Stenger svømmehall umiddelbart

Dette melder kommunen på sin hjemmeside. Årsaken er mangel på renholdspersonell. Hallen blir etter planen stengt frem til skolestart.

Svømmehallen i Sortland er normalt stengt for offentlig bading hver sommer. I år hadde kommunen delvis åpent i regi av Sortland svømme - og livredningsklubb, og det er dette tilbudet som altså nå avsluttes.

Adrian med på sin første TUIL-seier

I motsetning til debuten mot Skeid sist helg, gikk det denne gangen bedre for Adrian Pedersen og hans nye lagkamerater i 2. divisjons klubben Tromsdalen (TUIL). Det ble seier med 2-1 og Stokmarknes-karen var på banen da seiersmålet kom etter 80 minutter.

Det var Andreas Løvland som ble matchvinner for TUIL.

Pedersen kom innpå de siste 20 minuttene denne gangen og fikk dermed omtrent lik spilletid som han gjorde i debuten.

TUIL er oppe på sjuendeplass på tabellen og er dermed inne på øvre halvdel som skal spille sluttspill om opprykk senere i høst. Men det er hele 18 poeng opp til Fredrikstad helt øverst på tabellen. Opp til kvalifisering er det ti poeng, en plass Kvik Halden for øyeblikket innehar.

Det er to runder igjen av innledende runde, som har 13 kamper totalt. Deretter spilles det sluttspill, med en nedrykksgruppe (de sju nederste lagene) og en opprykksgruppe med de sju øverste lagene.

Mye bråk i hele fylket

I Vesterålen var det spesielt to oppdrag som sto frem, trafikkulykken på Strand i Sortland og brannen i lagerbygningen på Stokmarknes.

Men det var også andre oppdrag som krevde politiets oppmerksomhet i natt.

På Twitter-kontoen til politiet, der de melder om sine oppdrag, går det frem at det har vært en natt med mange gjøremål over hele fylket, og da i form av å stoppe hjemmefester.

- Det har vært en aktiv natt med mange støy- og festmeldinger fra private adresser, opplyses det .

Rødbrygga drift AS i pluss

Tallene fra fjorårets regnskap viser et forsiktig overskudd på driftssiden hos Rødbrygga Drift AS.

Mens det i 2018 var negativt årsresultat på 25 251 kroner, ble det i 2019 gjort helomvending og regnskapsåret endte med en pluss på bunnlinja pålydende 26 643 kroner.

Underskuddet øker for Brødrene AS

Salgsinntektene har stupt, fra 197 355 kroner i 2018, til 18 820 kroner i fjor.

Driften for fjoråret har ifølge regnskapet vært hovedsakelig for styret å forvalte inntektene og påse at kostnadene er under kontroll for å sikre løpende drift. Når det gjelder inneværende år beskrives det å legge opp til en nøktern drift som skal skape en bærekraftig økonomi, og styre forventer en tilnærmet normal omsetning fremover, sier de i regnskapsnotatene.

Ingen blåste rødt

Helga ble innledet med en promillekontroll i sentrum av Sortland i regi av politiet.

Resultatet var positivt for alle parter.

38 bilister ble kontrollert. Ingen av dem hadde antydninga av promille i kroppen da de ble testet.

Abelsen får ny trener

Fotballspilleren Mathias Dahl Abelsen fra Sortland får ny trener i sin klubb Øygarden.

På Facebook, og på sine nettsider, melder nemlig klubben at Mons Ivar Mjelde er ansatt som klubbens nye trener, etter at Bryant Lazaro har kastet inn håndkle. Mjelde er en svært erfaren trener, som blant annet kan se tilbake på seriegull med Brann i 2007.

Mathias Dahl Abelsen kom til Øygarden, som tok Nest Sotras plass i 1. divisjon, foran denne sesongen. Han står med ni kamper for klubben så langt i sesongen.

LVO har valgt nytt styre

Det nye styret består av Erik Bugge (styreleder), Ann Cathrin Stafseth, Morten Eilertsen og Jack Blom, samt ungdomsrepresentantene, Birgitte Frendal og Silje Risjord. Steinar Kjeldsen er valgt inn som vararepresentant.

I årsrapporten fremgår det at 2019 hatt vært et positivt år.

