Siktet for å ha kjørt i påvirket tilstand

Mannen er siktet for kjøring i påvirket tilstand.

– Siktede blir fremstilt for blodprøve. Politiet oppretter sak og etterforsker videre, meldte politiet i Nordland på Twitter 00:25 natt til søndag.

Nonskollen opp med nye smitteverntiltak

Dette skriver styret i Alsvåg IL i en pressemelding.

Med utgangspunkt i smittevernreglene til Norges Friidrettsforbund, har de vedtatt følgende regler for løpet:

– Av hensyn til smittervern vil det ikke være mulig å etteranmelde seg i konkurranseklassen. Siste frist for online påmelding er lørdag 8. august klokka 16:00. Turgåere kan etteranmelde seg fram til klokka 11:30 på søndag.

– Avhengig av antall påmeldte vil de dele startfeltet opp i heat, der de som antas å løpe raskest starter i første heat. Det tas tid for hvert heat, men resultatene presenteres samlet for arrangementet.

– Det blir ingen fysisk premieseremoni, og det vil heller ikke bli delt ut pins på toppen. De tre beste tidene i herre- og dameklassen premieres, samt eventuelle klasse-rekorder

– Det blir ikke servert drikke på toppen, alle må sørge for egn drikke. Det blir heller ikke café.

– Det er ikke anledning til å dusje, men toaletter på skolen kan benyttes.

– Sekretariatet flyttes fra Samfunnshuset til Alsvåg skole.

– All parkering skal skje utenfor skolen.

Arrangøren minner også om at deltakerne må overholde smittevernreglene, og spesielt være nøye med å holde minst en meter avstand. Dette er særlig viktig ved oppvarming og etter målplassering, skriver arrangøren.

De understreker også at personer som mistenker at de kan være smittet av COVID-19 ikke kan delta.

VOL har tidligere omtalt arrangementet.

Nest beste år gjennom tidene

Vesterålsbetong på Frøskeland hadde tidenes nest høyeste overskudd i fjor.

Selskapet melder om driftsoverskudd på 5,1 millioner kroner og et resultat før skatt på samme nivå. I 2017 var driftsresultatet på 6,9 millioner kroner.

Selskapet solgte betong for 42,8 millioner i 2019. Det var 1,8 millioner mindre enn i 2018. Selskapet har hatt gode tall siden 2014.

Driftsmarginen, det vil si driftsresultat målt i prosent av omsetning var på 12 prosent. I 2016 og 2017 var marginene bedre, men på ett område utmerker 2018 seg for selskapet.

Mange gode år på rad, vises også i balansen. Totalkapitalen for Vesterålsbetong er bokført til 17,3 millioner kroner, 10,7 er egenkapital og 6,6 er gjeld.

Vesterålsbetong eies av Tingvoll Eiendom, som er eid av familien Tingvoll. Asbjørn Tingvoll er hovedeier.

Politiet frigir identiteten på mannen som døde etter en voldsepisode i Fauske

Nedregård-Rubbås døde søndag, tre uker etter at han ble stukket med et skrujern på Coop Mega i Fauske.

Nedregård-Rubbås var bosatt i Fauske, og han har vært innlagt på sykehus siden hendelsen.

Den siktede, som er en mann i 20-årene, er allerede varetektsfengslet. Han har erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld siden han mener at han ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han har hittil vært siktet for grov kroppsskade.

– Vi utelukker ikke at siktelsen kan bli ytterligere endret på et senere tidspunkt i etterforskningen, sier politiadvokat Daniella Rivera i Nordland politidistrikt.

Det var to personer som ble angrepet med skrujern i Coop-butikken. Den andre, en mann i 20-årene, slapp fra hendelsen med mindre skader.

(©NTB)

(NTB) NTB

Avvikler småbåtforening

Tømmervik Småbåtforening skal avvikles. Det går fram av en melding fra Brønnøysundregistrene. Ivar Frank Fredriksen er valgt som avviklingsstyre, går det fram av meldingen.

