30-tiden. Siste observasjon av savnede ble gjort på Myklebostad i 02-tiden natt til mandag, og det ble oppdaget at hun var borte i 15-tiden, forteller operasjonsleder Eirik Kileng til Harstad Tidende.

En leteaksjon med Luftambulansen, 30 personer fra Forsvaret, drone fra Forsvaret, Kystvaktmannskapet og hundesøk ble startet mandag kveld og har pågått i hele natt.

– Det pågår fortsatt søk med søkshunder fra Norske redningshunder. Dette vil trappe opp mere i løpet av dagen. Vi jobber også med etterretning i forhold til å sjekke sosiale medier osv., opplyser Kileng.

Anmeldte bilfører på Sortland

I forbindelse med trafikkstans har politiet anmeldt fører, mann i midten av 60-årene, for kjøring uten gyldig førerkort. På stedet framviste mannen et fysisk førerkort, men dette ble tatt i beslag da det ikke var gyldig.

Rykket ut til bålbrenning på Søndre Langøya

– Det har nok vært et St.hansbål som har blitt fyrt på litt seint. Da vi kom fram var det ingen åpne flammer, men det ulmet litt i bålet. Vi var ute med tankvogn og befalsbil og la over godt med vann, sier brannsjef i Hadsel, Øyvind Stensø Skjørholm.

Han anslår at bålet var to til tre kvadratmeter stort, bestående av rent trevirke og at dette var i et gammelt grustak. Bålet var nesten utbrent da brannmannskapene ankom.

– Det var ikke noe forsøpling i bålet, eller dramatikk det var bare noen som hadde meldt inn røykutvikling. Vi la vann over, også dro vi hjem, sier Skjørholm.

Brannvesenet returnerte til basen på Stokmarknes mellom klokken ett og midnatt. Ifølge brannsjefen vil den ureglementerte bålbrenninga ikke få noe etterspill.

– Det var et uskyldig lite bål og ikke noe forsøpling i det som ble brent, eller noen direkte spredningsfare. Kun rent trevirke ble brent, og selv om det er generelt bålforbud koster det mer ressurser å etterforske dette enn det som lønner seg, sier han.

– Hadde det vært et søppelbål ville vi selvfølgelig reagert annerledes og tatt tak i det, sier han.

Druknet kvinne i Salangselva med familiær tilknytning til Sortland

Kine Brattli Gundersen fra Bardu døde i drukningsulykken i Salangselva søndag. FOTO: PRIVAT 

Det var 22 år gamle Kine Brattli Gundersen fra Bardu som døde i en drukningsulykke i Salangselva søndag 28. juni, ifølge en pressemelding fra Troms politidistrikt.

Navnet offentliggjøres i samråd med pårørende.

Les mer om ulykken her (åpen).

Det var i Salangselselva søndag at ulykken fant sted og to personer hadde forsvunnet i vannet. Mandag morgen meldte politiet at den ene kvinnen som falt i Salangselva var funnet død.

Kvinnen har ifølge Bladet Vesterålen nær familiær tilknytning til Sortland og Vesterålen.

Nedbemanning i Scandic Norge påvirker ikke nyhotellet på Sortland

Hotellkjeden Scandic Norge varslet tirsdag morgen i en pressemelding at de må nedbemanne med rundt 1.000 årsverk. Koronapandemien har fått store konsekvenser for hele reiselivsnæringen og har rammet Scandic Norge hardt økonomisk. Som en følge av den økonomiske situasjonen og bortfall av arbeidsoppgaver, har de nå besluttet at de må nedbemanne.

– Dette er noe vi ønsket å unngå, og jeg føler virkelig med våre fantastiske ansatte som blir berørt av dette. Scandic Norge er hardt rammet av koronakrisen og står i en krevende økonomisk situasjon. Det er helt nødvendig å tilpasse virksomheten til den nye hverdagen, sier fungerende administrerende direktør Asle Prestegard i pressemeldingen.

I fjor ble det klart at Nordic Management AS, som sammen med Holmøy-konsernet bygger et nytt hotell på Sortland, har inngått franchiseavtale med Scandic Norden. Hotellet er under bygging og skal etter planen stå ferdig til neste år.

Ifølge Alf Magnar Hansen, økonomidirektør i Nordic Eiendom, vil ikke Scandic sin situasjon ha noe å si for dem.

– Nei, slik vi ser det nå vil det ikke ha noen betydning for oss, sier han til VOL.

Dette sier også Knut Sigurd Pettersen, sjef for Scandic i Nord-Norge.