– Oppslutningen blant medlemmene har vært god og publikumstallet høyt, til sammen 626 i 2019, mot 471 året før . Dugnadsdriften med fordeling av oppgaver i styret, fungerer godt. Ordningen med profesjonell produsent gjorde at kvaliteten på samlingene var godt ivaretatt, står det å lese i pressemelding.

Orkesteret har i 2019 besøkt Svolvær med Halvdan Sivertsen som solist og hatt konsert på Andenes med stjernetubaisten Øystein Baadsvik. Dirigenter: Bjørn Sagstad og Ketil Vangen. Gjennom året har LVO hatt konsertsamarbeidet med barnekor, unge strykere, Ensemble Blå og skolekorps.

– Det musikalske resultatet er orkesteret godt fornøyd med. Når det gjelder rekruttering, fremhever årsmeldingen den positive kontakten orkesteret har med de ni kulturskolene og musikklinja på Sortland, men tallet på unge går ned fordi de etter endt skolegang forlater regionen og færre nye kommer til.

En hovedutfordring for LVO har også i 2019 vært å komme fram til et trygt økonomisk fundament.

– Selv om kommunene har doblet støtten, gjenstår mye. Mulighetene for å få fylkeskommunen med som fast støttepartner slik som tidligere, er ikke sannsynlig. Arbeidet med å få til en langsiktig sponsorstøtte må intensiveres hvis LVO skal overleve. Ellers er rekruttering av voksne og unge musikere sentrale stikkord, heter det i pressemeldingen.

Vil etablere toalett på Hersandvollen

Bjørn Ivar Jakobsen har søkt Hadsel kommune om å få etablere en toalettløsning på Hersandvollen i Melbu. I søknaden skriver han blant annet dette:

«Jeg har vært i kontakt med Melbu skole, Melbu barnehage, Hoppensprett barnehage, Sjøstjerna barnehage og Hadsel vgs. avdeling Melbu. Alle disse bruker stranden til utflukter for barn og unge.»

Han påpeker at spesielt på sommeren bruker mange både barn og voksne stranda, og at behovet for et toalett dermed er stort. Dette toalettet mener han bør plasseres ved det allerede etablerte pumpehuset på østsiden av stranda, så det lettest mulig kan knyttes til strøm og avløp.

Videre viser han til at kommunen eier eiendommen som pumpehuset står på. Det framgår ikke av søknaden hvordan toalettet skal finansieres.

Vurderer Vesterålen for neste Mission Impossible-film

Den amerikanske filmstjernen forsikret blant annet statsråden om scenene fra Norge blir enda mer synlige enn hva som var tilfellet med scenene fra Preikestolen i den sjette Mission Impossible-filmen, fra 2018. Da var det nok mange som ble overrasket da det viste seg at scenene fra Rogalands-naturen var lagt til India.

– Det Tom Cruise sier, er at det vil være et større avtrykk av Norge i denne filmen enn den forrige, hvor de filmet ved Preikestolen. Det er flere scener fra Norge i denne filmen, sier Raja til NTB.

Kulturministeren sier at Cruise har «lagt inn et godt ord» for at de skal returnere for neste film og røper flere detaljer fra samtalene med Cruise om en eventuell ny filminnspilling.

– Det kan hende det blir i Åndalsnes-området, sa de. De vurderer også Hordaland, Lofoten, Vesterålen og Finnmark, sier Raja.

Rajas løfte til breddeidretten: – Dere står først i køen

Torsdag ble det besluttet at toppfotballen både kan reise til og ta imot gjester fra land utenfor Schengen uten å måtte gå i karantene, noe Helsedirektoratet ikke anbefalte. Samtidig venter breddeidretten spent på nyheter fra regjeringen.

– Hvorfor gir dere toppfotballen et unntak, mens bredden må vente?

– Dette unntaket gjelder en veldig liten gruppe, du vet selv hvor mange som er på et landslag. I breddeidretten dreier det seg i første omgang om 25.000 mennesker, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Fotballen har satt en grense midt i september for når de må få klarsignal hvis breddesesongen skal reddes. Den grensen er nå passert.

– Jeg forstår godt at de vil komme i gang, og det ønsker jeg også som idrettsminister. De ligger veldig langt framme i køen, så med en gang vi kommer dit at vi kan fortsette gjenåpningen av samfunnet, vil de ligge så å si lengst fremme i køen, sier Raja.

– Det kan du love dem?

– Ja, og jeg gleder meg til den dagen jeg kan si til breddeidretten at nå kan dere starte opp. Det er ikke av vond vilje de er blitt holdt igjen, sier Raja.