Trolig fergerekord i juli selv om turistbussene er borte


Dette skriver Avisa Nordland.

Direktør i Torghatten Nord, Torkild Torkildsen, sier til avisa at de vil ta noe tid før trafikktallene er klare. Han kan derfor ikke konkludere med at trafikken har vært rekordstor. Likevel tror han det er sannsynlig med ny rekord på enkelte samband. Han påpeker at det var økning i antall kjøretøy i juli, men nedgang i antall passasjerer.

– Det skyldes blant annet at turistbussene er borte. Hittil i sommer er det stort sett bare nordmenn som har reist med fergene, men etter 15. juli har det vært en viss økning av utlendinger. Det gjelder både på Bodø-Moskenes, Kjøpsvik-Drag, Bognes-Skarberget og Bognes -Lødingen, sier Torkildsen til Avisa Nordland.

Minner om besøksregler hos Nordlandssykehuset

BESØKSREGLER: Nordlandssykehuset minner om at det fortsatt er besøksregler for pårørende til pasienter ved sykehuset.  Foto: Arkiv

– Vi har lokal virussmitte i Vesterålen og derfor må vi ha kontroll på hvem som kommer inn til pasientene. Derfor ønsker vi å informere om besøksreglene og at pårørende er opplyst om retningslinjene og følger dem, sier Nadia Sørensen ved Norlandssykehuset Vesterålen.

Det er kanskje spesielt antall besøkende pårørende må være oppmerksom på.

– Som hovedregel kan pasienten motta 1-2 personer som besøkende under sitt opphold i sykehuset, men kun én av disse per gang. For kritisk syke kan det avtales individuelle unntak fra hovedregelen, heter det Nordlandssykehusets retningslinjer.

Videre står det:

• Besøk kan mottas mandag til fredag kl 8-20 og lørdag til søndag kl 11-18. Fedre på barsel og pårørende til kritisk syke er unntatt disse besøkstidene.

•Alle besøk skal avtales på forhånd med den enheten pasienten ligger. Pasienten kontakter selv personalet for å avklare dette, eller den besøkende kontakter selv personalet via sentralbordet 75534000.

•Enheten forhåndsregistrerer den besøkende med navn i den elektroniske innsjekkingsautomaten.

•Ved ankomst må den besøkende registrere sin ankomst i innsjekkingsautomaten.

• Den besøkende må også besvare et elektronisk spørreskjema for å bekrefte at han/hun er frisk og at det ikke er mistanke om at han/hun er smittet av koronavirus.

• Besøkende skal ikke bevege seg rundt i sykehuset, men oppholde seg der enheten anviser og skal forlate sykehuset etter besøket.

Følg for øvrig anvisninger fra vakt og resepsjon/skrankepersonale.

Husk smittevernreglene

Minst 1 meter avstand til andre mennesker.

Håndhygiene når du ankommer og forlater sykehuset, og håndhygiene før du ankommer enheten du skal besøke, og når du forlater denne.

Host i albuekroken eller i papirlommetørkle.

Besøksregler.

– Ønsker å informere om besøksregler. Har lokal smitte i kommunene. Vil forhindre smitte inn i sykehuset. Derfor må vi ha kontroll på hvem som kommer inn til pasientene.

Sortland kommune flytter legekontor


På grunn av flyttingen vil begge legekontorene ha redusert drift 20. og 21. august – kun akutthjelp. 21. august er Søndre Frydenlund legekontor helt stengt, står det å lese på kommunens hjemmeside.

Sortland kommune skal drive begge legekontorene fra Rådhus II.

Blåbyen legekontor ligger i 1. etg og som vender ned mot Blåbyen sentrum. Parkveien Legekontor ligger i 2. etg med inngang fra Parkveien. Parkveien legekontor er det gamle legekontoret på Rådhuset.

Pasientene vil følge sine fastleger. Det vil imidlertid bli gjort noen justeringer av listelengde hos legene samt bli opprettet en ny hjemmel. Dette vil medføre at noen pasienter vil bli flyttet. Hvem som må bytte fastlege avgjøres med trekning. Flytting av pasienter vil skje litt senere på høsten.