– Jeg tror ikke det vil ha noe å si. Hotellet er under bygging, så det går nok som planlagt, sier Pettersen.

– Det utgjør kanskje en forskjell at det er inngått en franchiseavtale med Scandic og at det ikke er dere som eier hotellet selv?

– Ja, det er klart. Det er jo eierne som skal stå for blant annet bemanningen, sier Pettersen.

Leteaksjon etter savnet kvinne i 30-årene på Tjeldøya

Oppdatert: Klokka 16 opplyser politiet i Troms til Harstad Tidende at letingen etter den savnede kvinnen i 30-årene fortsetter utover kvelden.

– Ingen funn er så langt gjort, og vi har heller ingen nye opplysninger i saken. Vi omrokerer nå på mannskapet og planlegger nye faser av letningen, sier operasjonsleder Roy Tor Meyer.

Tirsdag morgen pågår det en leteaksjon etter en savnet kvinne på Tjeldøya. Det opplyser politiet i Troms klokken 08.27.

Stor leteaksjon

Den savnede kvinnen er i 30-årene, er 177 centimeter høy, har slank kroppsbygning, lyst skulderlangt hår, blå øyne og fregner.

– Vi fikk en bekymringsmelding hit i går kveld cirka i 21.30-tiden. Siste observasjon av savnede ble gjort på Myklebostad i 02-tiden natt til mandag, og det ble oppdaget at hun var borte i 15-tiden, forteller operasjonsleder Eirik Kileng til Harstad Tidende.

En leteaksjon med Luftambulansen, 30 personer fra Forsvaret, drone fra Forsvaret, Kystvaktmannskapet og hundesøk ble startet mandag kveld og har pågått i hele natt.

– Det pågår fortsatt søk med søkshunder fra Norske redningshunder. Dette vil trappe opp mere i løpet av dagen. Vi jobber også med etterretning i forhold til å sjekke sosiale medier osv., opplyser Kileng.

– Foretar avhør

Etterforskningsleder Morten Hole opplyser at den savnede kvinnen har bosted i Sør-Norge og har familie på Tjeldøya.

– Søket fortsetter i dag, og vi foretar en del avhør i den anledningen, sier han til Harstad Tidende ved 11-tiden.

– Vi har ingen forklaring på hvorfor vedkommende er borte og savnet per nå. Vi har iverksatt etterforskning og holder alle muligheter åpne for at hun skal komme til rette.

3 bøter på Sortland

Politiet avholdt trafikkontroll i 60-sone på Folkvang. Tre førere bøtelagt. Høyeste hastighet 82 km/t.

Seniortur med bålkaffe

Herbjørg Lunde Brenna og Ole Jostein Brenna ønsker velkommen til fottur i Frøskelandsmarka onsdag formiddag.

– Vi møtes ved ungdomshuset i Storvika. Langs Selnesvatnet følger vi en fin skogsvei, forteller Herbjørg.

– Vi tar av fra Selnesvatnet og fortsetter skogsvei opp til Gamhaugan. På Gamhaugen vil det bli rast med servering av bålkaffe, sier Ole Jostein.

– Vi har med oss en kjentmann som vil fortelle om stedet og blant annet om reindrift og samisk tradisjon i området.

Etter en god rast går turen videre nordover under Reinberget og over til Sandskardalen, og deretter følges en ny skogsvei tilbake til utgangspunktet for turen.
Turen er ventet å ta rundt tre timer, og den går i lett og tørt terreng. Vanlige fjellsko eller lette støvler er anbefalt fottøy.

– Ta med nistepakke, så spanderer turlederne bålkaffe, lover Vesterålen Turlag. Turen er i utgangspunktet en seniortur, men det er fritt fram også for yngre deltakere!

Med kjentmann til Vassvika

Turlederne Anne Røstberg og Anlaug Pedersen inviterer til ei rolig kveldsvandring til Vassvika i Bø onsdag.

– Vi møtes ved gammelbutikken på Røsnes. Derfra tar vi turen langs en fredelig, gammel og tørr kjerrevei. Jarle Johnsen er med som lokal kjentmann og vil fortelle om livet som en gang var. I Vassvika blir det tid til kaffekos. Ta med niste og drikke, oppfordrer turlederne på denne turen i regi av Vesterålen Turlag.

25 bøter i Andøy

UP har avholdt laserkontroll i 60-sona ved Fornes. 25 førere fikk forenklede forelegg. Høyeste var på 79 km/t.