Om fotballens tidsfrist, som altså er passert, sier Raja at de fortsatt må vente på nye signaler fra regjeringen.

– Jeg forholder meg til de rådene vi får fra helsemyndighetene, og Helsedirektoratet har ikke anbefalt oss at vi kan åpne opp for mer nå. Straks vi kommer dit er min beskjed til breddeidretten og fotballen at dere ligger fremst i køen, sier Raja.

(©NTB)

Turlaget vil lære Ungdom foto

Nordlys: DNT Ung inviterer til fotokurs. Foto: Geir Higraff 

– Vi møtes ved campingplassen i Trolldalen på Hadseløya, og starter med en kjapp gjennomgang av kamerautstyr. Så går vi sammen oppover Hadselåsen, opp Loftskanten og videre til Trolldalsheia. Her har vi fin utsikt mot Stokmarknes, mot Sortlandssundet og mot Møysalen, forteller Geir.

– Sola går denne dagen ned cirka klokka kvart over sju. Så om vi er på plass med kameraene rundt klokka sju, kan vi få mange fine bilder av solnedgangen. Om vi tar oss god tid, og venter til det blir litt mørkere kan vi være heldige og få en liten forsmak på nordlyssesongen!

DNT Ung Vesterålen står bak denne turen, og de anbefaler å ha med godt med klær. Det blir veldig fort kaldt når man ikke er i bevegelse. En termokopp med varm kakao kan også være kjekt å ha i sekken.

Turen er væravhengig, så DNT Ung håper det lyser opp noen timer fredag kveld.

Underskuddet øker for Brødrene AS

Salgsinntektene har stupt, fra 197 355 kroner i 2018, til 18 820 kroner i fjor.

Driften for fjoråret har ifølge regnskapet vært hovedsakelig for styret å forvalte inntektene og påse at kostnadene er under kontroll for å sikre løpende drift. Når det gjelder inneværende år beskrives det å legge opp til en nøktern drift som skal skape en bærekraftig økonomi, og styre forventer en tilnærmet normal omsetning fremover, sier de i regnskapsnotatene.

Pluss for Rødbrygga drift AS

Tallene fra fjorårets regnskap viser et forsiktig overskudd på driftssiden hos Rødbrygga Drift AS.

Mens det i 2018 var negativt årsresultat på 25 251 kroner, ble det i 2019 gjort helomvending og regnskapsåret endte med en pluss på bunnlinja pålydende 26 643 kroner.

Martinussen innstilt på femteplass

Dette skriver Avisa Nordland. Lista toppes av Ida Gudding Johnsen fra Bodø, foran Anja Johansen fra Vågan og Mats Hansen fra Rana. To vesterålinger er å finne på lista. Jørn Martinussen fra Øksnes er innstilt på femteplass, mens Arne Ivar Mikalsen fra Hadsel, står på tiendeplass.

Utsetter populær forestilling med ett år


Showet Tre elefanter i rommet, med trioen Schøyen, Skåber og Steinmann Næss, skulle opprinnelig spilles i Hurtigrutens fredag. Nå er den utsatt med ett år.

- Grunnet tiltakene innført av myndighetene vedrørende smitteforebygging av Coronaviruset, og en maks grense på 200 personer, må vi utsette forestillinger til oktober 2021. Vi beklager overfor alle som ble berørt av dette, men våre gjesters helse kommer alltid først. står det å lese på hjemmesiden til Hurtigrutens Hus.

Tre elefanter i rommet har vært en stor suksess på Latter, og har også vært populær på turné. Forestillingen nærmer seg 100.00 betalende publikummere.

Hurtigruten stopper alle ekspedisjonscruise ut året


– Hurtigruten overvåker nøye utviklingen når det gjelder covid-19, vi er proaktive når det gjelder helsen og sikkerheten til våre gjester, mannskap og ansatte, da dette er Hurtigrutens viktigste prioritet, skriver selskapet i børsmelding.

Målet er å gjenoppta seilasene med ekspedisjonscruisene i januar 2021.

Det var på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen det i juli brøt ut smitte om bord. Totalt testet 29 passasjerer og 42 ansatte positivt for koronaviruset etter seilasene med skipet mellom 17. og 31. juli.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag klokka 16 skal den eksterne granskningsrapporten som Hurtigruten bestilte etter koronautbruddet, legges fram.