Vesterålsselskap med på nytt samarbeid for lading av elbiler

Dette står å lese i en pressemelding.

Selskapet eies med like deler av Arctic Sport AS, Hålogaland Kraft AS, Nordkraft AS, Andøy Energi AS, Vesterålskraft AS, Trollfjord AS og Lofotkraft Muligheter AS.

Ideen om å etablere et felles selskap grodde fram i forbindelse med samarbeidet under Arctic Race of Norway 2019. Arctic Race of Norway har som mål å bli verdens første profesjonelle sykkelritt som kun bruker elbiler, og da måtte det utvikles en helt ny løsning sammen for å skaffe ladekapasitet.

Løsningen inkluderer en bilhenger hvor 10 biler kunne lade samtidig. I sommer har de tre hengerne vært plassert ut for å avhjelpe behovet for ladere i Lofoten, Vesterålen og Harstad-regionen. I tillegg til Harstad sentrum, står det en ladehenger på Fredvang i Lofoten og en som har alternert mellom Stø og Stokmarknes i Vesterålen.

Styreleder i det nye selskapet er administrerende direktør Ida Texmo Prytz i Hålogaland Kraft. Hun mener at det nye selskapet skaper nye muligheter for verdiskaping og nye, grønne arbeidsplasser.

- Vi har et mål om å skape verdier i nord, og vil gjennom dette grenseløse samarbeidet videreutvikle konseptet med mobile ladeløsninger. Grønn konkurransekraft er et satsingsområde for nasjonale myndigheter. Med etableringen av Fri Energi tar vi et aktivt skritt videre i det grønne skiftet, sier hun i pressemeldingen.

Statsminister Erna Solberg vil stå for den offisielle åpningen av samarbeidsselskapet. Åpningen vil foregå ved den mobile ladehengeren på Larsneset i Harstad.

Stenger svømmehall umiddelbart

Dette melder kommunen på sin hjemmeside. Årsaken er mangel på renholdspersonell. Hallen blir etter planen stengt frem til skolestart.

Svømmehallen i Sortland er normalt stengt for offentlig bading hver sommer. I år hadde kommunen delvis åpent i regi av Sortland svømme - og livredningsklubb, og det er dette tilbudet som altså nå avsluttes.

Liten nedgang i koronasmittede innlagt på sykehus


Det viser tall fra Helsedirektoratet.

De siste to dagene har tallet på innlagte koronapasienter gått ned. Først en nedgang på to pasienter tirsdag, og så en ytterligere nedgang onsdag fra mandag da 15 pasienter var innlagt.

Flest koronapasienter er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, hvor seks pasienter er innlagt, mens det i Helse nord er fire pasienter og i Helse vest er én pasient.

Helseforetakene som har flest koronapasienter, er Ahus og Universitetssykehuset Nord-Norge, som har tre pasienter hver.

Det var registrert 9.362 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til onsdag, ifølge FHI. Smittetallet utgjør en økning på 28 tilfeller det siste døgnet, ifølge de foreløpige tallene hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). De siste to dagene er økningen på 94 tilfeller.

FHI har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet.

NTB

Ladestasjon ved Børøybrua fjernes i august

Tilreisende og lokale kan ha lagt merke til en ny mobil ladestasjon for elbiler på parkeringsplassen ved Børøybrua i Stokmarknes sentrum. Stasjonen, som blant annet er eid av Trollfjord Nett AS, vil stå ut august.

– Vi eier tre slike ladestasjoner sammen med elverkene i området. Vi har plassert de ut nå i ferieperioden, sier nettsjef i Trollfjord Nett AS, Robin Jakobsen.

Målet, forteller nettsjefen, har vært å gjøre det lettere for lokale og tilreisende å bruke elbil i regionen. Stasjonene er mobile og flyttes dermed rundt etter hvor det er behov.

– Nå vil de bli fjernet etterhvert som vi nærmer oss slutten av august, sier Jakobsen.