Andøy kommune sperret av område i Andenes havn etter påstand om miljøkriminalitet

Rødnebbterner i Andenes havn har måttet bøte med livet. Nå skal de skånes.   Foto: Dyrebeskyttelsen Norge, Lofoten og Vesterålen

Andøy kommune sperret i helga av et område i Andenes havn etter påstander om miljøkriminalitet. Dette ifølge NRK Nordland. Det har den siste uka kommet flere beskyldninger fra utallige miljøorganisasjoner om at hekkende rødnebbterner med egg og reir skal ha blitt kjørt over av anleggsmaskiner i Andenes havn.

VOL har i flere dager forsøkt å få en kommentar fra Andøy-rådmann, Kirsten Lehne Pedersen om dette. I dag har hun uttalt seg til NRK.

Hun bekrefter at det er kommet sperringer i området over helgen, og at disse vil forsterkes i løpet av mandagen. De vil ikke fjernes før etter hekkesesongen.

VOL kommer tilbake med mer i denne saken.

Mann politianmeldt etter ruskjøring

Natt til mandag stanset politiet en mann i en tilfeldig trafikkontroll på Sortland. Det viste seg at mannen kjørte bil i alkoholpåvirket tilstand. Mannen ble fremstilt for legevakten for blodprøve. Han er anmeldt og førerkortet beslaglagt.

Politiet har arrestert beruset mann som plagde beboere i boligfelt

Klokken 16:04 søndag kom det melding fra Nordland politidistrikt at de hadde satt en mann i drukkenskapsarresten på Sortland.

Årsaken er at mannen i 30-årene skal i beruset tilstand ha oppført seg hensynløst og plagende i et nabolag på Sortland. Mannen i 30-årene blir sittende hos politiet til han blir edru, opplyser politiet. Det er også opprettet politisak på forholdet.


Viste fingeren til politiet

Rundt klokken 02:00 var det en gjest som nekter å forlate utested på Sortland. Vedkommende ble bortvist fra sentrum frem til 08:00 søndag. Han ble også anmeldt for forulemping av offentlig tj.enestemann, da han viste fingeren til politiet

To unge mennesker i arresten etter å ha gått til angrep på politiet

I Sortland natt til søndag fikk politiet problemer med to unge mennesker.

Ved midnatt fikk politiet melding om mye ungdommer, og støy i Frydenlundparken i Sortland. Da politiet ankom var det en vanskelig person, født 2001. Personen satte seg til motverge da politiet ønsket å snakke med han. Overstadig beruset. Innsatt i arrest og anmeldes for ordensforstyrrelse.

Omlag en time senere, klokken 00:58 kom politiet over en overstadig beruset kvinne, født 99, som ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Under innsettelse i arrest slo hun seg helt krakilsk, og kastet blandt annet en flaske mot politibetjent, og slo og sparket. Hun er nå anmeldt av politiet.

I løpet av natten har politiet i Nordland loggført 25 meldinger på forstyrrelse av natteroen.

– Noen av meldingene er nok innenfor det man må forvente når man bor i en by, mens andre har gått litt over styr. Det har ordnet seg etter at politiet har vært på stedet, opplyser de.


Væpnet aksjon

Natt til lørdag rykket bevæpnet politi ut til en privatadresse på Borkenes i Kvæfjord kommune. Årsaken til dette var at politiet hadde mottatt en melding fra en mann som ble truet med en kniv av en annen person. På stedet fikk politiet raskt kontroll på antatt gjerningsmann, som var en person i 20-årene. Sak opprettes og etterforskes.

– Situasjonen hadde roet seg selv da politiet ankom stedet, og politiets involvering ble dermed udramatisk. Personene hadde gått hvert til sitt da politiet ankom, da han som hadde blitt truet med en kniv hadde klart å trekke seg tilbake, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Beate Hellberg.

Gjerningsmannen og fornærmede bodde ikke sammen, med kjente hverandre likevel godt.

– De bor i nærheten av hverandre, og har en relasjon fra før. Det har vært noen konflikter også i forkant av dette, slik vi oppfattet situasjonen, sier Hellberg.

Bø brannvesen skal brenne hus under øving

Brannvesenet i Bø skal i dag øve. Det skal de gjøre ved å brenne et hus som står i Bøveien 444. Dette melder 110-sentralen i Bodø lørdag morgen.


Pågrep person på utested etter slagsmål

På Sortland gikk det heftig for seg natt til lørdag.

Her ble det klokken 01:06 meldt om slagsmål utenfor et utested. En person skal her ha slått til en annen.

Resultatet ble at én person ble innbrakt, en annen bortvist. De anmeldes begge for ordensforstyrrelse.