Rapporten presenteres av Jan Fougner. Han har ledet granskingsarbeidet på vegne av advokatfirmaet Wiersholm, hvor han er partner, og DNV GL.

Tidligere har Sjøfartsdirektoratet gitt Hurtigruten alvorlig kritikk etter å ha funnet flere avvik og sikkerhetssvikt i forbindelse med utbruddet.

NTB

Tre bøter for mobilbruk

Utrykningspolitiet hadde onsdag ettermiddag kontroll i Kirkeveien på Sortland.

Det var adferden i trafikken som ble kontrollert denne gangen. Ifølge politiets Twitter-konto ble resultatet at tre bilførere ble bøtelagt for å ha brukt håndholdt mobil under kjøring.

Stokmarknes Idrettsanlegg vil ha utendørs treningsapparater

Stokmarknes Idrettslag har søkt kommunen om 300.000 til å etablere et utendørs anlegg for trening med egen kroppsvekt ved Stokmarknes idretts- og fritidspark.

Den såkalte tufteparken skal ifølge søknaden være «et lavterskel-tilbud for store og små, og ikke minst for de med helseutfordringer, både fysiske og psykiske». Idrettslaget skriver videre at «gjennom tilbudet om aktivitetspark/treningspark i tilslutning til eksisterende anlegg vil brukerne kunne oppnå kombinasjon av en fin oppvarmingsrunde før en gjennomfører spesifikke muskelstyrkende og balansefremmende øvelser».

Prisen for å etablere anlegget er beregnet til 924.375 kr., og i søknaden blir det budsjettert med bidrag fra flere private og offentlige givere.

Anlegget består av 9 ulike rørkonstruksjoner.

Hadsel Næringsforening etablerer næringsgruppe

– Dette er en liten milepæl i arbeidet til næringsforeningen og det kan kommer flere grupper etter hvert, der vi ser det er et behov, sa Toni Gjessing, leder i Hadsel næringsforening i en pressemelding.

Tirsdag kveld inviterte Hadsel næringsforening til møte på «Mormors» på Stokmarknes. Målet for kvelden var å få en god diskusjon og finne ut om det var grunnlag for å etablere en egen næringsgruppe for handel og service bedrifter i Hadsel. Det var det.

Da de 14 deltakerne avrundet kvelden, var neste møte allerede avtalt og næringsforeningen hadde etablert sin første næringsgruppe.

– Hadsel næringsforening har nesten 50 medlemsbedrifter, som er veldig forskjellige. Vi har store industri konsern og små handelsbedrifter. I det daglige er det vanskelig å jobbe i dybden for alle. En næringsgruppe som samles regelmessig, vil være med å sette agendaen for sine interesser, samtidig er næringsforeningen et naturlig sted å samle bedrifter under samme paraply fremover.

Næringssjef Daniel Sowe var til stede og fortalte de fremmøtte om viktigheten av samarbeid fremover sett fra kommunens side.

– Strategisk næringsplan kommer snart på høring. Den er tydelig på at det kreves samarbeid og felles front hvis man skal kunne være med å påvirke ressursbruk og midler fra kommunen, sa Sowe til forsamlingen. Det ble også gitt en status på prosessen rundt parkering og oppgradering av Stokmarknes sentrum.

Det var mange konkrete ting som ble løftet frem i løpet av kvelden og mange tok ordet og kom med innspill. Frustrasjon over Stokmarknes sentrum, inspirasjon fra hvordan man har lyktes andre steder og ideer og tanker og hvordan man skal lykkes inn mot julehandelen, var noen av innspillene.

– Vi ble enige om at fokus i starten blir veldig konkret om felles aktiviteter. Samtidig kan og må man også jobbe mer langsiktig for å utvikle de verktøyene næringen trenger i fremtiden, sier Gjessing.

Neste møtet i den nyetablerte foreningen blir i midten av oktober.

Stengt basseng på Andenes

STENGT: Problemer med vannkvaliteten gjør at bassenget på Andenes er stengt. Nå tappes bassenget ned slik man starte forfra med å få rett kvalitet på vannet.  Foto: Jørn Aune

Bassenget på Andenes er stengt. Problemer med vannkvaliteten gjør at man nå tapper ned bassenget for å starte forfra igjen.