– Vi kaller dette destinasjonslading. Det går ikke så fort med disse, man må stå i noen timer. Vi har noen utenfor kontoret vårt som vi også har gjort tilgjengelig for andre nå i sommer.

Disse har blant annet blitt brukt av turister, sier nettsjefen, som ikke utelukker at destinasjonsladerne kan komme tilbake til byen neste sommer.

Sjømateksporten fortsatt sterk i juli

– Valutasituasjonen er fortsatt fordelaktig for sjømateksporten, selv om den norske kronen har styrket seg den siste tiden. Samtidig har situasjonen i Asia fortsatt ikke normalisert etter at det i juni ble fattet mistanke om smittefunn på et matmarked i Kina, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

– Samtidig er den generelle turismen lavere enn i fjor, med færre fraktmuligheter og noen restriksjoner i enkeltmarkeder. Det europeiske markedet importerer totalt sett større volumer, men til en lavere pris, fortsetter han.

Totalt har Norge eksportert sjømat til en verdi av 60,8 milliarder kroner så langt i år. Eksportverdien har økt med tre prosent fra samme periode i fjor.

Lakseeksporten har økt i volum, men sunket i verdi, særlig på grunn av mindre etterspørsel i det asiatiske markedet. Salget av laks til Polen, Frankrike og Tyskland økte på sin side sterkt. Ørreteksporten økte med 43 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Norge eksporterte også mer fersk og fryst torsk, saltfisk, tørrfisk og makrell enn i samme periode i fjor, mens salget av klippfisk falt kraftig og sild, kongekrabbe og reker også falt.

(©NTB)

(NTB) NTB

Andøy-mann må betale 77.000 i bot

En Andøy-mann i 60-årene er i Vesterålen tingrett dømt til fengsel i 30 dager og en bot på 77.800 kroner for promillekjøring. Mannen taper dessuten retten til å kjøre bil for alltid, som i praksis betyr minimum fem år.

Ifølge dommen fra Vesterålen tingrett, hvor mannen tilsto forholdet, kjørte han bil med en promille på 2,63. Fordi blodprøven ble tatt tre timer etter kjøringen, mener retten at mannen trolig hadde høyere promille da han kjørte bilen. Retten konkluderer med at høy promille er en viktig årsak til at trafikkulykker oppstår.

I denne saken er det skjerpende at kjøringen foregikk til en tid på dagen der folk normalt ferdes langs veien. Siktede kjørte sågar utfor veien, riktignok etter at en elg hadde passert foran ham, men retten legger ikke spesiell vekt på at elgen forstyrret ham. Snarere understreker denne typen hendelser viktigheten av at man er skjerpet og upåvirket når man kjører bil.

Tingretten viser for øvrig til at mannen i en dom fra 2015 der mannen ble dømt for å ha kjørt bil med en promille på over 2,0.

Ifølge Oslo Universitetsstkehus er 2,63 i promille å regne som "svært høy": og beskrevet som: "Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig


Styrelederen i Hurtigruten vil ikke uttale seg om tilliten til konsernsjefen


– Jeg kan ikke si noe om det. Uansett hvilket svar jeg gir, så blir det feil, så det eneste jeg kan si, er at jeg ikke uttaler meg om dette, sier han til nettavisen.

Hegnar, som ble styreleder i Hurtigruten i 2009, eier i underkant av fem prosent av Hurtigruten Group gjennom selskapet sitt Periscopus. På forespørsel fra NTB om å få en kommentar i forbindelse med hendelsene de siste dagene, sier Hegnar at han ikke har noen kommentar.

Koronasmittet hurtigrutepassasjer innlagt på sykehus


Tirsdag formiddag melder UNN på Twitter at en hurtigrutepassasjer er innlagt på sykehus.

Personen var en av passasjerene på den andre seilasen med ekspedisjonsskipet.

Fire besetningsmedlemmer er fortsatt innlagt, flere av dem blir trolig utskrevet i løpet av de nærmeste dagene, opplyses det fra UNN.

Inviterer til ungdomstur på MøysalenUngdomsgruppa DNT Ung Vesterålen inntar Møysalen med turlederne Karlot Bømark og Mona Sørensen søndag, skriver turlaget i en pressemelding.

– Vi møter opp på Hennes på morran, forteller Karlot. Turen går med båt inn Lonkanfjorden og fottur videre. Det er en 9 timers krevende fjelltur.

– Ved påmelding får du mer info om utstyr og krav som stilles for å delta. Maks antall deltakere er 15, sier Sørensen.

Årets laveste ukesomsetning hos Råfisklaget


13,5 millioner kroner kom fra landinger fra utenlandske båter. Omsetningen for norske båter utgjorde 111 millioner kroner, fordelt med 50,9 millioner kroner etter leveranser av ferskt råstoff og 59,9 millioner kroner av fryst. På samme tid i fjor var omsetningen til Råfisklaget 102,4 millioner kroner. Omsetningen for norske båter utgjorde 77,6 millioner kroner. 57,3 millioner av disse kom etter landing av ferskt råstoff.

Ellers melder Råfisklaget om en økende omsetning av fersk torsk, hyse og taskekrabbe. Kongekrabben har holdt seg stabilt på samme nivå de siste fire ukene.


Ytterligere én koronasmittet passasjer fra Hurtigruten


Én passasjer til som var med Hurtigrutens MS Roald Amundsen, har testet positivt på covid-19. Utbruddet omfatter dermed 36 fra besetningen og seks passasjerer.

Tromsø kommune meldte om den positive prøven sent mandag kveld. Vedkommende var med på den andre seilasen.

– Vedkommende er innbygger i Tromsø kommune, og befinner seg i isolasjon, skriver kommunikasjonsrådgiver Eirik Linaker Berglund i en pressemelding.

De andre fem prøvene som ble tatt av Tromsø kommune mandag, ga negativt utslag. I tillegg har en person gått ut av karantene og vil ikke bli testet. Fortsatt gjenstår det å ta prøve av én passasjer fra siste seilas. Dette skjer tirsdag.

Stor utfart, mye søppel

Søppelconatineren i Børra er fuill.  Foto: Innsendt

Den ekstraordinært gode juli-sommeren har gitt stor utfart over hele Vesterålen og dermed har behovet for renovasjon økt.

Dette bildet er fra Børra i Andøy. Som det fremgår av bildet har folk stort sett vært flinke til å ha søppelet i poser, men containeren er full.

Børra er en del av nasjonal turistvei, men det har ikke lyktes VOL i å få klarhet i om det er Andøy kommune eller vegvesenet som er ansvarlig for tømmingen.

– Ikke mye å tjene på blåkveita i år

– Det er Ikke mye å tjene på blåkveita i år, sier Endresen til Kyst og Fjord.

I dag, mandag, starter andre runde av årets blåkveitefiske, der det gjenstår 3.100 tonn, i tillegg til de tonnene som ikke ble fisket opp i forrige periode.

Endresen karakteriserer markedet som nervøst og sier blant annet at årsaken til at markedet har en lavere blåkveitepris i forhold til i fjor, er med å reflektere situasjonen man er oppe i.

Fylkeslegen skal granske smitteutbrudd på Hurtigruten

  Foto: Rune Stoltz Bertinussen


– Vi har besluttet å granske den aktuelle saken, og det vil skje etter samråd med Helsetilsynet, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen i Troms og Finnmark til kanalen.

Totalt 40 personer, blant dem fire passasjerer og 36 blant mannskapet på Roald Amundsen, hadde søndag fått påvist koronasmitte.

(©NTB)

Ung kvinne funnet død på campingplass i Lofoten

Lørdag formiddag ble en ung kvinne fra Nederland funnet død i et telt på en campingplass i Moskenes.

Det meldte Avisa Lofoten først.

Hun ble funnet etter at familien meldte henne savnet fredag. Ifølge Lofotposten skal det ikke være mistanke om noe kriminelt, men kvinnen skal obduseres.