– Vi ønsket å åpne bassenget 25. august, men vi har slitt på få balanse på vannverdiene. Det er strenge regler for vannkvaliteten i et basseng, og vi klarte ikke å gjenopprette balansen i vannet. Vi har prøvd i flere uker, og rådført oss med ekspertise i Tromsø. Dere råd ble til slutt å tappe ned bassenget og starte på nytt, sier Sindre Wolf i Andøy kommune.

Bassenget tappes ned denne uken og skal rengjøres i neste uke. Deretter fylles det sakte opp igjen før vannet varmes opp til rundt 28 grader.

Vaktmester Tord Sørensen håper å ha bassenget i orden i midten av oktober.

Har annen kroppsøving

Rektor ved Andenes skole, Wenche Lein Raabye, sier at skolen vil nå målet for svømmeopplæringen dersom bassenget åpner igjen i oktober.

– Det er ikke krav om svømming en gang i uken, selv om vi har det her. Nå har elevene annen kroppsøving i stedet for svømming. Åpner bassenget i oktober, er det mer enn nok tid igjen av skoleåret til å oppnå målene i fagplanen, sier hun til VOL.

Hentet fram fortida i Bø

Willy Vestå (t.h.) fortalte om livet på Oksneset gjennom fem tusen år, med særlig vekt på de siste 150 årene. På bildet er det gammetuften fra cirka år 1350 som er tema.   Foto: Berit HansenGuvåghytta var mandag den 14. september arena for en kulturhistorisk vandring i forbindelse med kulturminnedagene i Bø. Vesterålen Turlags gode historieforteller Willy Vestå ga de frammøtte en spennende innføring i hva som har gjemt seg mellom knausene på Guvåg opp gjennom hele fem tusen år, står det å lese i en pressemelding fra Vesterålen Turlag.

I løpet av et par timer fikk vi høre om Tea og Mathias og livet deres på husmannsplassen på Oksnesan, som vi ser tuftene etter den dag i dag. Men vi fikk også høre om de eldgamle steinalderboplassene og fangstmennene som driftet der. Og om kløftgraver som er funnet og som vitner om førkristen samisk gravskikk og religion. Og om rømlinger under Svartedauen, som kanskje klarte seg godt gjennom krisen på denne avsides plassen.

Flere av deltakerne hadde nært kjennskap til Oksnesan og kom med gode historier og funderinger underveis. Kveldsstunda på Guvåg ble dermed svært innholdsrik, og vi fikk samtidig satt Guvåghytta inn i et historisk perpektiv. (Innsendt av Berit Hansen, Vesterålen Turlag)


Hadsel kommune kontakter folket for å bli bedre på omsorg

Bakgrunnen for undersøkelsen er at kommunen ønsker å tilby innbyggerne bedre tjenester. Blant disse er sykehjem, hjemmetjenesten, miljøarbeidertjenesten, helsestasjonen og rus - og psykiatritjenesten.

For å få en bredest mulig kartlegging, vil kommunen lytte til de som mottar tjenestene, i tillegg til at de henter svar fra pårørende til beboere ved sykehjem, og fra pårørende til personer med utviklingshemming.

– Det er selvsagt frivillig å svare på undersøkelsen, men vi håper at flest mulig tar seg tid til å gi oss sine synspunkter. Det gjøres ved å svare på spørreskjemaet. Ved å samle inn erfaringer, kan vi få en oversikt over hva vi er bra på og hva vi bør forbedre oss på, forklarer helse- og omsorgssjef Marion Celius i en pressemelding.

De fleste av undersøkelsene gjennomføres ved at brukerne får tilsendt spørreskjema med et engangspassord. Spørreundersøkelsen besvares digitalt på nettportalen Bedrekommune. Dersom bruker ikke kan besvare undersøkelsen elektronisk, kan bruker levere sitt svar i papirversjon og sende den til kommunen i vedlagt svarkonvolutt. Porto er forhåndsbetalt.

For enkelte brukere benyttes intervju som metode. Det betyr at brukeren får besøk av en intervjuer som fyller ut spørreskjema i løpet av samtalen.

– Ditt svar teller! Takk for at du er med og gjør oss bedre, slår helse- og omsorgssjefen fast.

Streik i vaktbransjen

Etter nesten sju timers mekling på overtid, måtte Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF/LO) konstatere at arbeidsgiver ikke var villige til å imøtekomme kravet om økning av natt- og helgetillegg. Det betyr at 383 Parat-medlemmer i Avarn Security og Securitas går ut i streik fra kl. 12.00 onsdag.

Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen sier det er beklagelig at meklingen ikke førte frem.

– Våre krav var helt i tråd med den økonomiske rammen fra frontfaget. Det er derfor svært beklagelig at arbeidsgiver sender oss ut i streik. Det er arbeidsgiver som må ta ansvaret for streiken, når de ønsker å diktere hvordan pengene skal brukes, sier han i en pressemelding.

Christian Svensen er hovedtillitsvalgt for Parat i Avarn Security.

– For de av våre medlemmer som tar den ekstra belastningen det er å jobb natt- og helg, er det viktig å få anerkjennelse også over lønnsslippen, sier Svensen i pressemeldingen.

Trollfjord får Telia-logo


– Bortsett fra at det nå vil stå Telia i stedet for Get på skjermen og på en linje på fakturaen fra oss, vil kundene merke minimalt, sier direktør i Trollfjord Bredbånd, Arild Fredriksen, i en pressemelding.

Trollfjord Bredbånd har hovedkontor på Stokmarknes i Hadsel, Vesterålen, og leverer bredbånd og TV til 10 000 kunder i Nordland og Troms. Selv om Telia leverer TV-tjenesten, skjer alt annet rundt bredbåndsleveranse, fra prosjektering og utbygging til kundeservice, fra nord.

– Det er klart det gir spennende muligheter å ha en partner som Telia med på laget, sier Fredriksen. – Gode partnerskap ruster oss enda bedre for å kunne fortsette å satse som et 100 % nordnorsk bredbåndsselskap, der kompetansen, arbeidsplassene og servicen skal skje her i, og fra, Nord-Norge.

Get skifter navn til Telia


– Ved å samle alle våre innovative produkter og tjenester på ett sted vil vi levere økt konkurransekraft og skape enda bedre kundeopplevelser på tvers av teknologi og plattformer, sier administrerende direktør Stein-Erik Vellan i Telia Norge i en pressemelding.

Telia kjøpte Get i juli 2018. Varemerket har eksistert siden 2006 da UPC ble solgt til britiske Candover.

Ifølge Kampanje har Get 480.000 TV-kunder, tilsvarende omtrent en million seere.

NTB

Setter de nyeste Sea King-maskinene på bakken, men vil holde de eldste operative

Seakinghelikopter som er ute på redningsaksjon.  Foto: Audun Braastad

1. september tok redningstjenesten i bruk de første av sine nye helikoptre, AW101, som det frem til da kun var redningsbasen på Sola som hadde brukt.

De neste årene skal de nye Sea King-maskinene pensjoneres samtlige steder i landet, inkludert i Bodø. Inn til da, skal de eldste maskinene fortsatt holdes i drift noen år. Ifølge Teknisk Ukeblad er planen å la de være i drift til 2023, blant annet ved hjelp av deler fra de tre nyeste helikoptrene i redningstjenestens flåte.

Med færre operative Westland Mk43B Sea King, kan de som fases ut fortsatt gjøre nytte for seg og bidra til å holde resten av flåten i lufta, noe som kalles kannibalisering på flyspråket. Den norske redningstjenesten kjøpte ti Sea King-helikoptre i 1972. To skrog gikk tapt og ble erstattet i henholdsvis 1978 og 1992. I 1996 ble det kjøpt inn to helt nye helikoptre.

Redningstjenesten forklarer løsningen med at de har mer erfaring med vedlikeholdsarbeid på de eldste maskinene.

– I tillegg har de nyeste helikoptrene en annen type innfesting av hovedgirboksen, som vi ikke har erfaring med å reparere dersom det skulle sprekke i motsetning til på de eldste maskinene, opplyser oberstløytnant Svein Tore Pettersen til TU.

Private bedrifter viser stor interesse for å eie Visit Vesterålen


Vesterålen regionråd er i omorganisering, og i den forbindelse skal Visit Vesterålen videreføres som et aksjeselskap (AS). Det er sendt ut invitasjon bredt til næringslivet i Vesterålen til å signere intensjonsavtaler om kjøp av aksjer i Visit Vesterålen AS.

Flere bedrifter har signert intensjonsavtale om kjøp av aksjer, og det er også en bedrift utenfor reiselivsnæringen som har signert avtale, står det å lese i en pressemelding.