Det ble brukt elektroniske spor for å finne den nederlandske statsborgeren. Det ble lett etter kvinnen både fredag og lørdag.

Nordland: Fest, fyll, slåssing og ruskjøring i natt

Ved 05:00-tiden meldte politiet om nattas «fangst»:

I Fauske kommune, nærmere bestemt på Nedre Hauan, kjørte en bil i en lyktestolpe med strømførende kabler. Det er er mistanke om ruskjøring.

I Bodø ble det meldt om slagsmål mellom flere personer utenfor et gatekjøkken. To ble kjørt til legevakta, ingen alvorlig skadet.

I Narvik kom politiet over et slagsmål med tre involverte ved et utsted i sentrum. Partene ble skilt og sendt hver til sitt, bortvist fra stedet.

Også i Mosjøen var det slagsmål mellom flere personer. Ingen er meldt skadet, og partene ble sendt hjem, bortvist fra stedet.

Tidlig natt til søndag stanset politiet i Bodø en 18-årsfest etter klager om støy og høy musikk. 80 personer var til stede.

Kjempeår for VVS Installasjon

Sortlandsbedriften VVS Installasjon, som eies av Stig Tommy Robertsen, hadde et kjempeår i fjor.

Selskapet øket omsetningen fra 35 til 40 millioner kroner og overskuddet før skatt steg fra 7,4 til 8,6 millioner kroner.

Selskapet økte de samlede lønnsartene fra 7,0 til 7,5 millioner kroner og daglig leder fikk litt over en million kroner i lønn, pensjonsutgifter og annen godtgjørelse. De ansatte utførte 12 årsverk i fjor.

Selskapet rapporterer dog om fallende inntekter i 2020 på grunn av koronakrisen. Derfor har det vært permitteringer, men styret melder samtidig om normal drift nå.

Ved årsskiftet hadde selskapet 20 millioner kroner i banken. Egenkapitalen er bokført til 22,2 millioner kroner og den samlede gjelden er på 12,5 millioner kroner.

Innstiller konkursbehandlingen

Vesterålen tingrett har innstilt konkursbehandlingen i boet etter Malia Andenes As.

Det er ikke midler nok i boet til å fortsette behandlingen.

Konkursen ble åpnet i juni i fjor, og advokat Stian Karl Paulsen ble oppnevnt som bostyrer.

Fortsatt dårlig vanntrykk i Sortland

En huseier i Lykkentreffveien på Sortland har vært i kontakt med Sortland kommune, men fortsatt er det dårlig vanntrykk i boligen. Huseieren var i kontakt med kommunen på lille julaften i fjor. De purret kommunen flere ganger, som i midten av mars, men trykket er fortsatt lavt. Det forteller de i en henvendelse til Sortland kommune.

– Vanntrykket er nå så dårlig at vi har problemer med å skylle sand ut av badekaret etter å ha vasket hunden vår. Vi vet at dette skyldes eternitledninga i Vesterålagata. jeg lurer på om jeg skal betale for en tjenste som virker som den er dårligere enn hva dere lover. Min største bekymring er om dere kan levere tilstrekkelig brannvann med dagens trykk, sier eieren av huset med dårlig vanntrykk.

To alvorlig skadd etter tunnelkollisjon i Sørfold

Nordlandssykehuset opplyser lørdag formiddag at to av de innlagte er alvorlig skadd, to betegnes som lettere skadd, mens tre barn som også ble brakt til sykehus, kom uskadd fra hendelsen, melder NRK.

Det var to personbiler som frontkolliderte ved den sørlige tunnelåpningen i Middagsfjelltunnelen. Fire av dem ble fløyet med helikopter til sykehuset i Bodø.

(©NTB)

Barnevernet brukte 1,4 millioner for mye

Vesterålen barnevern, som driver barnevern for kommunene i regionen, brukte 1,4 millioner kroner mer enn budsjettert for første halvår 2020. Det går fram av en rapport fra leder i Vesterålen barnevern, Kari Mortensen, til Sortland kommune. Der opplyser hun at regnskapet går med et underskudd på snaut 1,4 millioner kroner.