«Reiselivsnæringen er i dag i en spesielt krevende situasjon, det er derfor veldig positivt at så mange allikevel ønsker å bidra i utviklingen av Visit Vesterålen AS og ser mulighetene det gir. Et robust destinasjonsselskap vil sikre at den positive utviklingen vi har sett innen reiseliv i Vesterålen fortsetter. Organisering som AS gir også private bedrifter en helt ny mulighet til å kunne påvirke denne utviklingen. Det er fortsatt mulighet til å inngå intensjonsavtaler, og vi håper enda flere ønsker å være med.» Astrid Berthinussen, reiselivssjef Visit Vesterålen og Bianca Maria Johansen, sekretariatsleder Vesterålen regionråd.

Holmvik Brygge i Nyksund er én av flere reiselivsbedriftene som har signert avtale. «For oss på Holmvik Brygge er det viktig å kjøpe aksjer for å ha større mulighet til å være med å bestemme hvordan Vesterålen skal utvikle seg, og for å ivareta våre interesser. Samtidig mener vi det er viktig å forankre eierskap i Visit Vesterålen med flest mulig lokale bedrifter. Derfor håper vi også at flere bedrifter vil kjøpe aksjer», sier Ssemjon Gelitz, eier.

«Quality Hotel Richard With AS ønsker selvfølgelig å være med på å videreutvikle Vesterålen som reisedestinasjon, og ser behovet for at vi står sammen om å løfte opp Vesterålen. Vi gleder oss til videre samarbeid.» Yngve Rodal, daglig leder.

«Reiselivsnæringa i Vesterålen er i god vekst og vi tror at den kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer. Skal vi lykkes med å ta ut potensialet er det viktig med en felles strategi for hele regionen. Etableringen av det nye aksjeselskapet er i våre øyne svaret på det. Reiseliv er viktig, det skaper ringvirkninger for hele næringslivet. For oss er det derfor viktig å kunne bidra til det nye destinasjonsselskapet for Vesterålen», sier Stein Inge Pedersen, eier i Deadline Media.

Politiet fant 80 døde sauer på gård i Midt-Troms

De døde dyrene ble søndag oppdaget av en veterinær på oppdrag for Mattilsynet. Politiet starter etterforskning tirsdag, og det er foreløpig uklart hva som har skjedd. Men dyrene kan ha vært døde en tid.

– Dyrene har ligget en stund, men vi kan ikke si hvor lenge, sier politioverbetjent i Midt-Troms lensmannsdistrikt, Geir Lofthus til NTB.

– Veterinæren opplyste at sauene trolig har dødd av sult, legger Lofthus til.

Bonden blir avhørt av politiet, men er så langt ikke siktet for forholdet. Politiet har startet etterforskning på stedet og vil også avhøre naboer.

– Vi skal avhøre flere personer og forsøke å kartlegge hva som har skjedd, sier Lofthus.

– Det er sjeldent noe sånt skjer hos oss, spesielt i så stort omfang, legger han til.

Det er flere dyr på gården, og det er foreløpig ukjent hva som skjer med disse framover.

(NTB)

Inviterer til tur til Fleinesskaga

  Foto: Sølvi Mathisen.


Onsdagens formiddagstur går langs god vei fra Fleines Misjonshus ned Fleinesskaga til Trollvika og Sjurholmen. Hele turen går på tørr og fin vei i slett lende.

– Turstaver kan godt tas med, og mat og drikke hører alltid med på turlagets turer, melder turlaget i en pressemelding.

Kjentmann og turleder er Kurt Nørve.

I morgen oppheves bålforbudet


På grunn av skogbrannfare er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Når forbudet oppheves på tirsdag, kan mange igjen se fram til lange høstkvelder rundt bålet.

– Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten. Så lenge man viser bålvett og er obs på skogbrannfare, er det bare å komme seg ut og nyte høsten, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Før du fyrer opp bålet er det alltid viktig at du forsikrer deg om at det er trygt, og setter deg inn i lokale forhold.

– Det er viktig å være klar over at noen steder har lokale bålregler. Vær også alltid obs på vær- og vindforholdene der du er, og sjekk at det ikke er for tørt i naturen rundt deg, sier Meland.

Hun minner om at med retten til å hygge seg i naturen følger det også noen plikter.

– De fleste er flinke å rydde etter bålkosen, men dessverre ser vi fortsatt at noen lar matemballasje ligge igjen etter seg. Husk at det kommer andre etter deg som også vil oppleve naturen, avslutter Meland.