– Dette skyldes i sin helhet at det er budsjettert med inntekt på 1,9 millioner kroner i refusjoner fra staten til øremerkede stillinger. Vi har foreløpig mottatt 265.000 kroner. Erfaringsvis sender Fylkesmannen dette ut i en samlet sum langt senere på året. Dermed er det et reelt mindreforbruk på 580.000 kroner per andre kvartal.

Rapporten viser at driftsutgiftene har vært på 15,20 millioner kroner, mens budsjettet var på 14,86 millioner kroner. Inntektene var på 14,6 millioner, mens budsjettet var på 15,64 millioner.

Må fjerne ulovlig bod før 17. mai

Eikeland naturreservat ligger på Hinnøya i Andøy kommune.   Foto: Webatlas

En mann har fått frist til 16. mai neste år med å fjerne en ulovlig oppført bod i Eikeland naturreservat i Andøy kommune.

I juni skrev VOL om en annen sak i samme naturreservat, der Buksnes grunneierlag av Fylkesmannen i Nordland ble anmeldt til politiet for å ha satt opp en ulovlig utedass. Grunneierlaget ble etterforsket for «ulovlig» bygging av utedass.. Saken ble henlagt.,

I den nye saken i Eikeland naturreservat, på Hinnøya i Andøy kommune, varslet Fylkesmannen i Nordland i vår om tvangsmulkt dersom ikke boden ble fjernet innen 15. august i år. Nå har byggherren bedt om utsettelse. Begrunnelsen er utfordringer knyttet til transport med snøscooter.

Fylkesmannen har innvilget søknaden og har satt den 16. mai neste år som siste frist for å fjerne boden. Dersom byggherren fjerner boden innen den nye fristen, er saken ute av verden. Dersom den ikke er fjernet, vil det bli ilagt en tvangsmulkt på 500 kroner per uke.

Kryss kan fordyre Strand-utbygging kraftig

Statens vegvesen gå inn for å en annen løsning enn det konsulentselskapet Aspln har foreslått i Nordbergveien på Strand. Det får store konsekvenser for kostnadene.

Statens vegvesen har foreslått et T-kryss i Nordbergvegen, med kulvert, framfor et X-kryss, som konsulentselskapet har foreslått.

Dersom vegvesenet vinner fram med sitt syn, fordyrer det utbyggingen.

Årsaken er behov for et pumpesystem som skal forhindre opphoping av overvann. Dette skal kombineres med vanntett kulvert for å unngå innsig av sjøvann.

– Dette krever omfattende, tverrfaglig arbeid innen landskap, bygg, vann og avløp, med planlegging av avansert kryss med vanntett kulvert, sier sivilarkitekt Sigrid Rasmussen i en henvendelse til utbyggerne.

En eiendom som var tiltenkt formål som lokalsenter og butikk kan derfor måtte brukes til trafikkformål. Hun opplyser for øvrig at det er svært sannsynlig at veivesenet vil komme med en innsigelse mot Asplan Viak sitt forslag om X-kryss, dersom det videreføres som løsning.

– Så lenge strekningen er definert som riksvei, er det sannsynlig at veivesenet får gjennomslag for sine argumenter, sier hun.

Veivesenet har fra sin side poengtert at veistrekningen skal ta hensyn til kjørende, syklende, gående og kollektivreisende. De viser til at veistrekningen mellom Sigerfjordtunnelen og Sortland i 2050 skal ha en standard som gir god framkommelighet og trafikksikkerhet. Bredden på veien skal bli 8,5 meter med bygging av gang- og sykkelsti, tiltak som er foreslått i perioden 2033 til 2040.

Veivesenets begrunnelse for å velge en annen løsning, er at man ønsker å unngå at gående velger andre, mer trafikkfarlige krysningspunkter. Ifølge utredninger som veivesenet følger, skal det bygges T-kryss med forkjørsregulering. Derfor kan det ikke etableres X-kryss slik Asplan Viak har foreslått.